dinsdag, april 16, 2024
HomeZaterdagVierde klasseLeidsche Boys strijdend ten onder tegen veel sterker Bernardus

Leidsche Boys strijdend ten onder tegen veel sterker Bernardus

-

Vierde klasse A (zondag) –  Een stevige 0-7 thuisnederlaag van Leidsche Boys, nummer dertien met een punt, op een heerlijk ouderwetse, steeds moeilijker te bespelen grasmat tegen Bernardus, nummer twee met 25 punten deed mij toch met een positief gevoel het sportpark aan De Vliet verlaten. Naast het feit dat de spelers van de thuisploeg elkaar tot het laatste fluitsignaal positief bleven coachen kwam dat gevoel vooral voort uit het gesprek met Marco Dijksman en Edwin Kluivers. De eerste neemt nu de taak op als aanspreekpunt van het bestuur en Kluivers, ook technisch jeugdcoördinator van Blauw Zwart, start komende dinsdagavond als trainer van Leidsche Boys. Waar Dijksman vandaag zelfs als coach moest optreden kon Kluivers het wedstrijdverloop en de inzet van alle Leidse spelers langs de lijn perfect volgen. Elders en binnenkort op deze website maken we nader kennis met de enthousiaste en bevlogen Kluivers.

,,Met strijd komen in 2017 de punten”, liet verdediger Sander Redel van Leidsche Boys weten na de 5-0 uitnederlaag bij DIOS, een van de kopploegen, na de laatste wedstrijd voor de winterstop. Moedige en oprecht uitgesproken woorden, maar hoe zou het uitpakken tegen de spelers uit Hazerswoude-Rijndijk? Vorig jaar redelijk kansloos gedegradeerd, na ook een onverwachte promotie het jaar ervoor, en nu onder leiding van de jonge en gedreven trainer Marcel Vondeling bezig aan een prima seizoen. Met een team waar de gemiddelde leeftijd maar twintig jaar is, met topscorer Stefan Schinagl met negentien doelpunten de enige ‘senior’ van 26 jaar, wordt er wekelijks technisch verzorgd doelpuntrijk voetbal op de mat gelegd. De vele meegereisde supporters kwamen zeker af op het doelsaldo van 48-16 en ook deze zondagmiddag werden ze niet teleurgesteld.

De uitwedstrijd 4 september 2016 bij Bernardus eindigde in een 5-2 thuisoverwinning na een 3-2 ruststand. Kijkend naar de basisopstellingen van toen en nu is het opvallend dat van Leidsche Boys er nog maar vier spelers binnen de lijnen kwamen op deze zondag te weten de ervaren doelman Fatih Kirac, aanvoerder Jeroen de Kooker, Rida Mkaddem en topscorer met zes van in totaal zestien gescoorde doelpunten, Trogillio Pinas. Bij de uitploeg waren het er zeven. Met dit gegeven was iedereen die een kloppend hart voor Leidsche Boys heeft benieuwd naar de uitslag van dit duel. Want Bernardus was ook gebaat bij een doelpuntrijke score gezien het feit dat het doelsaldo in deze zeer spannende vierde klasse mogelijk beslissend kan gaan worden bij de strijd om de periodetitels en het kampioenschap. Tussen nummer een op de ranglijst, ASW, en nummer acht, Floreant, zat voor deze wedstrijddag immers maar zes punten verschil.

Na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Parmessar, die de sfeer in en buiten het veld perfect aanvoelde, ook in de vierde klasse kom je pareltjes tegen, mocht Leidsche Boys aftrappen. Met Dijksman eenmalig in de dug-out als positieve coach waren het ook de spelers van de thuisploeg die elkaar positief bleven coachen. In het spelverloop zag je al snel dat de thuisploeg alle zeilen moest bijzetten om de nul te houden waar het zelf niet toekwam aan echte aanvallen. De enige echte serieuze doelpoging voor de thuisploeg kwam van topscorer Pinas in de veertiende minuut die met een Gerd Müller-achtige draai en schotpoging vanaf zestien meter zijn inzet net een half metertje naast de rechter doelpaal zag verdwijnen.

Bernardus was zichtbaar resoluter in het afmaken van de kansen. Schinagl zorgde in de elfde minuut met een droge knal vanaf de rand van de zestien voor de 0-1. Mitchell Rosdorff, in de thuiswedstrijd nog invaller in het laatste kwart met meer een verdedigende taak, schoot in de zeventiende minuut een vrije trap vanaf 25 meter perfect binnen, 0-2. Opvallende speler bij Bernardus was Glen Valk, de jonge rechtsbuiten, die twee minuten later een Bergkamp-stiftje net naast het Leidse doel zag verdwijnen. Het eerste half uur had de uitploeg al diverse kansen om uit te lopen naar een grotere voorsprong, maar de wens om het te mooi te doen zo ook goed werk van doelman Kirac verhinderden dat.

Het zat Leidsche Boys ook zeker niet mee want na een half uur moest aanvoerder en verdediger De Kooker geblesseerd het veld verlaten. Bas Peper werd zijn vervanger, bij de uitwedstrijd was hij de eerste helft nog basisspeler, en hij nam de plek op het middenveld in waar Sander Redel naar de achterste linie vertrok. Het kon niet uitblijven dat ook de lange en jonge spits Alex Iliopoulos een bijdrage zou leveren aan de score. Hij had er immers al veertien gemaakt dit seizoen. Hij schoot vanaf de rand van de zestien na een prachtige voorzet van teamgenoot Valk van rechts droog tegen de touwen, 0-3, zijn vijftiende dit seizoen.

Bij Bernardus liep het toch ook even anders dan verwacht, want verdediger Denzell Wesseling, geblesseerd, moest vervangen worden door Roel van der Zon. De pijntjes zaten er ook bij de thuisploeg want nog geen twee minuten later was het middenvelder Ricardo van der Reijden die aan ‘de bank’ aangaf voor een wissel in aanmerking te willen komen. De uitploeg had daar geen boodschap aan en ging onverdroten voort. Een prima schot van Wesley van Tol belandde op de binnenkant van de rechter doelpaal en zo’n terugkomende bal was een buitenkansje voor Schinagl, 0-4. Vlak voor rust was een schot van de rappe Samir Boultam op de vleugel het laatste serieuze gevaar van de Leidse thuisploeg. En doelman Kirac zorgde er met een briljante redding kort voor rust voor dat het door Schinagl en Iliopoulos te ver doorgevoerde combinatiespel niet tot een 0-5 leidde.

De thee zorgde ervoor dat iedereen met een glimlach weer het veld betrad, alleen Van der Reijden niet want hij bleef geblesseerd bij de kleedkamer achter. Hij werd bij de thuisploeg vervangen door Marinus van Rhijn. Het begon direct al lekker want bij een opstootje tussen Rosdorff en Leidsche Boys-doelman Kirac kreeg de laatste na zijn reactie een gele kaart. De aanvullende verbale protestpoging van Pinas werd ook op waarde geschat… geel. In die beginfase van de tweede helft was het de Bernardus-vleugelaanvaller Valk die enige fraaie kansen miste. Na een uur spelen kwam bij Leidsche Boys Mo Abassi in het veld voor de geblesseerde Danny Velthuis.

Het veld werd steeds zwaarder te bespelen en in deze fase van de wedstrijd was het Iliopoulos die voor de uitploeg enige fraaie kansen niet wist te benutten. Bij Bernardus kwam Pascal van der Linden erin voor Valk en op de rechterflank kon hij zijn snelheid en balvaardigheid tonen. Voor het terras wat als tribune dient, waar de meegereisde Bernardus-supporters stonden, haalde hij het beste uit zichzelf wat menig open doekje voor hem opleverde. Rosdorff, qua vrije trappen de Platini van Hazerswoude-Rijndijk, dwong doelman Kirac tot katachtige reflexen. Bij een terugspringende bal echter was Remko van der Werff er als de kippen bij om de bal in de binnen te tikken, 0-5 en zijn eerste dit seizoen.

Het werd voor de spelers van Leidsche Boys steeds moeilijker te belopen, Bernardus zette ze direct vast op eigen helft en bleef door een betere balvaardigheid en goed combinatievoetbal voortdurend druk zetten. Een te woeste ingreep van Pinas op Iliopoulos, mogelijk uit frustratie over het verloop van de wedstrijd, leverde hem een tweede gele kaart op, dus Leidsche Boys kon ook nog eens met tien man verder. ‘Werken’, was het meest uitgesproken woord in dat gedeelte van Leiden die zondagmiddag. De kansen regen zich aaneen voor Bernardus, waar zeker Iliopoulos zijn vizier niet op scherp had staan anders was het zeker een uitslag met dubbele cijfers geworden.

Tien minuten voor tijd tikte Schinagl van twee meter wel de bal binnen, 0-6. Dat betekende nummer 22 voor hem dit seizoen. En alsof de gifbeker voor Leidsche Boys nog niet helemaal was geledigd, moest het de laatste tien minuten zelfs met negen spelers verder. Vleugelspits Boultam moest geblesseerd het veld verlaten en Dijksman had zijn drie wissels al gebruikt. Het was Luuk Verbeij die kort erop de 0-7 voor Bernardus liet aantekenen wat uiteindelijk ook de eindstand werd en zijn eerste treffer dit seizoen. Vermeld moet worden dat los van de scorende spelers bij Bernardus Jeffrey van der Heiden zeker in die tweede helft een opvallende speler was. Met dit resultaat blijft Leidsche Boys dertiende met één punt waar hekkensluiter GOL Sport niet had gespeeld thuis tegen koploper ASW. Bernardus is nu op doelsaldo koploper met 28 uit veertien gespeelde wedstrijden (55-16). Het verschil met nummer zeven op de ranglijst, VEP, is maar vier punten en die heeft dan nog een wedstrijd minder gespeeld. Bernardus moet de komende week zeker ook weer de punten gaan pakken als Roodenburg in Hazerswoude-Rijndijk wordt ontvangen.

Het team van Leidsche Boys gaat komende zondag, voor het eerst onder leiding van de nieuwe trainer Edwin Kluivers, naar VEP waar eerder thuis met 1-3 van werd verloren. En om met de positieve woorden van Leidsche Boys-speler Sander Redel maar te eindigen: ,,Als we zo blijven strijden, komen de punten vanzelf wel.” Met datzelfde goede gevoel verliet ik het sportcomplex aan De Vliet van die mooie club, al sinds 1922, Leidsche Boys.

Leidsche Boys – Bernardus 0-7 (0-4). 11. Schinagl 0-1, 17. Rosdorff 0-2, 34. Iliopoulos 0-3, 39. Schinagl 0-4, 68. Van der Werff 0-5, 81. Schinagl 0-6 en 83. Verbeij 0-7. Scheidsrechter: R. Parmessar. Toeschouwers: 60.

Opstelling LeidscheBoys: Kirac, De Kooker (30. Peper), Redel, Mkaddem, Fdis, Yazdi, Van der Reijden (46.Van Rhijn), Van Duijl, Velthuis (61. Abassi), Boultam en Pinas.

Opstelling Bernardus: Harkes, Wesseling (36. Van der Zon), Verbeij, Van der Werff, Van Tol (57. Oudshoorn), Vermeulen, Valk (65. Van der Linden), Van der Heiden, Iliopoulos, Schinagl en Rosdorff.