Derde klasse A (zaterdag) – ,,Voor de tweede wedstrijd dit seizoen mocht ik aanvoerder zijn en reken maar dat ik daar dan trots op ben. Na de eerste zege in 2017 vorige week tegen Floreant thuis met 5-0, pakten we nu Koudekerk met 0-2. Zij hebben toch tien punten meer, maar wij gaan er nu alles aan doen om iets moois van deze derde periode te maken. We staan daarvoor nu derde, dus dat worden vijf leuke en pakkende laatste wedstrijden. En wie weet volgende week thuis tegen het laaggeplaatste Siveo’60 weer een ‘clean sheet’ voor onze doelman Wouter van Valen? Gewoon doorgaan dus!”, sprak de ervaren Dammer-verdediger Gerald van Asselt.

Welke creatieve vondsten uit het boekje ‘Oefenmeester in de polder’ zou Koudekerk-trainer Alex Redel kiezen en benutten om de groen-witten uit Zwammerdam te bestrijden? Zouden ze zich tijdig kunnen herpakken na de zeperd van vorige week met het teleurstellende 1-1 resultaat uit bij Schoonhoven? Redel had natuurlijk ook nog de uitslag van de uitwedstijd bij Zwammerdam op zijn netvlies staan, een stevige 3-1 nederlaag. Toen waren Toine Kremer en twee keer Kenny Blanken de doelpuntenmakers waar Yvar de Groot de eer voor Koudekerk redde met zijn treffer. En trainer Rob de Lange dan van Zwammerdam? Met zijn peptalk bij elk trainingsmoment de afgelopen week zou hij zijn jongens makkelijk op scherp kunnen zetten. Want de 5-0 zege van vorige week smaakte zeker naar meer en een derde periodetitel ligt ook nog steeds in het verschiet voor de groen-witten.

Opvallend was dan toch het grote verschil tussen beide ploegen op de ranglijst van deze derde klasse A, Koudekerk nam een tweede plek in met 38 uit 20 en Zwammerdam bivakkeerde in de middenmoot op plek zeven met 28 uit 20. De Zwammerdamse doelpuntenmakers van de thuiswedstrijd stonden nu ook niet in de basisopstelling. Die basisplek was er wel voor aanvaller Kevin Bergshoeff die een blessureperiode achter zich wil laten. Van Asselt: ,,En toch is het dan gek om te merken dat we de eerste twintig minuten te afwachtend speelden. Ze bluften ons op alle fronten af, waren zeker feller in de duels. Waar het aan lag, een verlengde winterslaap? Ik weet het echt niet, maar het tweede deel van de eerste helft was duidelijk wel voor ons. Maar als we echt voor die derde periode willen gaan, dan moet zo’n slap begin toch echt wel naar Elba verhuizen.”

Het was kort voor rust dat het ondertussen betere spel van de bezoekers in klinkende voetbalmunt kon worden omgezet. Van Asselt kon het moment zich nog zo voor de geest halen: ,,Het werd ingeleid door Koudekerks balverlies en via onze rechtsback kwam de bal bij onze rechtsbuiten, Koen Woudenberg, terecht. En als die met zijn fluwelen techniek een voorzet geeft dan is die ook nauwelijks te missen en dat deed Justin Bons dan ook niet, 0-1 dus.” In de rust liet trainer De Lange zijn jongens ook weten dat Zwammerdam de tweede helft meer moest voetballen van achteruit en verder gewoon het spelletje van de laatste ruim twintig minuten moest voortzetten. Dan zou het allemaal wel goed komen.

Dat de groen-witten goed kunnen luisteren, bleek kort na rust toen dezelfde Bons na een ragfijne combinatie over meerdere Damme-schijven doeltreffend kon afronden. Deze 0-2 was alweer zijn achtste treffer van dit seizoen. ,,We deden er alles aan om de nul vast te houden, maar Koudekerk zette ons wel meer en meer onder druk. De tweede bal kwam meer bij een Koudekerker terecht dan ons lief was. Ook op het middenveld konden we de bal niet echt meer in de ploeg houden. Maar… de thuisploeg zag hun kansen elke keer teniet worden gedaan door een blokkerende voet, been of ander ledemaat van één van onze spelers. En dan wetende dat onze klasse-aanvallers Bryan van Delft en Koen Woudenberg in de tweede helft hun vizier niet op scherp hadden staan waardoor riante, opgelegde, mogelijkheden werden gemist”, aldus de trotse tijdelijke aanvoerder van Zwammerdam.

De 0-2 op sportpark Gruttolaan werd ook de eindstand. Hiermee bleef Zwammerdam zevende met 31 uit 21 (54-43) en zakte Koudekerk naar plek drie met 38 uit 21 (34-24). Komende zaterdag kan Zwammerdam de jacht op de derde periodetitel vervolgen met de thuiswedstrijd tegen het op de dertiende plaats staande Siveo’60 waar uit al met 2-3 van werd gewonnen. En Koudekerk dan? Zij moeten uit naar het op de twaalfde plek verblijvende Linschoten om eindelijk een keer weer eens drie punten te kunnen laten bijschrijven. Maar thuis werd er echter ook maar net met 1-0 gewonnen.

Van Asselt: ,,We zitten nu goed in ons vel, wat we willen komt er nu ook echt uit, we trainen lekker en het was vandaag ook een mooi moment om te zien dat de eerder geblesseerde aanvoerder Lars Kremer met een invalbeurt zijn eerste speelminuten weer heeft kunnen maken. ‘Gewoon doorgaan’, zou ik zeggen voor Kremer en zeker ook voor ons elftal in deze laatste serie van vijf beslissende wedstrijden.”

Koudekerk- Zwammerdam 0-2 (0-1). 44. Justin Bons 0-1 en 52. Justin Bons 0-2.

Basisopstelling v.v. Zwammerdam: Van Valen, Van Asselt, Peters, Van der Neut, Van Dorp, Woudenberg, Van den Berg, Van Delft, Justin Bons, Bergshoeff, Schmand.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters