Derde klasse A (zaterdag)-Zwammerdam kende tot nu toe een stroeve start van de competitie. Tot op heden werd er tweemaal verloren. De opponent van afgelopen zaterdag, VV Leiden,  wist één punt te bemachtigen in de eerste twee ontmoetingen. Dit zou het weekend moeten worden om een driepunter te scoren voor beide ploegen, maar de thuisploeg bleef op de hatelijke nul staan. VV Leiden bleek na negentig  minuten de bovenliggende partij. De ploeg van Cees van Tongeren won het duel met 2-4. Zwammerdam likte dus andermaal de wonden, daar waar VV Leiden de eerste winstpartij boekte en klom naar de zevende positie.

De ploeg uit Leiden kwam bevlogen uit de startblokken. Met goed positiespel werd Damme achteruit gedrukt. Met name Sipan Khalid en Erik Bakker werden veelvuldig gevaarlijk vanaf de flanken. Het duurde dan ook niet lang voordat de bezoekers op voorsprong kwamen. Khalid werd goed vrijgespeeld, wist Joeri Devilee te vinden, die op zijn beurt Yannick van der Meel vond.  Hij opende de score . Kort na de openingstreffer was dezelfde Van der Meel wederom trefzeker. Elroy Lammers bracht Van der Meel in stelling, die wederom keurig afrondde, na defensief geklungel van de ploeg uit Zwammerdam.

Dit was het signaal voor de thuisploeg om er een schepje bovenop te doen. De Leidse formatie dacht ogenschijnlijk dat het er al was, gezien de comfortabele voorsprong. Niets bleek minder waar. De ploeg uit Zwammerdam klapte er bovenop, iets waar de pupillen van Leiden trainer Van Tongeren zichtbaar moeite mee hadden. Defensief falen deed de bal belanden bij aanvaller Daniel van Leeuwen. De fysiek sterke spits, overgekomen van Alphia, tekende voor de aansluitingstreffer. Pakweg tien minuten later leed VV Leiden wederom onnodig balverlies. Op dat moment was de Leidse defensie een grote gatenkaas en wederom wist Van Leeuwen hiermee raad en tekende zo voor de gelijkmaker. De wedstrijd werd echter voorzien van een vijfde treffer voor de pauze. Na enig klutsvoetbal bij een vrije trap belandde de bal voor de voeten van Roland Middelkoop. De routinier trof doel met een  droge knal. Zo gingen de pupillen van Van Tongeren alsnog de rust in met een voorsprong.

Het tweede bedrijf was zeker niet boeiend te noemen. De Dammers probeerden mede dankzij wissels en omzettingen een goal te forceren. Dit lukte echter niet. De wedstrijd kabbelde voort. Het kon lange tijd twee kanten op. De bezoekende ploeg zou uiteindelijk de eindscore bepalen. Na een perfecte combinatie tussen Elroy Lammers en Khalid werd de vrijstaande Middelkoop gevonden. Met zijn tweede van de middag besliste hij het duel.

Volgende week gaat de Zwammerdamse formatie op bezoek bij buurman WDS. Trainer De Lange zal zijn manschappen wederom een “peptalk” moeten geven om te verhinderen dat de groenwitten nog meer in zwaar weer terecht zullen komen. VV Leiden ontvangt het stugge BSC’68, dat met 2-0 te sterk was voor DSVP.

Zwammerdam aanvaller Daniel van Leeuwen na afloop: ,,We begonnen te slap. Leiden wist er goed raad mee. We kregen twee goals om de oren, maar we maakten uiteindelijk toch gelijk op wilskracht. Toen hadden we als ploeg moeten doorzetten. We kregen tien seconden voor rust weer een tegengoal te verwerken. Een nekslag zo bleek. Na rust probeerden we van alles, maar het lukte gewoonweg niet. Toen zij de 2-4 maakten, was het verzet gebroken. Daarmee is niet gezegd dat Leiden vandaag zoveel beter was. Ze waren effectiever. Dan heb ik ook alles gezegd. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren.”

Yannick van der Meel met zijn zegje namens VV Leiden: ,,Het was een lekker potje. We kwamen al gauw met twee doelpunten verschil voor. Vreemd genoeg kakten we in, waardoor we de tegenstander in staat stelden terug te komen in de wedstrijd. Dat gebeurde ook, dat was hun verdienste. Gelukkig kwamen we voor op slag van rust. Dat was ook een gevoelige tik voor hen. Toen onze voorsprong groter werd, was het boek dicht voor de tegenstander. Eerlijk is eerlijk, vandaag stonden er twee ploegen die van elkaar konden winnen. Gelukkig pakten wij de drie punten. Hier kunnen we verder mee.”

Basisopstelling Zwammerdam: Samsom, De Bruin, Van Asselt, Van Zoest, Peters, Woudenberg, Schmand, L.Kremer, Van Leeuwen, Van der Neut, Bons.

Basisopstelling VV Leiden: Van der Meulen, Schreuder, Van Heusden, Devilee, Sjaardema, Lammers, Van der Meel, Van Egmond, Van Khalid, Middelkoop, Bakker.

Foto’s: Jaap Peters