Derde klasse A (zaterdag)- ,,Ik ben nog lang niet klaar met deze groep en we waren er vrij snel uit. Ook volgend seizoen sta ik voor de groep”, stelt Rob de Lange stellig. Het seizoen 2017/2018 wordt dan zijn vijfde seizoen bij VV Zwammerdam. Zijn missie is ook meer dan duidelijk. ,,Ik wil niet naar beneden meer kijken en minimaal bij de top vijf á zes eindigen. Een prijsje zou echter ook wel eens leuk zijn. Er gebeurt wat met een club als de nacompetitie wordt gehaald voor promotie. Dat zie ik hier graag ook gebeuren.”

Zwammerdam ging de winterstop in als de nummer zes. Op eerbiedige afstand van Lugdunum en Koudekerk, vermoedelijk de ploegen die gaan strijden om het kampioenschap. Op de nummer drie hebben de Lange en consorten slechts drie punten achterstand en dus kan er maar zo wat in het vat zitten voor Zwammerdam. ,,Waarom ook niet? Lugdunum is de sterkste, maar voor het overige vind ik de meeste ploegen aan elkaar gewaagd. Wij hebben wisselvallige resultaten gehaald, maar gezien onze situatie vaak niet verkeerd. Ik moest bijna elke week improviseren en heel veel keuze had ik vaak niet. We misten telkens veel spelers door blessures. Nu heb ik een fitte groep op twee man na. Kevin de Ruiter heeft een scheur in een bot van zijn heup en Kevin Bergshoeff heeft een rughernia. Ik zou hen er graag bij hebben, maar dit zijn serieuze blessures. Gelukkig heb ik dus wel de beschikking over de andere jongens en dus kan ik nu wel keuzes maken. Ze mogen het mij lastig maken.”

Zwammerdam oefende tweemaal. Tegen Kethel Spaland werd met 4-2 verloren. Deze ploeg speelt in 2C bij onder meer RCL, DoCoS, Valken’68 en UVS. ,,In de eerste helft konden we het prima bijbenen, maar na de rust namen zij afstand. Ik heb toen wel veel gewisseld. Dat heb ik ook afgelopen zaterdag gedaan tegen Alphia (1-0 winst). Het is goed voor alle spelers om twee keer een uur spelen in de benen te hebben. Voor het overige hebben we gewoon door kunnen trainen. Nee voor ons geen buitenlandse trip. Veel jongens zijn nog onder de twintig en van hen kan je niet verwachten dat ze even financieel bijspringen. De middelen zijn hier nu eenmaal beperkt. Dat geeft verder niets, want we hebben gewoon kunnen werken en we zijn voor mijn gevoel klaar voor de herstart.”

Wedstrijd nummer veertien gaat tegen Schoonhoven, een ploeg waar eerder met 4-2 van werd gewonnen. ,,Destijds misten beide teams de nodige spelers. Zij speelden toen vrij naïef en daar konden we van profiteren (4-2 zege voor VVZ, red.). Ze zullen nu vast sterker voor de dag komen, maar dat is juist een mooie uitdaging. Ik ga er vanuit dat het doorgaat daar. We zullen deze week in elk geval gericht trainen en dan moeten we er staan.”

Zoals gezegd moest De Lange veel jeugd in passen. ,,Noodgedwongen ja. Stuk voor stuk hebben die gasten het uitstekend gedaan. Ik had even de vrees dat ik ze zou opblazen, maar ze hebben zich kranig geweerd. Het zijn absoluut talenten, maar we wilden ze eigenlijk pas geleidelijk brengen. Nood brak wet echter en dus moesten ze aan de bak. Dit is wel een mooie ontwikkeling voor de club. Spelen met veel eigen jeugd is niet iedereen gegeven.”

De Lange moest vanaf het begin starten met Emiel Samsom. De zeventienjarige had de loodzware klus om Wouter van Valen te vervangen, die met een slepende blessure zat. Samsom stond zijn mannetje en stond zijn plaats ook niet meer af. Ondertussen is Van Valen weer fit en ramt op de deur. ,,Een moeilijke keuze. Deze week gaan we er over praten. Ze hebben allebei gekeept recent en ook dat deden ze fantastisch. Het is een luxe dat we met een derdeklasser twee toppers hebben staan tussen de palen.”

Ook het scoren vergaat de ploeg eenvoudig af. Makkelijker dan in de voorgaande jaren. ,,Met Bryan van Delft en Kevin Blanken hebben we scorend vermogen erbij en dat betaalt zich uit. Wel kregen we er ook veel meer tegen, maar dat heeft vast veel te maken met de wisselende samenstelling en de onervarenheid. Achterin heb ik de minste keuze. Dat moesten we regelmatig oplossen met middenvelders. Al met al ben ik blij met deze groep. Er is veel potentie en er lopen echte winnaars tussen. Dat is hier ook wel eens anders geweest. het zou mooi zijn wanneer we onszelf kunnen belonen aan het einde van de rit.”

Zwammerdam in statistieken:

Gespeeld: 13-22-37-30 (6e)

Thuis: 7-12-23-16 (4e)

Uit: 6-10-14-14 (9e)

Periode 1: 8-13-19-18 (6e)

Periode 2: 5-9-18-12 (5e)

Grootste zege thuis: 5-1 (Linschoten)

Grootste nederlaag thuis: BSC’68 (2-4)

Grootste zege uit: Siveo’60 en WDS (2-3)

Grootste nederlaag uit: 3-1 (Floreant)

Nul gehouden thuis: 0x

Niet gescoord thuis:0x

Nul gehouden uit: 1x

Niet gescoord uit: 0x

Topscorer: Bryan van Delft (11 treffers)

Programma eerste drie wedstrijden na winterstop:

28 januari: Schoonhoven-Zwammerdam

4 februari: Zwammerdam-Zevenhoven

11 februari: Zwammerdam-CVC Reeuwijk