Derde klasse A (zaterdag)- Nog niet eerder dit seizoen won Zwammerdam drie keer achter elkaar. Na zaterdag heeft de ploeg van trainer Rob de Lange dan eindelijk een serie van drie te pakken. Nadat de afgelopen twee weken Floreant (5-0) en Koudekerk (0-2) werden verslagen, bond Damme degradatiekandidaat Siveo ’60 aan de zegekar. Drie gespeeld negen punten, tien voor en nul tegen. Indrukwekkende cijfers derhalve.

Zwammerdam kent een wisselvallig seizoen. De nummer zes verloor acht keer, speelde vier maal gelijk en won zaterdag voor de tiende keer. Nu het er in de derde periode echt op aan komt, lijkt alles vooralsnog goed te gaan. Toch ging het op eigen veld tegen Siveo’60 niet makkelijk volgens aanvaller Justin Bons, die na ongeveer tien minuten de openingstreffer maakte op aangeven van Kevin Bergshoeff en vorige keer tegen Koudekerk ook al tweemaal trefzeker was.

,,Ik denk dat we gezien de kansen verdiend hebben gewonnen, maar 3-0 is wel wat geflatteerd’’, vindt Bons. ,,Ik denk dat wij na de 1-0 wel een paar keer goed weg zijn gekomen.’’ Zo haalde Zwammerdam-doelman Wouter van Valen twee keer opgelucht adem bij een één-op-één situatie, die de goalie redde, en een bal op de paal namens de ploeg uit Zegveld.

De thuisploeg hielp zichzelf vlak voor rust uit de mindere periode, toen Sander Schmand afwerkte uit een voorzet van Bryan van Delft: 2-0. Een ideaal moment voor Zwammerdam, dat na rust nauwelijks meer in de problemen kwam. ,,Het was eigenlijk hetzelfde speelbeeld als in de eerste helft’’, vertelt Bons. ,,Wij speelden niet best en veel de lange bal. Dat was eigenlijk de enige manier om het slechte veld te omzeilen.’’

Voor Bons was het al heel wat dat Bergshoeff uiteindelijk vanaf de stip de derde treffer binnenschoot na een overtreding op Van Delft. ,,Ik vind het knap dat we drie keer scoren op zo’n veld. Natuurlijk winnen we, maar het verzorgde spel dat we willen spelen hebben we nu niet kunnen laten zien. Het veld wordt met de week slechter. Dan proberen we de lange bal te spelen op de spits Bryan (van Delft, red.), die dan de bal kan laten vallen. Dat ging tegen Siveo gelukkig goed.’’

Zwammerdam gaat met een fitte selectie het slot van de competitie in. Met nog vier wedstrijden te gaan en de derde plek in de derde periode heeft de formatie van De Lange nog alle kans om periodekampioen te worden. Alleen Schoonhoven en CVC Reeuwijk hebben een voorsprong in de periodestand. ,,Het gaat nu lekker’’, zegt Bons, die zelf de laatste weken ook het net vaker vindt. ,,Ik weet niet waar dat mee te maken heeft, maar misschien heb ik een betere positionering voor de goal. Wel is er de laatste weken veel getraind met verdedigen. Ook in de opbouw van achteruit. Dat is ook uiteindelijk de reden dat we in de laatste drie wedstrijden geen doelpunten hebben tegen gekregen.’’

In het resterende deel van de competitie krijgt Zwammerdam nog te maken met WDS (thuis), Linschoten (uit), Nieuwkoop (thuis) en LSVV ’70 (uit). ,,We hebben geen moeilijk programma meer’’, denkt Bons. ,,Dus voor ons alle kans om de derde periode  binnen te halen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken. We snakken er al een tijdje naar.”

Basisopstelling Zwammerdam: Van Valen, Van Dorp, Van Asselt, Van den Berg, Peters, Kremer, Bons, Schmand, Woudenberg, Van Delft, Bergshoeff.

Foto’s: Jaap Peters