Vierde klasse A (zaterdag)- Dankzij een laat tot stand gekomen zege op KSD-Marine (2-3) blijft vv Leiden kansrijk in de strijd om de derde periodetitel. Verder is rood-wit, ondanks een achterstand van zes punten op het leidende Van Nispen, nog niet uitgeschakeld voor wat betreft de titel. Te meer daar de koploper komende zaterdag op bezoek komt. Een hoge klassering anders dan de eerste plaats kan ook nacompetitie betekenen. Mocht de ploeg van Cees van Tongeren een mindere fase in gaan dan kan het ook nog met lege handen komen te staan aan het einde van de reguliere competitie. VV Leiden-spits Roland Middelkoop blikt vooruit.

De 31-jarige routinier belandde dit seizoen voor het eerst in zijn carrière op een positie in de voorhoede. ,,Ik ben ooit begonnen als verdediger, maar daarna speelde ik altijd in de middenlinie, als verdedigende of aanvallende middenvelder. Ik heb het nooit van mijn snelheid moeten hebben en bovendien beschikken we over jongere spelers die rapper zijn. Onze huidige trainer Van Tongeren vond het daarom een goed idee om mij als centrumspits te gaan gebruiken. Ik heb een aardig postuur en ben best wel balvast. Zo fungeer ik dus als aanspeelpunt en daarnaast pik ik ook m’n goaltjes wel mee. Het bevalt mij al met al heel goed op deze plek”, vertelt Middelkoop.

De geboren en getogen Leidenaar, in het dagelijks leven werkzaam bij het in Rijnsburg gevestigde Van Egmond Wegenbouw BV, tekende dit seizoen al voor zestien treffers. Met dat aantal is hij clubtopscorer. ,,We hebben met Erik Bakker en Mitchell Hage veel snelheid op de flanken en zij bedienen me vaak op maat. Zo heb ik er al aardig wat kunnen maken. Onze kracht zit verder ook achterin. Het staat in verdedigend opzicht organisatorisch goed, al moet ik wel zeggen dat we praktisch elke wedstrijd in het begin een kans weggeven. Ik weet niet hoe het komt, maar we starten nooit scherp. Tot nu toe hebben we vaak het geluk gehad dat dat niet werd afgestraft. Dat we toch meestal een wedstrijd naar ons toe kunnen trekken komt omdat we veel karakter in het elftal hebben. Net als afgelopen zaterdag tegen KSD-Marine bijvoorbeeld, toen we ervoor zijn blijven knokken en in blessuretijd nog wisten te winnen.”

In het uitduel tegen Van Nispen, medio oktober, was niet alleen de start van vv Leiden  zwak te noemen. ,,Ook toen begonnen we heel slap. We werden overrompeld en stonden, meen ik,  binnen twintig minuten al met 3-0 achter. Maar het was eigenlijk de hele wedstrijd dramatisch. We werden op alle fronten overklast: op inzet, slimheid, noem maar op. Er was bij ons sprake van collectief falen. De trainer zei na afloop dat-ie bij wijze van spreken wel zestien man had kunnen wisselen.” De ontmoeting in De Zilk eindigde in een 4-1 overwinning voor de thuisclub. De Leidenaren, met twintig tegengoals beschikkend over de minst gepasseerde defensie, verloren daarna alleen nog van het eveneens hoog genoteerde Blauw Zwart. In eigen huis ging de formatie van Van Tongeren begin februari met 1-2 onderuit. ,,Maar een gelijkspel had zeker gekund”, meent Middelkoop. Het was tot nu toe de enige nederlaag die de roodwitten op De Morsch leden.

Na het verlies tegen de Wassenaarse equipe bleef Leiden in zes duels ongeslagen. Met tien punten uit de laatste vier potjes bezet de ploeg de onder andere met Roodenburg gedeelde tweede plek in de periodestand. Blauw Zwart leidt met de volle buit. ,,We willen al jaren terug naar de derde klasse, maar op de een of andere manier lukt het steeds niet. De ene keer zijn andere teams gewoon te sterk, een andere keer verspelen wij onze kans door van laagvliegers te verliezen. Het was dit jaar onze doelstelling om bij de eerste vier te eindigen en een periodetitel te pakken. We kenden vooraf de sterkte van de clubs en we schatten Oegstgeest, Blauw Zwart en Van Nispen misschien iets hoger in. Nu we tegen ze gespeeld hebben vind ik dat we er zeker bij horen. Er kan ook nog van alles gebeuren. Dat zie je aan Van Nispen, dat pas ook een steekje liet vallen, en Oegstgeest dat de laatste tijd opeens veel punten verspeelt. Wij moeten nog naar Oegstgeest toe en thuis krijgen we onder andere nog Roodenburg en nu dus Van Nispen. Alles lijkt nog mogelijk. Het zou leuk zijn als wij sowieso derdeklasser zijn tegen de tijd dat de fusie met FC Rijnland doorgaat. En wat mij betreft gaat-ie door. Dan komen wij als zaterdagderdeklasser bij een zondagderdeklasser. Dat past. En wat  komende zaterdag betreft: we hebben tegen Van Nispen absoluut nog iets recht te zetten. We zijn erop gebrand om er een goede wedstrijd van te maken, zeker nu we thuis spelen. Dat geeft toch een extra boost”, besluit Middelkoop.

Note redactie: uiteraard zal Leidenamateurvoetbal de nodige aandacht besteden aan de komende tweestrijd!