Nacompetitie- Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor Oegstgeest. De ploeg van Huig Jan Heeringa pakte de sneltrein in de competitie. Vanaf speeldag 2 werd de koppositie gegrepen en tot begin maart bleef de ploeg van de Voscuyl de onbetwiste favoriet voor de titel. Vanaf 18 maart moest de troon evenwel worden afgestaan en een herovering vond niet meer plaats door een aantal weken waarin het net even minder liep. Zowel de eerste als tweede periode gingen op punten naar Oegstgeest, maar het bleek alsnog te weinig om kampioen te worden. Die eer kwam Van Nispen afgelopen dinsdag toe door in een beslissingswedstrijd Blauw Zwart te kloppen en te verwijzen naar de nacompetitie. Daarin is Oegstgeest al onderweg en komende zaterdag valt de beslissing. Quick Steps is de gastheer en tevens de concurrent. Oegstgeest moet winnen en ook nog eens met drie doelpunten verschil om er zeker van te zijn derdeklasser te zijn in het seizoen ’17-’18.

Eerst nog even terug naar de eerste twee poulewedstrijden van beide teams. De geelroden struikelden op de eerste speeldag tegen RAS (0-1). Waar de keeper van de meeste tegenstanders dit seizoen met (grote) regelmaat moest vissen door de dadendrang van mannen als Bob den Hollander, Rens van Klaveren en Danny Wenink, lukt het in deze wedstrijd van geen kant. Wrang, want in zesentwintig ontmoetingen lukte het maar eenmaal eerder niet om de tegenstander af te laten trappen. Quick Steps vertrok wel prima en ging ruimschoots over Semper Altius heen (3-0). Afgelopen zaterdag pakte Quick Steps wederom de volle buit. RAS werd met 2-6 geklopt. Oegstgeest leek halverwege het treffen tegen Semper Altius al gezien bij een 2-1 achterstand. Niets was echter minder waar. Na de rust herpakte de equipe van Heeringa zich en opeens vielen de doelpunten weer als rijpe appelen. Het werd uiteindelijk 2-6 en daardoor leeft Oegstgeest nog.

De stand en het resterende programma is nu als volgt:

1. Quick Steps  2-6-9-2

2. Oegstgeest  2-3- 6-3

3. RAS   2-3-3-6

4. Semper Altius 2-0-2-9

En dan schrijft de KNVB het volgende voor qua volgorde: 1. wedstrijdpunten, 2. doelsaldo, 3. strafschoppen. Wint Oegstgeest dus met bijvoorbeeld 1-2 dan hebben Quick Steps en Oegstgeest evenveel punten, maar dan is het doelsaldo van de huidige derdeklasser +6 en van Oegstgeest +4. Wint Oegstgeest met 2-5 bijvoorbeeld dan heeft Quick Steps nog een doelsaldo van +4 en komt Oegstgeest uit op +6. Bij een gelijk doelsaldo (er wordt niet gerekend volgens het Europese model) dan beslissen strafschoppen wie er uit komt in de derde klasse volgend seizoen.

Quick Steps-trainer Dick Hooning was na afloop van de tweestrijd met RAS een tevreden mens. ,,We hebben vandaag al bijna onze doelstelling bereikt. We spelen in de nacompetitie drie keer tegen een vierdeklasser en we willen gewoon negen punten halen. Deze groep gaat de klus klaren en het ziet er dus goed uit. Vandaag waren alleen de eerste tien minuten moeilijk en kwamen we ook met 1-0 achter. Daarna werd het snel 1-1 en uiteindelijk gingen we met een 3-1 voorsprong de rust in. Dus moesten we in de tweede helft gewoon zakelijk spelen. Dat deden we ook en we werkten met die 6-2 ook nog aan ons doelsaldo.”

Quick Steps heeft dus de beste papieren, maar Oegstgeest zal werkelijk tot het gaatje gaan om na een seizoen afwezigheid weer terug te keren naar de derde klasse, waarin het vier jaar achtereen acteerde. In het seizoen 2011/2012 speelde de club, die straks samen gaat met UDO, zelfs nog in de tweede klasse. Opvallend van Quick Steps is overigens dat de nummer twaalf uit 3B tegen de top 5 uit die klasse minimaal een punt ophaalde in twee wedstrijden. Toch was de derde periode ronduit zwak te noemen en daardoor werden de rood-wit- blauwen, vorig seizoen nog in de vierde klasse acterend, veroordeeld tot het spelen van nacompetitiewedstrijden. Goed nieuws voor Oegstgeest tenslotte is dat Adil Harfaoui weer inzetbaar is na een schorsing. Komende zaterdagavond/zondagmorgen uiteraard een ruimschoots verslag van deze allesbeslissende ontmoeting!!

Foto’s: nacompetitie 2015-2016 tegen Linschoten, 2-0 verlies in return na 2-1 winst thuis. Nu op voor een meer positief scenario!