Onvermijdelijke degradatie biedt de Hoogmadenaren gelegenheid tot verjongingskuur

Derde klasse A (zondag)- Voorschoten ’97 deed in de thuiswedstrijd tegen MMO wat het moest doen: 5-0. Geheel in de lijn der verwachting waren de Hoogmadenaren geen partij voor het elftal van Huib van Oostrom Soede, dat nog volop strijd om een (vervangende) periode. De hekkensluiter daalde door de negentiende nederlaag van het seizoen af naar de vierde klasse.

Een onvermijdelijke degradatie, want MMO behaalde dit seizoen slechts acht (!) punten. Eentje daarvan was op zondag 13 november 2016, in de thuiswedstrijd met de Voorschotenaren. Door een rake vrije trap van Mike Nikic in blessuretijd ontsnapten die destijds aan een pijnlijke nederlaag: 2-2. Al bleven het twee dure punten die de groengelen, die daarvoor drie wedstrijden op rij hadden gewonnen,  tijdens het bezoek aan Hoogmade verspeelden. Het betekende bovendien het begin van een vormdip, want Voorschoten verloor daarna tot de winterstop ook nog op eigen veld van FC Aalsmeer en KDO. Daar stond alleen een uitzege bij ASC tegenover.

Kenmerkend voor de wisselvalligheid die Voorschoten in de eerste seizoenhelft toonde. Na de winterstop ging het aanvankelijk niet veel beter, want er werd verloren van Alphen en Kickers ’69. Daarna kregen Van Oostrom Soede en consorten de smaak te pakken, resulterend in vijf overwinningen op rij. Vervolgens kwam echter opnieuw de klad erin. Op bezoek bij SJZ ging het mis (3-0) en thuis tegen WVC werd een zeker lijkende zege in de slotfase nog verspeeld: 4-4.

,,Het is een seizoen met pieken en dalen”, bekent aanvoerder Niels van den Berg, die na rust een hattrick scoorde en zodoende de wedstrijdbal in het voetbaltasje mocht stoppen. ,,Het heeft ook zeker niet altijd meegezeten, maar dat is natuurlijk geen excuus. Uiteindelijk sta je waar je hoort te staan en de voorlopige vijfde plaats is voor ons gewoon teleurstellend. Na de ongelukkige degradatie van vorig seizoen wilden we ons dit jaar mengen in de strijd om het kampioenschap. Dat is geen moment aan de orde geweest. Maar goed, we hebben geen tijd om te treuren. We willen promoveren en daarvoor hebben we alles nog in eigen hand.”

Ware woorden van de maker van de 3-0, 4-0 en 5-0, want als Voorschoten de laatste drie wedstrijden in winst omzet, verzekert het zichzelf van de laatste periodetitel. Cruciaal daarin is in ieder geval de wedstrijd van komende zondag, uit bij FC Aalsmeer. Van den Berg: ,,Zij gaan aan kop in de derde periode, als je KDO (dat al een periode op zak heeft en zeer waarschijnlijk kampioen wordt, RT) niet meerekent. Wij komen daar vlak achter, met twee punten minder. Als we zondag winnen, gaan we dus erop en erover. Bovendien komen we dan ook op de ranglijst weer dichterbij. Ook dat kan nog belangrijk zijn, want als FC Aalsmeer toch de periode pakt én derde eindigt, moeten  wij zorgen dat we ten koste van Van Nispen als vierde eindigen. Dat pakken we alsnog de vrijgekomen periodetitel van de uiteindelijke kampioen.”

Een ietwat ingewikkeld verhaal, waar evenwel geen speld tussen te krijgen is. Simpel gezegd: Voorschoten ’97 moet óf de derde periode pakken óf als vierde eindigen. Een plek die nu in het bezit is van Van Nispen, maar de Zilkers hebben slechts een puntje meer en bovendien een iets minder doelsaldo. ,,Van de top-5 zijn we, na Alphen, de meest scorende ploeg. Maar we krijgen er ook verreweg het meeste tegen. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan de verdediging, want verdedigen doe je als team. Bovendien laten we voorin ook nog vaak teveel kansen onbenut, waardoor je de jongens achterin ook niet echt ontziet.”

Op basis van het treffen met MMO viel voor dat laatste absoluut wat te zeggen. Voorschoten was vanaf het eerste fluitsignaal heer en meester, maar wist het enorme krachtsverschil pas vlak voor rust uit te drukken in de score. Het was gelegenheidsrechtsback Jurgen Oerlemans die met een afgemeten voorzet het hoofd van spits Bryan Hilders vond: 1-0.

Vlak na de thee besliste de ‘waard’ het duel definitief, al kreeg het daarbij alle hulp van zijn gasten. MMO-doelman Albin van Wieringen ging met de bal aan de wandel en verspeelde die vervolgens knullig aan topscorer Mike Nikic, die geen probleem had om het lege doel te vinden: 2-0.

De keeper, dit seizoen juist één van de sterkhouders is in het toch wel karige elftal van Pascal Verschoor, ging ook bij de 3-0 niet vrijuit. Al was de terugspeelpass waarmee Danny Hoogenboom zijn ploeggenoot in verlegenheid bracht ook van het kaliber ‘ziekenhuisbal’. Dit keer was Van den Berg er als de kippen bij om te profiteren van het geblunder bij de Hoogmadenaren achterin.

Met het oog op de kraker van volgende week nam Voorschoten vervolgens wat gas terug, maar in de slotfase zag Van den Berg nog wel mogelijkheid zijn productie verder op te vijzelen. ,,Altijd lekker natuurlijk. Ik ben altijd spits geweest, maar sta dit seizoen vaak op ’10’, achter onze twee aanvallers. Een lekkere positie, want ik kan er veel energie in leggen. Maar je speelt natuurlijk wat verder van de goal van de tegenstander en komt daardoor toch wat minder vaak in scoringspositie. En scoren blijft natuurlijk heerlijk. Wat dat betreft was het een lekker middagje, al moet je hier eigenlijk gewoon de dubbele cijfers halen. Zeker omdat het doelsaldo straks ook nog van belang kan zijn. Maar als je 5-0 wint, mag je ook best tevreden zijn. Zondag wordt het echter weer een heel ander verhaal. Aalsmeer is van een ander kaliber dan MMO. We zullen daar op ons best moeten zijn. Daar is iedereen van doordrongen. En ik ben ervan overtuigd dat we er staan. Dit elftal heeft genoeg karakter.”

Opstelling Voorschoten ’97: Van der Mijn, Oerlemans, Van Veen, Hogewoning, Wassenaar, Van der Maas (74. Elligens), Nikic, Kloeke, Hilders, Van den Berg, Van den Heuvel (53. Van Beest).