Zaterdag

Zowel Zwammerdam als VV Leiden wachten na twee speelronden nog op hun eerste zege van het seizoen. Beide ploegen nemen het zaterdag tegen elkaar op. ‘Damme’ staat na de 3-0 nederlaag op bezoek bij Soccer Boys nog op nul punten, terwijl de Leidenaren in Pijnacker tegen DSVP het eerste punt pakten (1-1). ,,We zakten met zijn allen door het ijs”, zag Roland Middelkoop, aanvaller van VV Leiden. ,,Het gemis van vaste krachten als Sietse Fokkema (vakantie), Melvin Dieke (geblesseerd) en Wesley Schreuder (geschorst) is daar min of meer debet aan. Je mist dan bepaalde vaste handelingen, posities en speelwijzen. Die vaste waarden hadden ons vast over die malaise heen geholpen, maar dat lukte deze keer nu eenmaal niet.” Wie van de twee ploegen pakt de eerste seizoenszege? Of wordt het toch een gelijkspelletje?

Kagia pakte tot dusver drie punten uit twee duels. Na de spectaculaire 4-5 overwinning bij FC Oudewater in de openingsronde gingen de Lisserbroekers afgelopen weekend kansloos onderuit tegen Van Nispen (1-4). Wil de ploeg mee blijven doen bovenin om bijvoorbeeld een plek in de nacompetitie, dan is een uitzege tegen Blauw-Zwart direct al noodzakelijk. De promovendus uit Wassenaar staat nog op nul punten na nederlagen tegen respectievelijk Koudekerk (5-1) en FC Oudewater (1-2).

LSVV ’70 gaat op bezoek bij FC Oudewater. De Leidse studentenclub herstelde zich afgelopen weekend knap van de 2-0 nederlaag tegen Van Nispen in de openingsronde door het dit keer zeer matige Koudekerk in Leiden met 3-1 te verslaan. Leidens Ontzet kon daardoor in alle rust worden gevierd door LSVV, dat zich het liefste zo snel mogelijk veilig speelt. Want het scenario zoals afgelopen seizoen, toen de Leidse ploeg tot het einde moest vechten om boven de degradatiestreep te eindigen, wil niemand binnen het keurkorps van Freek Jansen.

In de derde klasse A op zondag reist SJZ af naar De Zilk, waar Van Nispen de tegenstander is. Beide ploegen staan vrijwel onderaan. De Zoeterwoudenaren zijn nog puntloos, terwijl De Zilkers pas één punt haalden, respectievelijk afgelopen zondag tegen Stomwijk ’92 (1-1).

Zondag

SJZ-trainer Ludo Pistorius hoopt met zijn ploeg eindelijk de eerste drie punten bij te schrijven, maar dan moet er wel uit een ander vaatje worden getapt. In speelronde 2 was WVC veel te sterk: 1-4. ,,Vooraf heb ik erop gewezen dat de spelers strijd moeten leveren, passie moeten uitstralen en laten zien trots te zijn in het eerste elftal te spelen’’, liet Pistorius optekenen. ,,Als die drie factoren er niet zijn, dan win je niet. We straalden niets uit. Ik heb begrepen dat veel spelers op 3 oktober naar Leiden willen. Nou, dat is dan jammer maar wij gaan gewoon trainen.”

Na de overtuigende 4-0 overwinning op Aalsmeer gaat ASC tegen nummer twee Altior op zoek naar de tweede driepunter van dit seizoen. In de thuiswedstrijd afgelopen zondag was Jelle Schouten de grote man door alle vier de doelpunten te produceren. Is Schouten in staat om topschutter Jerome Rousseau te doen vergeten? De 21-jarige aanvaller ziet dat de Oegstgeestenaren redelijk makkelijk scoren. ,,Het is zaak dat vast te houden. Het lijkt me duidelijk dat niemand zin heeft om nog een jaar tegen degradatie te voetballen. Zo spelend als vandaag zal dat ook niet gebeuren; niemand verzaakte en iedereen werkte keihard tot de laatste minuut”, aldus Schouten.

Warmunda neemt het in een uitduel op tegen Kickers ’69. De Warmonders startten uitstekend aan het seizoen met een 0-3 zege bij FC Aalsmeer, maar na afgelopen zondag staat de ploeg van trainer Alan Campfens weer met beide benen op de grond. Het 2-6 verlies in eigen huis tegen Nicolaas Boys kwam behoorlijk hard aan. Ook aanvaller Selmo Kurbegovic, die in het verleden op een hoog amateurniveau actief was, kon het verschil niet maken. De ploeg uit Nieuwveen was vooral in het eerste kwartier dodelijk effectief.

FC Rijnland mag zich na de 4-5 overwinning op RKDES koploper noemen in de derde klasse A. De Leidenaren hebben dat ongetwijfeld goed gevierd tijdens Leidens Ontzet, maar zullen ondertussen ook al bezig zijn geweest met de wedstrijd van aanstaande zondag. SV DIOS, dat tot dusver drie punten verzamelde, is dan de tegenstander. Ondanks de koppositie was trainer Paul Pikaar gematigd tevreden: ,,We krijgen er zeven tegen in twee wedstrijden. Daarmee sta je normaal gesproken niet op kop na twee wedstrijden. Dit moet veel beter.”

In de derde klasse B ging Voorschoten’97 zondag voor de tweede keer op rij onderuit, dit keer op bezoek bij ODB (5-1) en daarmee is het team van coach Huib van Oostrom Soede gedeeld hekkensluiter. Tegen het eveneens nog puntloze SC REMO moet het komende zondag echter anders volgens de Haagse oefenmeester. ,,We moeten echt weer terug naar de basis”, sprak Van Oostrom Soede na afloop van de nederlaag bij ODB. ,,Een dik verdiende nederlaag. Teveel jongens gaven niet thuis vandaag en juist ook de spelers waar we vorig seizoen vaak op aankonden. Ze hebben niet de vorm of ik weet niet wat het is. We zijn pas twee wedstrijden onderweg en dus is er nog geen reden om te wanhopen, maar dat sommige zaken anders zullen moeten, is wel duidelijk. Dat het niet loopt zoals je wilt, kan altijd gebeuren. Maar hard werken kunnen we allemaal en daar begint het mee. En waar ik helemaal niet tegen kan, is geklaag over medespelers of spelsystemen. Dan mis ik een stukje zelfreflectie bij sommige jongens.’’