Vierde klasse A (zaterdag) – ,,Ik heb na afloop de complimenten aan deze spelers gegeven want door ziekte, vakantie en blessures, enkelen zijn al heel lang geblesseerd, misten we aardig wat basisspelers voor deze uitwedstrijd. Maar stuk voor stuk hebben ze hun kans gepakt en stonden ze er vandaag. En dat nog wel met een ander spelsysteem dan gewoon, 4-4-2 speelden we nu. Maar dat was echt de beste manier om Wassenaar aan te pakken. En dat was dan ook de basis voor deze dik verdiende 0-3 uitzege”, aldus de immer enthousiaste UDO-trainer Nikivor van Rijn.

Hij moest even van de bank en los komen van de beeldbuis met de wedstrijd Twente-Heerenveen in de slotfase om uw verslaggever deze zaterdagavond te woord te staan. En dat deed hij maar wat graag. Want nadat eerder thuis in deze competitie in de zaterdag vierde klasse A met 2-3 werd verloren van de tegenstander uit Kerkehout, was Van Rijn er alles aan gelegen om een plek in de middenmoot te verwerven. Maar het grote manco tot op heden was het gebrek aan schotkracht, want zeventien treffers in veertien wedstrijden was niet echt veel. En met dertien winstpunten leverde dat een elfde plek op met Wassenaar zelfs twee plekjes hoger.

Van Rijn: ,,Met twee spitsen wilde ik het speelveld ook wat kleiner houden. En als we de bal zouden veroveren, zou er snel de omschakeling moeten volgen middels een snel uitgevoerde counter. In het begin van de eerste helft was Wassenaar wat meer aan de bal, maar we hadden ze goed geanalyseerd. Door onze speelwijze kwam Wassenaar ook niet echt in haar spel. Zo zochten ze steeds minder voor een voetballende oplossing en volgde er meer en meer de peer naar voren. En daar wisten wij verdedigend zeker wel raad mee.”

Zo was er in de 25e minuut eindelijk de beloning voor UDO voor het vertoonde spel. Van Rijn: ,,We zetten druk aan de linkerkant en hun rechtsback en centrale man kwamen er niet meer uit. Bij de verplaatsing van de bal kwam onze topscorer Patrick Vergeer door de wijze hoe hij zich positioneerde in balbezit. En zo’n kans moet je hem echt niet geven. Hij liet de Wassenaar-doelman kansloos bij zijn inzet.” Het was alweer treffer nummer negen voor de aanvaller.

De 0-1 was ook de ruststand en vol trots verdween UDO in de kleedkamer. Veel meer spelers dan  de basis elf waren het er niet want verdediger Kubilay Isik viel bij de warming-up voor de wedstrijd al uit met een hamstringblessure. Daardoor was alleen Bert Juffermans mogelijk in de tweede helft inzetbaar als wisselspeler. Er werd daarom direct gebeld met de coach van het tweede van UDO met de vraag of Rutger Hoogkamer naar Sportpark Kerkehout kon overkomen. Deze middenvelder had juist een helft uit bij VV Leiden met het tweede achter de rug. Maar zo kon Van Rijn in ieder geval meer doen dan alleen Juffermans inzetten. ,,Dan wetende dat in de basis ook al Martijn Teunissen stond, een A-junior, die het de eerste helft ook al zeer verdienstelijk deed”, aldus de UDO-trainer.

Een slordige tien minuten in de tweede helft bracht Van Rijn dan ook de snelle Hoogkamer binnen de lijnen voor de licht geblesseerde Koen du Maine. Van Rijn: ,,Hij was al één keer eerder ingevallen, maar heeft door allerlei omstandigheden verder nog geen kansen gekregen. En dan zorgt hij binnen twintig minuten met fraaie acties dat we op een meer dan verdiende 0-3 stonden. Maar net zo belangrijk was het feit dat Wassenaar heel weinig kansen kreeg door onze speelstijl. Hun enige gevaar kwam uit dode spelmomenten zoals vrije trappen. Maar na het laatste fluitsignaal hadden wij wel de drie punten in de knip en drie doelpunten voor en nul tegen is ook wel eens lekker en.. dik verdiend.”

UDO deed prima zaken met deze uitslag want het bracht de ploeg met zestien uit vijftien (20-39) op een negende plek. Door het betere doelsaldo duikelde Wassenaar net naar de tiende plek (27-47). Maar het verlies van KSD/Marine met 0-13 (!!) thuis tegen koploper Oegstgeest, het gelijke spel van Oosterheem met 3-3 tegen Football Factory, het gelijke spel van Woubrugge uit met 1-1 tegen VV Leiden en het 3-3 gelijke spel van VVSB tegen hekkensluiter WVC kwam Van Rijn en zijn spelers zeker ook heel goed uit.

Van Rijn: ,,Bij aanvang van de competitie focuste ik op de zesde plek in deze vierde klasse. Maar met plek zeven, waar nu KSD/ Marine staat met achttien uit vijftien, zijn we een meer dan stevige middenmoter. En daar gaan we nu ook voor, zeker met in gedachten dat we steeds beter gaan spelen. Eens kijken wat het komende zaterdag uit bij Roodenburg gaat worden. Thuis gingen we stevig onderuit met 0-5, maar dat was veel eerder in het seizoen. We staan er nu veel beter voor.”

Misschien is Roodenburg toch wat aangeslagen na de 0-2 nederlaag tegen Van Nispen vandaag. Dat zou UDO zeker kansen kunnen geven. Eens kijken welke tactische vondsten Van Rijn nu uit de hoge hoed gaat toveren voor zijn UDO-spelers. Een (toekomstige) Vos verliest wel zijn haren, maar zeker nooit zijn streken.

Wassenaar – UDO 0-3 (0-1). 25. Vergeer 0-1, 65. Hoogkamer 0-2 en 75. Hoogkamer 0-3.

Basisopstelling UDO: Van der Maat, Uittenboogaard, M. Franken, P. Franken, Van Moorsel, Van der Zon (70. Juffermans), Du Maine (55. Hoogkamer), Teunissen, Schnorhk, M. Bakker en Vergeer.

Note redactie: helaas lukte het niet om een speler te contacten, kennelijk waren de spelers de overwinning ruimschoots aan het vieren..

Foto’s: lichtenbeldfoto.nl