Derde klasse A (zaterdag)- Captain Sietse Fokkema liep voor zijn troepen uit. Een van de routiniers bij de ploeg van VV Leiden betrad als eerste het veld pal voor aanvang en moedigde zijn teamgenoten aan om er eens flink de schouders onder te zetten. Dat zou ook nodig zijn want BSC’68 zou wel eens een ploeg kunnen zijn die bovenin gaat meedraaien, ook al omdat die formatie de nodige ervaring aan boord heeft en het klappen van de zweep kent van de derde klasse. De woorden van de centrale verdediger waren niet aan dovemansoren gericht, maar toch lukte het niet om punten over te houden aan het thuisduel.

Het wil op eigen veld nog niet vlotten met VV Leiden sinds de terugkomst in de derde klasse. Na de nederlaag op de openingsdag tegen WDS ging de ploeg van Cees van Tongeren nu kopje onder tegen BSC’68 (1-2). Opnieuw waren er genoeg aanknopingspunten, dat dan weer wel,  om de toekomst toch met vertrouwen tegemoet te zien. Buitenshuis vergaarden de roodwitten al wel vier punten en dat levert vooralsnog vier punten op waarbij aangetekend moet worden dat het gaatje met nummer vier slechts twee punten bedraagt.

Na de vierde plaats op de ranglijst en de korte route via de nacompetitie in het vorige seizoen is Leiden terug op het niveau waar het sinds 2000 tien jaar op acteert. De terugkeer naar het inmiddels zesde amateurniveau duurde wel vier jaar waarbij Leiden in de vierde klasse in die fase een bescheiden rol vervulde en er jaarlijks teleurgesteld werd teruggekeken op het seizoen. Met die periode is afgerekend en de voorzichtige conclusie na vier wedstrijden mag zijn dat Leiden toe was en is aan de derde klasse.

Met wat kwaliteitsinjecties en een ambitieuze trainer moet de stijgende lijn ingezet kunnen zijn. Van de nieuwelingen kwamen Elroy Lammers (een uitgebreid interview met hem volgt deze week, red.), Andy van der Meulen en Sipan Khalid binnen de lijnen en het drietal zal zeker van extra waarde zijn, hoewel het trio in deze ontmoeting niet kon opvallen. Dat had ook te maken met de tegenstander. ,,Precies, want BSC’68 is al jaren een ploeg die mee kan met de besten in de derde klasse en dit is een tegenstander waarvan we kunnen verliezen. Dat was op zich niet nodig geweest wanneer we wat slimmer gespeeld hadden. Bovenal vond ik onze start heel matig en miste ik de gretigheid van vorige week”, vergeleek Van Tongeren het spel van zijn ploeg met de uitzege bij Zwammerdam.

Het eerste kwartier was inderdaad misschien wat voorzichtig, maar daarna klom de thuisploeg weldegelijk in de wedstrijd. De eerste serieuze kans was voor Erik Bakker, die niet goed uitkwam met zijn stappen. Zijn inzet verdween zo over de kruising heen. Dezelfde buitenspeler beoordeelde een prima opening van Yannick van der Meel daarna op waarde en met een puntgave voorzet kon Roland Middelkoop worden bereikt. De 1-0 was om de vingers bij af te likken.

Na de rust kreeg Leiden een aantal waarschuwingen en begon de ploeg te wankelen. Een kopbal van Lennart van der Berg belandde onder meer nog op de paal, maar de 1-1 halverwege de tweede helft was onontkoombaar. Justin Zoutendijk schoot droogjes binnen.

De ingevallen Mitchell Hage en Bakker kregen daarna nog de gelegenheid om een hernieuwde voorsprong te bewerkstelligen, maar een kwartier voor tijd viel de derde en laatste treffer aan de overkant via Jelle Verhoeff. ,,Al met al is dit wel een terechte overwinning voor BSC. Tegen WDS verloren we dik onterecht, maar nu hebben we net te weinig gebracht. Uit de gemaakte individuele fouten moeten we weer lering trekken. Dan komt het op zeker wel goed met deze ploeg.” Geen wartaal van de realistische Leidse trainer.

Foto’s: Stan van der Meel

Leiden-BSC’68 1-2 (1-0). 30. Middelkoop 1-0, 68. Zoutendijk 1-1, 75. Verhoeff 1-2. Scheidsrechter: Moussaoui. Toeschouwers: 150.

Leiden: Van der Meulen, Van Egmond (83.Donders), Fokkema, Schreuder, Sjaardema, Van der Meel, Lammers, Devilee, Bakker, Middelkoop, Khalid (66.Hage).

Beluister hier een interview met Cees van Tongeren na afloop: