Koos Habraken (FC Rijnland) ,,We moeten wedstrijden sneller beslissen”

FC Rijnland deed bijna tot aan het einde van de eerste helft van de competitie mee om de bovenste plaatsen. In de laatste (inhaal)wedstrijd tegen WVC liep de ploeg tegen een gevoelige zeperd aan. De 3-1 nederlaag deed geweldig zeer, ook bij middenvelder Koos Habraken: ,,Je voelde het naarmate de wedstrijd vorderde al aankomen. We kwamen weliswaar voor, maar WVC werd steeds sterker en in de tweede helft werd het veld voor ons almaar  groter en de afstanden waren niet meer te belopen. Het was niet de eerste keer dat dit bij een uitwedstrijd gebeurde. Het lijkt ons aan zelfvertrouwen te ontbreken en dat is iets wat we in de thuiswedstrijden wel hebben. Lastig te zeggen wat er nou precies fout gaat. Dan is het ook moeilijk daar wat aan te doen.”

De cijfers geven Habraken gelijk. Uit de zeven wedstrijden ‘op verplaatsing’ haalde zijn club slechts zes puntjes. Habraken nog eens: ,, Een minder onderdeel waar we  wel wat aan kunnen doen is de onderlinge acceptatie als het niet loopt zoals we willen. Het is al eerder gezegd dat we met een positieve manier van elkaar coachen we ook veel meer bereiken. Het is absoluut beter geworden in de loop van het seizoen, maar het is er nog niet helemaal uit.”

De stofzuiger op het middenveld stipt ook aan dat de selectie misschien niet helemaal in evenwicht is: ,,Wat dat betreft heeft Paul, onze trainer een hele klus. Voorin keuze genoeg uit snelle en goed voetballende jongens, te veel keuze misschien. Achterin ligt dat toch wat anders. We hebben te maken gehad met een langdurige blessure van Jan de Groot zodat Rob van Noort van de aanval naar de verdediging verhuisde. Het moet echter geen negatief verhaal worden, want we hebben het op een paar dipjes na toch geweldig gedaan. Oké, dat kampioenschap gaat aan onze neus voorbij waarschijnlijk, maar een periodekampioenschap zit er echt wel in. Als je puur kijkt naar het voetballend vermogen horen we echt bij de top in deze afdeling. We creëren elke wedstrijd  genoeg kansen, maar het meedogenloos killen lukt ons tot dusver te weinig.”

Hét voorbeeld van zo’n wedstrijd was tegen ASC thuis. De bezoekers kregen geen poot aan de grond en ondanks een waar kansenfestival wist de ploeg uit de Mors ‘maar’ drie keer te scoren. ,,Toen scoorden we pas vlak voor rust, maar we hadden zo veel zelfvertrouwen en we voetbalden zo goed, dat we wisten dat een overwinning zeker was. Als we met dat gevoel  in de tweede helft van het seizoen bij uitwedstrijden het veld op gaan is een periodekampioenschap heel goed mogelijk. Koploper KDO krijgen we nog thuis, maar de achterstand is nu zes punten. Ik denk dat zij de meest stabiele ploeg zijn. Wij eindigen een of twee plekken daaronder.” Voor wie FC Rijnland met regelmaat ziet voetballen weet dat dit geen grootspraak is.

FC Rijnland (zo) in statistieken:

Gespeeld: 13-22-25-21 (4e, een punt in mindering)

Thuis: 6-16-15-4 (2e)

Uit: 7-6-10-17 (12e)

Periode 1: 8-12-15-15 (9e)

Periode 2: 5-10-10-6 (4e)

Grootste zege thuis: 3-0 (ASC), 3-0 (Warmunda)

Grootste nederlaag thuis: niet van toepassing

Grootste zege uit: 1-3 (MMO)

Grootste nederlaag uit: 4-1 (KDO)

Topscorer: Koos de Haas (5 doelpunten)