Vierde klasse A (zaterdag)- Het treffen tussen Roodenburg en Meerburg was nog wel de Krakerrr van de Week bij Leidenamateurvoetbal, maar daar hadden ‘criminelen’ lak aan. De wedstrijd vond namelijk geen doorgang en dat vraagt natuurlijk om uitleg. Die kwam er vanuit de club uit Leiden-Noord.

,,We hadden er nog nooit van gehoord, tot dat er een plek van 3 x 3 meter in een keer veranderde in een soort ‘molshoopachtig’ gebied. Eerst dachten we nog aan een gymnastiekles, waarbij er op een bepaalde plek een scrum werd geoefend. Maar het zijn kevers, die flink bezig zijn op het hoofdveld. Via het sportbedrijf kwam de mededeling dat we te maken hebben met Engerlingen. Het zijn larvensoorten van verschillende kevers, die zich als een veelvraat te goed doen aan gras.”

Vervolgend: ,,De meeste schade die men heeft van engerlingen komt niet door de insecten zelf. De larven zijn zeer geliefd voedsel van verschillende vogelsoorten. Doordat de insecten zo groot kunnen worden als de pink van een volwassen man, trekken ze grote vogels aan. Kraaien, eksters, spechten, spreeuwen en zelfs reigers en buizerds halen het grasveld overhoop als ze eenmaal de insecten hebben gespot. De schade die de vogels veroorzaken kan enkele vierkante meters omgespit grasveld bedragen. Het veld herstellen met graszoden is dan vaak de enige optie. Op het hoofdveld zijn inmiddels 3 plekken gesignaleerd van minstens 4 x 4 meter. Afgelopen zaterdagmorgen zagen we hier een aantal kraaien in actie bij één van de plekken. Zij trekken de grasmat omhoog op zoek naar hun lekkernij. Omdat zo’n veld gevaar kan opleveren voor spelers moest de wedstrijd Roodenburg – Meerburg worden afgelast. Een aantal weken geleden heeft de club de gemeente al geïnformeerd over de plekken in het veld.”

Van: Roodenburg/Jan Lovink