Voor zondagvierdeklasser Leidsche Boys heeft de vierde koning iets meegenomen wat veel belangrijker is dan goud, wierook en de mirre, namelijk een nieuwe trainer en wel Edwin Kluivers. En bij het lezen van die naam gaat bij menig Leidse lezer natuurlijk wel een belletje rinkelen want hij heeft vroeger actief bij UVS in de jeugd- en seniorenselecties gevoetbald zo ook later bij Lugdunum. Ook maakte hij periodes deel uit van de Leidse veld- en zaalvoetbalselectie. Zijn sporen in het trainersvak heeft hij zeker ook al verdiend. En nu gaat hij vanaf de eerste training dinsdagavond 31 januari Leidsche Boys tot en met het einde van dit seizoen als trainer helpen.

Uw verslaggever ontmoette Kluivers voor de wedstrijd Leidsche Boys tegen Bernardus in de commissiekamer. Genietend van een heerlijk bakkie Leidse koffie was hij druk aan de praat met Marco Dijksman. Deze laatste is nu tijdelijk aanspreekpunt voor het bestuur en zou deze dag ook eenmalig in de dug-out als coach plaatsnemen. Na het vertrek van trainer Jan Wansink en interim-trainer Michael Jordens was Dijksman even de Leidse tussenpaus voordat Kluivers het bekende stokje van hem gaat overnemen.

Kluivers: ,,Ik ken Marco (Dijksman) al van vroeger toen we samen in hetzelfde team balden. En laten we dan ook nog familie van elkaar zijn, ik ga het je niet allemaal uitleggen hoor. Maar het zit goed! Dan is het misschien snel duidelijk waarom ik hier nu op deze plek aanwezig ben. Daarbij heb ik ook wat met deze prachtige club want mijn vader speelde hier en ooms van mijn vrouw hebben hier ook hun voetsporen vele jaren op de grasmat achtergelaten. Toen ik werd benaderd heb ik het dan ook eerst aan haar voorgelegd. En juist door die mooie binding, staat ze er helemaal achter.”

Kluivers is sinds het seizoen 2014-2015 ook technisch jeugdcoördinator bij Blauw Zwart dat met de zaterdagtak zeer verdienstelijk bovenin de vierde klasse meedraait. ,,Daar heb ik de vraag van Leidsche Boys natuurlijk ook voorgelegd en zij staan er ook helemaal achter. De trainingsavonden op dinsdag en vrijdag passen dan ook helemaal in mijn werkzaamheden daar. Ik ben namelijk als technisch jeugdcoördinator verantwoordelijk voor een twintigtal trainers van de jongste spelertjes tot en met wat we nu JO-19 noemen, de vroegere A-junioren. Zo had Nikivor van Rijn daar de zorg voor de selectie van de A-junioren en nu traint hij UDO”,  aldus de bevlogen Kluivers.

Hij zal zich bij Leidsche Boys louter met het eerste van de zondag bezig houden, ook al zal hij genoeg zien waar hij de schouders onder zou willen zetten. Maar Onze Lieve Heer heeft immers bepaald dat een dag 24 uur kent en niet meer werkuren. Leidsche Boys kent immers naast een bloeiende seniorenafdeling op de zaterdag en zondag, een damestak, een veteranengedeelte en slechts twee jeugdteams, F-jes. Kluivers: ,,Komende dinsdagavond begin ik mijn eerste training en ik heb er zin in. Eerst eens kijken hoeveel jongens ik meekrijg om de boel hier weer goed op de rails te zetten. Belangrijk is allereerst dat iedereen dan ook gewoon twee keer per week meetraint. Daar leer je het meeste van elkaar. En dan gaan we zeker ook werken aan basisvaardigheden en zaken als conditie. Want ik hoorde dat het elke keer in het laatste deel van de wedstrijd mis gaat. We komen dan telkens net dat metertje tekort in de duels.”

Kluivers was als jeugdtrainer eerder verbonden aan UVS, Voorschoten’97 (2004-2009), Lugdunum en als seniorentrainer bij Lugdunum (waar hij in 2009 met een jonge ploeg kampioen in de vierde klasse werd), Hazerswoudse Boys en Rohda’76 en ook nog jeugdcoördinator bij Alphense Boys. Kluivers: ,,Bij Blauw Zwart hebben we ook de ‘Blauw Zwart Voetbalschool’ opgericht en in november 2015 was er de eerste sessie. Gaaf man als je ziet hoe die voetballertjes van klein tot groter progressie maken. Het werken met louter gekwalificeerde trainers is hier in positieve zin natuurlijk debet aan. Juist in het trainen kan je als individuele speler, als linie, als team meters maken. Daarom ben ik ook blij om dinsdagavond al te mogen beginnen. Ben benieuwd wat ze van mijn trainingsaanpak vinden. Ik ga ervoor!”

Staande op diverse plekken langs het hek bij de wedstrijd Leidsche Boys tegen Bernardus, uitslag 0-7, zag hij genoeg om mee aan de slag te kunnen gaan. ,,Je moet een systeem spelen waar je met je spelers het meeste rendement mee kan behalen. Als ik het zo zie denk ik aan 4-4-2 met die nummer 21, Pinas, voorin als aanspeelpunt met één snelle aanvaller in zijn directe omgeving. En natuurlijk ook heerlijk compact spelen, de linies kort op elkaar. Ook vandaag zag ik goede dingen bij Leidsche Boys binnen de lijnen. Ik zag ook jongens die tot het laatst aan toe ervoor bleken knokken, maar ook dat de pijp in het laatste stukkie leeg was en er drie tegendoelpunten vielen”, zo legde hij met vele voetbalsysteemduidende handgebaren uit.

We gaan deze nieuwe trainersuitdaging van Kluivers zeker volgen want deze voetbalvereniging verdient toch meer dan deze zeer lage klassering in de zondag vierde klasse A en de kwalificatie het lelijke jonge eendje te zijn? Wat jong? Het is een vereniging met een rijke Leidse traditie, al vanaf 1922. Dus ze bestaan bijna honderd jaar. Kluivers: ,,Ik ga ermee aan de slag en in mei gaan we eens met elkaar kijken waar we dan staan.”