De titelstrijd in de verschillende regioafdelingen nadert zijn ontknoping. Met nog zes speelronden te gaan, lijken in de tweede klasse C (zaterdag) de kaarten weliswaar geschud, maar dat zou na dit weekend toch zomaar anders kunnen zijn.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

Valken ’68 dacht zich kort na de winterstop weer helemaal terug geknokt te hebben in de strijd om het kampioenschap. Met dure nederlagen tegen degradatiekandidaten Honselersdijk (1-2) en Kethel Spaland (3-2), nota bene de hekkensluiter in 2C, gooide de ploeg van Arie van Duijn echter zijn eigen glazen in. De achterstand op koploper Te Werve bedraagt daardoor weer zeven punten. En laten de Rijswijkers nou uitgerekend komende zaterdag te gast zijn op ‘t Duyfrak. Uit verloren de Valkenburgers met 2-1 (doelpunt Matthijs de Mooij) en dus hebben ze nog een appeltje te schillen met het elftal van Huib van Oostrom Soede, die – net als Van Duijn – bepaald niet op zijn mondje gevallen is. Dat kan nog wel eens een mooie verbale strijd opleveren. Met wat geluk slaat die over op de 22 acteurs binnen de lijnen en gaan de toeschouwers een mooie topper zien. Bij winst van Valken wordt de competitie in ieder geval weer spannend.

Zeker als ook RCL – de nummer twee, op zes punten – de volle winst weet te pakken, thuis tegen Kethel Spaland. Dat zou op papier geen probleem mogen zijn, maar de praktijk zou nog wel eens een stuk weerbarstiger kunnen zijn. De Schiedammers lijken, met zeven punten achterstand op de eerste p/d-plek, gedoemd om te degraderen, maar leggen zich daar allesbehalve bij neer. Getuige de resultaten van de afgelopen weken, althans. Zo werd een week voor de stunt tegen Valken ook DoCoS al met 1-2 bedwongen en speelde de rode lantaarndrager zaterdag nog verdienstelijk gelijk tegen het sterke HVC ’10 (3-3). Net als de tegenstander knokt ook RCL dus voor de laatste kans. Nacompetitie lijkt sowieso wel in het vat te zitten voor Stefan Luykx en de zijnen, maar liever houdt zijn ploeg uiteraard het zicht op het bovenste treetje. In de wetenschap dat Te Werve in de 24ste speelronde nog naar Leiderdorp moet, kunnen er best nog wel eens gekke dingen gebeuren op de Bloemerd. Dan moet RCL de komende weken echter wel beter voor de dag komen dan afgelopen zaterdag, want van het gelijkspel bij VDL (1-1) werd Luykx niet bepaald vrolijk. ,,We hebben gefaald. Er was sprake van een collectieve offday. Qua beleving, veldspel, uitvoering, bezieling en wat al niet meer was het onvoldoende.” Eerder dit seizoen zegevierde RCL met 2-4 bij Kethel Spaland dankzij doelpunten van Thom Wijnalda (2), Renaldo Nagtegeller en Nick Scheurwater.

Ook DoCoS mag nog dromen van een rondvaart door de Leidse grachten of een huldiging op het bordes van het gemeentehuis, al stellen de Morsbewoners zich liever bescheiden op. Met een periode zouden de roodwitten al dik tevreden zijn, zeker gezien het feit dat dit het debuutjaar van DoCoS in de zaterdagse tweede klasse is. Om weer een stap dichter bij die puike prestatie te komen, dienen de Leidenaars zaterdag wel af te rekenen met het taaie VDL, iets wat RCL in Maassluis dus niet lukte. Thuis won DoCoS wel al met 1-0 door een treffer van Danny Maaskant van de middenmoter, die zeker nog wat punten nodig heeft om zich definitief veilig te spelen. Het elftal van Nico van der Salm, die al druk bezig is om zijn selectie voor komend seizoen wederom met spelers van buitenaf te versterken, zal de winst dan ook zeker niet cadeau krijgen.

En dan UVS. Nee, sprankelend was het zeker niet. Maar wat kan de zwaarbevochten 1-0 overwinning op Soccer Boys straks – in retrospectief – belangrijk blijken te zijn geweest. Na de 6-0 veegpartij bij Valken ’68 van een week eerder, richtten de spelers van Jeroen Hoefnagel zich in het duel met de directe concurrent in ieder geval qua strijdlust op. Rob van der Plaat kroonde zich halverwege de tweede helft tot matchwinner aan de zijde van de blauwwitten, waar routinier Joeri Onderwater opnieuw zijn opwachting maakte. ,,We moesten winnen om niet verder in de problemen te komen en die druk speelde ons onbewust parten”, bekende Van der Plaat. ,,In de eerste helft waren we zoekende en maakten we te vaak verkeerde keuzes. Na rust was alles duidelijker en waren we zeker de betere ploeg.”

Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer. Dit weekend reist UVS af naar Monster, waar de plaatselijke SC als sparringpartner gaat fungeren. Wederom een belangrijke pot, want bij winst gaan de Westlanders over UVS heen en zakt de club uit de Kikkerpolder terug naar een ‘onveilige’ plaats.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

Zuur waren de druiven afgelopen zondag voor Meerburg, na de 4-2 nederlaag bij DOSR. Daardoor kwamen de Veenders op de ranglijst langszij. De twee degradatiekandidaten delen de twaalfde plaats, al staat Meerburg op basis van doelsaldo nu dertiende, een plek die aan het eind van de rit directe afdaling naar de derde klasse betekent. Al speelt doelsaldo daarbij dan weer geen rol, want als twee ploegen gedeeld twaalfde eindigen, moet een beslissingswedstrijd bepalen wie rechtstreeks degradeert en wie de nacompetitie in gaat. Meerburg heeft echter ook nog alle kans om zich nog tijdens het reguliere seizoen veilig te spelen, maar dan moeten de punten wel vlot gaan komen. Zondag zal dat lastig worden, want dan treft de formatie van Ron de Roode de aanstaand kampioen, Den Hoorn, die een straatlengte voorsprong heeft op naaste bedreiger RVC ’33. Het is dan ook niet de vraag óf Den Hoorn kampioen wordt, maar wanneer. Wellicht kunnen de Zoeterwoudenaren van dat gegeven profiteren, indien de bezoekers met enig gemakzucht het veld betreden. Uit trok Meerburg nipt aan het kortste eind: 1-0. De zwartwitten moeten het zondag wel zonder twee geschorsten, Joeri van der Voort en Mark van Diemen, doen. ,,Tandje erbij, meer geluk en minder schorsingen”, droeg eerstgenoemde als mogelijkheid om te ontsnappen aan het gevreesde degradatiespook aan.