Zaterdag 8 april

Tweede klasse C

UVS-RCL

Op voorhand is het affiche tussen UVS en RCL al meer dan aantrekkelijk te noemen, dit nog los van de posities op de ranglijst. Met nog vijf wedstrijden voor de wielen is de derby echter ook nog eens van groot belang voor beide ploegen. De blauw-witten zijn nog verre van degradatiezorgvrij en koesteren elk punt om maar niet uit te komen op de plaatsen elf tot en met veertien. RCL daarentegen is nog de enige regionale club die nog een kans heeft op de titel in deze interessante klasse. De Leiderdorpers hebben het niet meer in eigen hand, maar gaan de eindsprint wel in met de wetenschap dat koploper Te Werve nog op bezoek komt op de Bloemerd. Daarmee zou de kloof van zes naar drie punten kunnen worden teruggebracht. De andere wedstrijden zullen dan echter ook gewonnen moeten worden, omdat niet wordt verwacht dat de Rijswijkers heel veel punten gaan laten liggen. Maar in voetbal weet je het nooit en dus is het zaak om in elk geval zelf te blijven presteren.

In de heenwedstrijd won RCL met 2-1 en op die zege viel niets af te dingen. Afgelopen zaterdag zegevierde de ploeg van Stefan Luykx met 1-0 waardoor Kethel Spaland de derde klasse weer meer in de ogen kijkt. Heel overtuigend ging het niet bij de Racing Club, wat maar weer eens bewijst dat er in deze fase van de competitie niet gesproken kan worden over ‘makkies’. UVS haalde een punt op bij SC Monster. Het duel bleef doelpuntloos en over die uitslag waren de meningen na afloop bij de Leidenaren nogal uiteenlopend. UVS speelde vijftig minuten met tien man omdat Joeri Onderwater vroegtijdig moest inrukken. In dat licht bezien was een gelijkspel niet verkeerd, maar de formatie van Jeroen Hoefnagel had weldegelijk (winst)kansen in het Westland. Komende zaterdag zit het wel snor met de personele bezetting bij de bezoekers, terwijl UVS, niet voor het eerst in de laatste weken, kampt met puzzelwerk. Onderwater is niet meer inzetbaar en sterkhouder Berend Verdoes is voor de streekderby geschorst. William van Vliet, een andere routinier bij de Kikkerpolderploeg, is op de weg terug na lichamelijke ongemakken, maar lijkt nog niet inzetbaar. Justin Bekkering heeft te maken met blessureleed en Marouane El Idrissi was vorige week ook nog niet geheel okselfris. Blijft staan dat dit soort wedstrijden, waarin de spelers elkaar doorgaans van haver tot gort kennen, altijd een andere lading hebben en het voorspellen vooraf lijkt dan ook zinloos.

Hierbij nog de verwijzing naar het eerste treffen:

Nieuwe koploper RCL drukt UVS verder in de zorgen (plus podcasts)

DoCoS-HVC’10

De ploeg van Nico van der Salm kijkt vooralsnog met meer plezier terug op de fase voor de winterstop dan op de meeste ontmoetingen na de verplichte rust. DoCoS staat nog wel altijd keurig vierde of zo u wilt gedeeld derde. Koploper Te Werve is ondertussen wel uit zicht en RCL, de nummer twee, bouwde de voorsprong afgelopen weekend uit naar vier punten ten opzichte van de withemden. Een aanwijsbare reden voor de wat minder overtuigende resultaten is gauw gevonden. De ploeg uit de Morsch heeft al weken te maken met veel blessureleed en dat komt nu eenmaal meer aan bij een ploeg die over een minder brede selectie beschikt. Van der Salm wil zich er niet achter verschuilen, maar om feiten kun je nu eenmaal niet heen. Toch was de meest recente nederlaag bij VDL (3-2) absoluut niet nodig. De nummer vier had voor de pauze al afstand kunnen en moeten nemen.

De buffer naar de achtervolgers is er nog wel, maar bij een nederlaag in de tweeëntwintigste speelronde wordt het er voor DoCoS niet eenvoudiger op om deze positie te kunnen vasthouden. DoCoS heft 38 punten, CWO heeft er drie minder en de komende tegenstander uit Hoek van Holland heeft vier punten minder op de teller staan. Ook DSO is nog niet geheel kansloos met 32 punten voor een hogere klassering. Plaats vier zou straks nog altijd genoeg kunnen zijn voor een plek in de nacompetitie. Voor DoCoS zou het zonder meer een extraatje zijn en een beloning voor een uitstekend seizoen. In de derde periode vergaarden Van der Salm en de zijnen zes punten en fusieclub HVC’10 speelde tot nu toe in vier wedstrijden zeven punten bijeen. De trainer van de Leidenaren zal zaterdag weer wat moeten improviseren omdat hij op zeker niet hoeft te rekenen op Tim Gonlag en Nils Slingerland. Vraagtekens staan er achter de namen van Chris van Empel, Melvin Zweistra en Rowin Peet. HVC’10 mist al langere tijd twee spelers, maar voor het overige speelt de ploeg regelmatig in dezelfde samenstelling, dit dus met wisselend resultaat gezien de rangschikking.

DSO-Valken’68

Dit duel is nog interessant voor de thuisploeg om nog enige kans te houden op de nacompetitie en ook voor de andere teams die vechten om de vierde plaats. De Valkenburgers willen zo hoog mogelijk eindigen, maar de koppositie kan na afgelopen zaterdag worden vergeten. Te Werve won met 1-2 op ‘t Duyfrak. De equipe van Arie van Duijn wenst zich te handhaven bij de top vier, maar nacompetitie werd al eerder veilig gesteld door het winnen van de tweede periodetitel. De geelhemden willen nu vooral vrij blijven van pijntjes en ritme houden voor het toetje. Het echte moeten is er vanaf en dus is het de vraag of het heilige vuur in het spel wordt gelegd in Zoetermeer. Thuis won Valken’68 met 3-1 van het al met al wat teleurstellende Door Samenspel Overwinnen.

Zondag 9 april

Tweede klasse C

Teylingen-Meerburg

Met vier van de vijf regionale clubs gaat het dit seizoen niet al te best. Foreholte doet het als enige naar behoren en gaat nog op voor de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse. De andere regionale clubs zijn terug te vinden op de tiende, elfde, twaalfde en dertiende positie. De nummers 13 en 14 degraderen straks rechtstreeks en 11 en 12 gaan op voor lijfsbehoud na de reguliere competitie. DONK lijkt zeker van degradatie, maar onder meer Teylingen en Meerburg zijn ook nog allerminst veilig. De Sassenheimers staan momenteel elfde met 22 punten en de Rijndijkers staan voorlaatste, mede door een thuisnederlaag tegen de aanstaande kampioen Den Hoorn (2-4) in de voorbije speelronde. In die wedstrijd zouden er bonuspunten zijn binnen gesleept, maar komende zondag zal de ploeg van Ron de Roode ernstig in last komen bij een nederlaag. Wanneer de kampioen van 3A van het vorige seizoen wel drie punten mee kan nemen naar huis dan ziet de wereld er gans anders uit. In het eerste treffen gaf Meerburg niet thuis en won de ploeg van toen nog Laurens Mouter met liefst 1-4. Vorig seizoen was Meerburg juist tweemaal te sterk met de cijfers drie tegen nul. RKDEO en Concordia zijn nog wel in zicht op de plaatsen acht en negen en spelen toevallig tegen elkaar. ROAC gaat op bezoek bij hekkensluiter DONK en DOSR ontvangt de nummer twee RVC’33. Het is dus de grote vraag bij welke regioclub er weer wat meer kleur op de wangen komt na de 22ste speelronde.

Foto: recente duel DOSR-Meerburg 4-2