Derde klasse B (zondag)- Voor een ploeg die sportief gezien in zwaar weer verkeert, is er maar één remedie: winnen. Het zwalkende Voorschoten ’97 diende zichzelf die medicatie toe, door het bezoekende GSC ESDO negentig minuten lang van het kastje naar de muur te sturen: 5-1.

Een broodnodige driepunter voor de formatie van Huib van Oostrom Soede, die eerder dit seizoen zijn meerdere moest erkennen in DHL, ODB en REMO. Het zijn namen van clubs die het hart van de gemiddelde LAV-volger niet bepaald sneller doen kloppen. Een logisch gevolg van het feit dat Voorschoten ’97 dit seizoen niet in het vertrouwde 3A, maar in de ‘Haagse’ derde klasse (3B) is ingedeeld. Dat dat voor de club niet bepaald het walhalla is, bleek zondagmiddag op Adegeest nog maar eens. Genoeg vaste supporters van de thuisploeg, maar die van de bezoekers waren letterlijk op één hand te tellen. Het is voor Voorschoten’97 dan ook te hopen dat de KNVB in de toekomst de kolder niet meer in de kop krijgt en clubs gewoon weer eens indeelt in de afdeling waarin ze gevoelsmatig thuishoren. Ter illustratie: in 3A spelen dit seizoen Noord-Hollandse clubs als RKDES, FC Aalsmeer en SV DIOS (wat doen die daar in vredesnaam??).

Maar goed, voor dit seizoen is ‘3B’ voor de groengelen een gegeven en daar dienen ze dan ook het beste van te maken. Dat lukte tot dusverre geenszins, maar op basis van wat de ploeg tegen GSC ESDO liet zien, moet dat best wel goed kunnen komen dit seizoen. Om wat meer defensieve zekerheid in te bouwen – zijn ploeg kreeg in de eerste drie wedstrijden liefst twaalf tegengoals om de oren – koos Van Oostrom Soede ervoor zijn elftal in twee ‘blokken’ te laten opereren. ,,Een viermansverdediging, met kort daarvoor Roy Elligens en Rick van der Maas als controleurs. En voorin drie spitsen, met Niels van den Berg als bijsluitende middenvelder, die kort op spits Bryan Hilders moest komen te spelen. Dat pakte precies uit zoals ik het voor ogen had.’’

Vanaf de aftrap controleerde en domineerde Voorschoten’97 het duel met de Hagenaars. Nadat het daar al een paar keer dichtbij was geweest, opende Hilders halverwege het eerste bedrijf de score. ‘Gelegenheidsrechtsback’ Jordy van der Wijngaard, die op die positie overigens een uitstekende indruk maakte, stuurde Mike Nikic weg en die vond op zijn beurt het hoofd van de Voorschotense puntspeler: 1-0.

Nog voor rust werd die score verdubbeld. Een strakke voorzet van Hilders werd door een Haagse verdediger bijna in eigen goal gegleden. Zijn keeper kon een eigen doelpunt ternauwernood voorkomen, maar dat bleek slechts uitstel van executie: in de rebound was het voor Van den Berg een koud kunstje alsnog de 2-0 aan te tekenen.

Diezelfde Van den Berg zorgde na de hervatting voor de definitieve beslissing. De pijlsnelle Wout Adriaanse – linksback van beroep en volkomen verdiend uitgeroepen tot Man of the Match – zette op zijn flank aan voor een indrukwekkende rush, die op de achterlijn eindigde met een prima assist op de goalgetter, die van dichtbij de 3-0 in de korte hoek binnen prikte.

Nadat Frank van den Heuvel, wederom op aangeven van Hilders, eerst nog voor 4-0 had gezorgd, liet de gastheer de teugels wat vieren en mocht GSC ESDO de spreekwoordelijke eer nog redden. Het laatste woord was echter aan Van den Berg, die zo zijn valse hattrick voltooide en – op de verjaardag van zijn moeder – de wedstrijdbal mee naar huis mocht nemen.  Van Oostrom Soede: ,,Natuurlijk, dit was een matige tegenstander. Maar als we zó spelen, kunnen we tegen iedere club in deze afdeling een goed resultaat behalen. Daar ben ik heilig van overtuigd. We krijgen nu de twee koplopers, Taurus en SVV. Vooral die laatste is écht een goede ploeg, met een aantal spelers dat  jarenlang in de top van de amateurs heeft gevoetbald. Daar zullen we dus echt een team tegenover moeten zetten. De wedstrijd van vandaag is in ieder geval bemoedigend. Hier kunnen we op voortborduren.’’

Opstelling Voorschoten ‘97: Lamrabette; Van der Wijngaard (Van der Veldt), Van Veen, Hogewoning, Adriaanse; Van der Maas (Yussef), Elligens, Van den Berg; Nikic, Hilders, Van den Heuvel (Van Beest).

Foto’s: met dank aan Voorschoten’97