Derde klasse A (zondag)- De zondagtak van Voorschoten ’97 startte aan de tweede seizoenshelft in de wetenschap dat het een inhaalrace moest beginnen. Die opdracht werd er, na nederlagen tegen Alphen en Kickers ’69, niet eenvoudiger op. Maar na drie overwinningen op rij gloort er weer hoop voor Huib van Oostrom Soede en zijn mannen.

Nadat het eerst Warmunda (3-0) vlotjes opzij zette en vorige week FC Rijnland de eerste thuisnederlaag van het seizoen toebracht (2-4), bond Voorschoten’97 dit keer Nicolaas Boys aan de zegekar. Net als in het thuisduel, dat eindigde in een 8-1 monsterzege, was er ook in Nieuwveen van een wedstrijd geen sprake. Binnen zes minuten hadden aanvoerder Niels van den Berg (fraaie kopbal), die na een blessure terugkeerde in de basiself, en Roy Elligens het verschil al gemaakt. Halverwege het eerste bedrijf maakte Bryan Hilders er ook nog eens 0-3 van en daarmee was de angel definitief uit de wedstrijd.

Na rust drong Nicolaas Boys wel wat meer aan, maar de opportunistische  strijdwijze van de thuisploeg had verder weinig om het lijf. De bezoekers bleven kinderlijk eenvoudig overeind en leken zich ook niet bovenmatig te willen inspannen om de score nog verder op te schroeven. ,,Die tweede helft hadden we inderdaad ook schriftelijk af kunnen doen”, bevestigt Elligens. ,,Wij hoefden niet, zij konden niet. Al met al werd het er niet beter op. Gelukkig voor onze meegereisde supporters stond er een lekker lentezonnetje. Dat vergoedde nog één en ander.”

Over de eerste helft was de maker van de 0-2 beter te spreken. ,,Nicolaas Boys is bepaald geen hoogvlieger. In mijn ogen zelfs de zwakste tegenstander in deze afdeling, samen met MMO wellicht. Maar je moet het nog wel even doen natuurlijk. Die gasten hebben toch al 23 punten behaald en stonden tot vandaag maar twee punten achter ons. Onbegrijpelijk eigenlijk. Dat zegt ook wel iets over ons. We hebben het al zo vaak onnodig laten liggen dit seizoen. Maar goed, terugkijken heeft geen zin. We staan nu zesde en hebben de nummers drie en vier weer in zicht. Daar moeten we ons op richten, want die plekken geven vrijwel zeker recht op deelname aan de nacompetitie. En natuurlijk willen we ook nog hoge ogen gooien in de derde periode. Maar als je die pakt, eindig je automatisch ook in de top-4. Dus dat komt eigenlijk op hetzelfde neer.”

De middenvelder, die vorige week tegen FC Rijnland ook al trefzeker was, ziet dat zijn ploeg de stijgende lijn te pakken heeft. ,,Het staat steeds beter en we beginnen ook steeds beter te voetballen. Al is dat nog in fases en zakken we soms ook te ver weg. Uiteindelijk wil je dat natuurlijk negentig minuten doen, al is dat maar weinig ploegen gegeven. Maar we maken steeds minder persoonlijke fouten en halen een benutten de kansen nu wél.  Dan ga je wedstrijden winnen. Vandaag maakten we het ook meteen af. Dan geef je zo’n tegenstander ook niet de illusie dat er iets te halen valt.”

Ook over zijn eigen inbreng is Elligens (26) steeds beter te spreken. ,,Ik begon het seizoen nog in het tweede, maar kreeg al vrij snel mijn kans en die heb ik gepakt. Ik heb links op het middenveld gespeeld, achter de spitsen en nu Niels weer terug is, sta ik rechtshalf. Het maakt me eigenlijk niet zo gek veel uit. Het is in ieder geval lekker om een vaste basisplaats te hebben. Dat heb je ritme en groeit je vertrouwen. Ik ben redelijk tevreden met hoe het nu gaat, al kan het natuurlijk altijd beter. Ik moet nog dwingender aanwezig zijn. Ze noemen me hier gekscherend ‘man van de training’, omdat ik ze op dinsdagen en donderdagen nog wel eens uit alle hoeken en standen erin wil schieten, maar op zondagen dan te weinig breng. Maar dat gaat gelukkig de goede kant op.”

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Van Nispen op de rol. Een cruciaal duel, meent Elligens, die in het dagelijks leven werkzaam is als supply chain consultant bij Slimstock, de Europees marktleider op het gebied van specialistische software voor voorraadoptimalisatie. ,,Zij staan nu derde, op vier punten van ons. Als we winnen, naderen we ze dus tot op één punt. Als we echt nog iets willen, moeten we die drie punten dus op Adegeest houden. Daar verloren we met 5-2, maar dat was in een fase van het seizoen waarin écht alles misging wat maar mis kon gaan. Ik denk dat wel als team een stuk verder zijn inmiddels. Het is aan ons om dat komende zondag te laten zien. Als we Van Nispen pakken, kan het nog wel eens leuk gaan worden. Hopelijk krijgen we dan net zo’n scenario als twee seizoenen geleden. Ook toen stonden we er halverwege niet best voor, maar kwamen we na de winterstop in een flow, pakten we de derde periode en promoveerden we via de nacompetitie. Daar zou ik nu weer voor tekenen hoor.”

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar