De deelnemende LAV-clubs leverden in speelronde 10 over het algemeen prima prestaties. Tot aan de winterstop zijn er nog twee wedstrijden te spelen waarin de teams nog zes punten kunnen halen in de stand om de tweede periode. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Zaterdag, derde klasse A

Kagia staat er in de stand om de tweede periode goed voor. Uit de laatste twee wedstrijden tegen DSVP (1-1) en VV Leiden (3-0) werden vier punten gepakt, maar beide tegenstanders waren niet van groot formaat. Zaterdag is het een ander verhaal als nummer twee BSC ’68 de tegenstander is. In de algemene stand staat Kagia zevende en de achterstand op de aanstaande tegenstander bedraagt negen punten. Voordeel is wel voor de ploeg van trainer Anton Wijsman dat de Benthuizenaren vorig weekend het eerste tikje te verwerken kregen in Wassenaar. Het uitduel met laagvlieger Blauw-Zwart ging met 1-0 verloren en dat betekende de eerste verliespartij dit seizoen voor BSC ’68.

Zwammerdam boekte in speelronde 10 een monsterzege bij Koudekerk: 1-6. Het was een zeer welkome zege voor de mannen van coach Rob de Lange, want de ploeg steeg naar plaats negen. Maar de voorsprong op de gevarenzone blijft klein, dus moet er zaterdag thuis gewonnen worden van subtopper FC Oudewater. Bij winst voor ‘Damme’ komt de middenmoot in zicht.

LSVV ’70 noteerde dankzij de 2-1 thuiszege op Be Fair ook drie punten en kwam net als Zwammerdam op tien punten. Een knappe prestatie van de Leidse studentenploeg, want Be Fair staat in de top drie van de derde klasse. Feit is wel dat LSVV in Leiden alle punten pakte. Op vreemde bodem werd nog geen fatsoenlijk resultaat behaald, want de uitduels met Van Nispen (2-0), FC Oudewater (4-1), DSVP (4-2), Zwammerdam (4-1) en WDS (2-1) gingen allen verloren. Lukt het de (voormalig) studenten eindelijk eens te winnen in een uitwedstrijd?

De derby tegen VV Leiden op de Morsch kan de eerste uitzege opleveren. En dat zou heel goed kunnen, want de equipe van trainer Cees van Tongeren draagt de rode lantaarn en is op papier de mindere. De Leidenaren gingen al zeven keer op rij onderuit en het is nu toch eens tijd voor een driepunter. De laatste en enige zege van dit seizoen is alweer van twee maanden geleden. 7 oktober werd er voor het laatst gewonnen van Zwammerdam (2-4).

Zondag, derde klasse A

Eerder deze week plaatste Leidenamateurvoetbal.nl al een voorbeschouwing op de degradatiekraker SJZ-Stompwijk ’92. De overige LAV-teams in deze poule staan er een stuk beter voor. Warmunda bleef voor de derde keer op rij ongeslagen door Stompwijk met 2-1 te verslaan. Daardoor stegen de Warmonders naar de vierde plek. Aan het einde van het seizoen kan die positie wellicht een plek in de nacompetitie opleveren. De streekderby van de komende zondag tegen nummer vijf FC Rijnland, dat juist drie wedstrijden op rij verloor, is voor beide teams dan ook erg belangrijk. In Leiden lijkt Warmunda de favoriet, veroorzaakt door de onrust die er op dit moment bij de Leidse formatie heerst als gevolg van het opstappen van trainer Paul Pikaar.

ASC achtervolgt als nummer zes en heeft slechts één punt minder dan Warmunda en FC Rijnland. Bij winst in Oude Wetering op bezoek bij middenmoter WVC stijgen de Oegstgeestenaren sowieso één plek. Het team van trainer Mo Bougrine verpulverde afgelopen zondag Rijnland met 7-0 in een onderling duel dankzij goalgetter Jelle Schouten (4), al goed voor dertien treffers dit seizoen, en Ralph van Zandwijk (3). Aan scorend vermogen geen gebrek in Oegstgeest. Het doelsaldo is ook +9, terwijl al vijf wedstrijden verloren gingen. WVC wist pas één keer de nul te houden, dus er zullen ongetwijfeld weer kansen komen voor de ASC-aanval.

Zondag, derde klasse B

In een doelpuntenregen versloeg de zondagtak van Voorschoten ’97 afgelopen zondag SEP met 5-6. En zo staat Huib van Oostrom Soede en zijn ploeg er een stuk beter voor dan twee weken geleden, want op dat moment hadden de Voorschotenaren slechts één overwinning op zak. Veertien dagen later zijn er twee zeges bijgekomen. De teams in de gevarenzone zijn inmiddels op achterstand gezet. Een zege op eigen veld tegen nummer twaalf WIK kan de positie alleen maar versterken ten opzichte van de onderste plaatsen.