Voor onze drie regionale titelkandidaten in 2C staan – na het ‘geweld’ van de voorbije weken – op papier makkelijke thuiswedstrijden tegen degradatiekandidaten op de rol. Voor de clubs in last is het programma dit weekend echter een stuk zwaarder.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE C

Door het doelpuntloze gelijkspel in het inhaalduel met RCL verzekerde Valken ’68 zich van de winst van de tweede periode en daarmee nacompetitie. Hoewel dat heugelijke feit door Arie van Duijn en zijn mannen ongetwijfeld goed gevierd zal zijn, reiken de ambities van de Valkenburgers verder. Na de onfortuinlijke degradatie van afgelopen seizoen, is promotie dit seizoen geen wens maar een absoluut vereiste voor de flink versterkte geelroden. En de kortste weg om dat te bereiken, is nou eenmaal via een kampioenschap. Na de valse competitiestart is Valken goed op weg. De achterstand op koploper Te Werve bedraagt nog maar drie punten en in de wetenschap dat de Rijswijkers op 1 april (géén grap!) nog naar ‘t Duyfrak komen, hebben Van Duijn en consorten alles weer in eigen hand. Om dat zo te houden, moet er zaterdag op eigen veld wel ‘gewoon’ gewonnen worden van degradatiekandidaat Honselersdijk. Aan de uitwedstrijd, half september, bewaart Valken ’68 alvast goede herinneringen. De 0-2 winst betekende destijds de eerste overwinning van het seizoen, na misperen tegen RCL en HVC ’10.

Datzelfde RCL is nog altijd een geduchte concurrent in de titelstrijd. De Leiderdorpers staan vierde, op vier punten van Te Werve, en kunnen zich dus evenwel weinig misstappen meer veroorloven. Om de druk erop te houden, is thuiswinst op het laag geklasseerde LYRA een must voor Stefan Luykx en zijn ploeg. Op verplaatsing werden al dure punten verspeeld tegen de Westlanders (0-0), dus van onderschatting kan en mag geen sprake zijn. Bovendien voelt RCL de hete adem van CWO en HVC ’10 in de nek. Die subtoppers lijken zich niet meer te kunnen gaan mengen in de race om het kampioenschap, maar zullen ongetwijfeld mikken op een voet tussen de deur als het gaat om het verdelen van de nacompetitietickets.

Een periodetitel is ook het (nieuwe) doel van DoCoS, nu de promovendus zich over handhaving geen enkele zorgen meer hoeft te maken. De Leidenaren zijn de revelatie van het seizoen en voelen derhalve ongetwijfeld minder druk dan de andere ploegen in de top-4, waarvoor het seizoen zonder promotie toch eigenlijk als (enigszins) verloren beschouwen mag worden. DoCoS wil in eerste aanleg uitgroeien tot een stabiele tweedeklasser om vervolgens – op termijn – weer eens een stap omhoog te maken. Maar waarom wachten als de mogelijkheid zich nu wellicht al aandient? Aan een goede serie van vijf overwinningen op rij kwam twee weken terug, op bezoek bij de lijstaanvoerder, overigens wel een abrupt einde: 3-0. Afgelopen weekend waren de Morsbewoners vrij van competitieverplichtingen en dus zullen ze voor komende zaterdag ongetwijfeld ook weer vrij in het hoofd zijn, na die – vanuit roodwit perspectief gezien – toch wel teleurstellend verlopen topper. Kethel Spaland lijkt op voorhand een welkome sparringpartner, al bleek de hekkensluiter in de uitwedstrijd (0-2) toch best een harde noot om te kraken. Of eigenlijk: ‘thuiswedstrijd’.  Docos-Kethel Spaland wordt zaterdag namelijk  in Schiedam afgewerkt, omdat Kethel Spaland-DoCoS in september in Leiden werd gespeeld. Reden daarvoor was dat sportpark Willem-Alexander, de nieuwe thuishaven van de rode lantaarndrager, destijds nog niet klaar was. Inmiddels is dat wel het geval en dus speelt de ploeg van Nico van der Salm zijn papieren thuiswedstrijd – om competitievervalsing uiteraard te voorkomen – op verplaatsing.

Na een dramatische competitiestart (met 5 uit 10) werkt UVS zich vlot omhoog. Sinds eind november harkt het elftal van Jeroen Hoefnagel de punten snel bijeen: uit de laatste zes wedstrijden werden elf punten behaald en daardoor heeft de club uit de Kikkerpolder de aansluiting met de middenmoot gevonden.  Op hun lauweren rusten kunnen de Leidenaren, tiende inmiddels, echter nog allerminst. Het (minuscule) gaatje met Honselersdijk, dat een plaatsje lager op een p/d-plek bivakkeert, bedraagt slechts één punt. De 1-4 winst bij diezelfde concurrent in de laatste competitiewedstrijd toonde echter nog maar eens aan dat UVS toch beduidend hoger ingeschaald mag worden. Zaterdag komt DSO op bezoek en de huidige nummer zeven bevindt zich in een soort ‘niemandsland’. Zowel de nummer 6 (HVC ’10) als de nummer 8 (SC Monster) staat op vier punten afstand van de Zoetermeerders, die in eigen huis nog met 1-0 te sterk waren voor de blauwwitten. DSO was aanvankelijk een gegadigde voor de titel, maar DSO moet nog op gaan passen dat het niet verder wegzakt op de ranglijst.

ZONDAG TWEEDE KLASSE C

Op zondag staat voor Meerburg een misschien wel cruciaal treffen op het programma. Bij winst op ROAC gaat de ploeg van Ron de Roode die concurrent in de strijd tegen degradatie op de ranglijst voorbij, maar als de punten onverhoopt in Rijpwetering blijven, kan het nog wel eens een lastig verhaal worden voor de Leidenaar in Zoeterwoudse dienst. Al zijn de verschillen onderin nog erg klein. Tussen Meerburg, dat twaalfde staat, en nummer 7 Groenweg zit slechts vijf punten. Een overwinning op de ‘Rippers’ zou desalniettemin een zeer welkome opsteker zijn voor de Rijndijkers. De thuiswedstrijd zal Meerburg alvast het nodige vertrouwen geven. Die eindigde in een 2-0 zege voor de zwartwitten.