Met drie regionale kampioenskandidaten is 2C (zaterdag) voor Leidenamateurvoetbal.nl een uiterst interessante afdeling. DoCoS vindt zichzelf na de eerste speelronde van het nieuwe kalenderjaar zomaar ‘ineens’ terug aan kop, mede doordat de topper tussen RCL en Valken ’68 werd afgelast. Zaterdag ontmoet de ploeg van Nico van der Salm stadsgenoot UVS, dat de goede vorm van voor de winterstop continueerde en hoopt zo snel mogelijk afstand te nemen van de gevarenzone. Dat geldt op zondag eveneens voor Meerburg, dat ook nog wel het nodige werk te verzetten heeft.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

Handhaven werd meedraaien in de middenmoot, meedraaien in de middenmoot werd meedoen om een periode en… De bescheidenheid van een promovendus siert DoCoS, maar de realiteit is dat de roodwitten na veertien speelronde ‘gewoon’ de trotse lijstaanvoerder van de tweede klasse C zijn. Al delen de Leidenaren die koppositie met Te Werve, dat niet alleen hetzelfde puntenaantal en hetzelfde aantal gespeelde wedstrijden heeft, maar ook nog eens exact hetzelfde doelsaldo. Waar de Rijswijkers, die zaterdag nog dure punten verspeelden bij laagvlieger SC Monster (2-2), zich in een neerwaartse spiraal bevinden (1 uit 3), geldt voor de Morsbewoners het tegenovergestelde: DoCoS pakte uit de laatste vier wedstrijden het volle pond. Zaterdag werd er nog gewonnen van Honselersdijk (2-1), door toedoen van Simon Jouby en Nils Slingerland. Uiterst moeizaam en volgens vriend en vijand onverdiend, maar slechte wedstrijden winnen – of minimaal niet verliezen – lijkt een kwaliteit waar het elftal van Van der Salm dit seizoen vaak op kan terugvallen.

Heenduel: Michael van Voorthuijzen is gevloerd door Thom Ligtvoet. De UVS-aanvaller kon met rood op zak naar de kleedkamer. DoCoS trok de wedstrijd daarna naar zich toe.

Slecht spelen en tóch winnen, dat is iets waar de koploper ongetwijfeld ook komende zaterdag voor zal tekenen. Dan reist DoCoS af naar de Kikkerpolder, waar een andere ploeg in vorm wacht. UVS bungelde tot ver in november troosteloos onderaan de ranglijst, maar na drie overwinningen op rij zag de wereld er bij aanvang van de winterstop ineens heel anders uit. Na een korte ‘winterslaap’ hervatten de blauwwitten de competitie afgelopen zaterdag met een knap gelijkspel in Hoek van Holland, op bezoek bij het toch bepaald niet misselijke HVC ’10: 1-1. Het Leidse doelpunt kwam op naam van ‘gelegenheidsspits’ William van Vliet. Of de aanvoerder in de stadsderby weer zijn opwachting in de punt van de aanval zal maken, moet nog blijken. De mannen van Jeroen Hoefnagel, die onlangs zijn contract verlengde, zullen er in ieder geval alles aan gelegen zijn om het elftal van Van der Salm, die eerder op de Kikkerpolder werkzaam was, pootje te lichten. Vanuit eigen belang, maar ook vanwege een gezond stukje rivaliteit. Opvallend: UVS en DoCoS troffen elkaar nog niet eens zo lang geleden (seizoen 2012/2013) nog op vierde klasse niveau!

RCL bezet voorlopig de derde plek, maar is – op basis van puntenverlies, met nog een wedstrijd tegoed – de virtuele koploper. Het afgelaste duel tegen de nummer vier, Valken ’68, moet echter eerst nog maar eens in winst omgezet worden en dat is bepaald geen sinecure. Stefan Luykx en zijn spelers zullen echter niet verder kijken dan komende zaterdag, als Soccer Boys in Bleiswijk als sparringspartner zal fungeren. Die club staat weliswaar op een directe degradatieplek, maar daarin schuilt tevens het gevaar: een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Bovendien ging het in het thuisduel absoluut niet zo makkelijk als dat je op basis van kwaliteitsverschil zou mogen verwachten. Het was Gwen Koet die de Leiderdorpers op 9/11 – of 11 september, zo u wilt – opgelucht deed ademhalen en RCL in de slotfase voor kostbaar puntenverlies behoedde: 1-0.

Arie van Duijn ervoer met Valken ’68 dat het inpassen van veel nieuwe spelers tijd vergt. De Valkenburgers kregen in de zomer weliswaar een flinke kwaliteitsinjectie, maar stelden in de eerste weken van het seizoen – de torenhoge ambities ten spijt – ronduit teleur. Sinds begin november draait de geelrode motor echter op volle toeren en door misstappen van de concurrentie mag de degradant zich inmiddels gewoon weer (voornaam) titelkandidaat noemen. Komende zaterdag komt HVC ’10 op bezoek op ‘t Duyfrak. Met de kustbewoners hebben Van Duijn en consorten nog een appeltje te schillen. Vroeg in het seizoen bleven de punten in Hoek van Holland: 1-0.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

Meerburg zou dit seizoen zomaar met het kampioenschap aan de haal kunnen gaan. Kampioen van de gelijke spelen, welteverstaan. Zondag speelde de ploeg van Ron de Roode alweer voor de zesde keer gelijk. Gezien de tegenstander – het Voorhoutse Foreholte, dat derde staat, deed Zoeterwoude-Rijndijk aan – was deze 0-0 zeker niet onverdienstelijk, al deden de zwartwitten zich daarmee eigenlijk nog tekort. Bovendien zetten al die puntendelingen niet echt zoden aan de dijk. Op zich enige lucht te verschaffen ten opzichte van de gevarenzone moet er weer eens gewonnen worden. Dat gebeurde in de afgelopen vier maanden slechts één keer, thuis tegen Groeneweg (3-2). Of het zaterdag weer eens gaat lukken, valt nog te bezien. Delft is al jaren een gerenommeerde tweedeklasser, die steevast in de (sub)top van 2C meedraait. Thuis zag De Roode zijn formatie nipt aan het kortste eind trekken: 1-2. Belangrijk voor de Leidenaar in zijn team is de rentree van goalgetter Mats van der Poel, die tegen Foreholte na lang blessureleed weer zijn opwachting maakte in het basiselftal.

Voor de liefhebber nog eens een eerder deze week geplaatste bijdrage van UVS-TV aangaande de kraker tussen UVS en DoCoS:

En nog even terug in de tijd met de heenwedstrijd? Dat kan ook:

DoCoS krijgt UVS eronder en neemt voorsprong van vijf punten