Op de druk bezochte Nieuwjaarsreceptie is Twan van der Poel verkozen tot Meerburger van het jaar 2017. De teammanager van de Meerburg selectie is een de jongste ooit die deze eretitel voor een jaar met zich mee mag dragen. Voorafgaande aan het officiële gedeelte van de traditionele Nieuwjaarsreceptie vonden er uiteraard voetbalactiviteiten plaats. Vanaf het middaguur speelden de overige senioren en een team uit de A-junioren een 7 tegen 7 toernooi. Op veld 3 en 4 ( het nieuwe kunstgras bleek het best bespeelbaar) werden in 2 poules gestreden om de beste klassering. Na de poulefase werden er 3 finales gespeeld. De 1e plek werd veroverd door Meerburg 5 dat in de finale het 4e team versloeg. Meerburg 8 en 3 werden te samen 3e. Na een gelijke stand na de wedstrijd bleek aan de eindeloze reeks strafschoppen geen einde te komen. De teams besloten het bij een gelijke stand te laten. De strijd om de 5e en 6e plek bleek in het voordeel van de A-junioren uit te vallen door Meerburg 7 knap te verslaan.

Hierna was het de beurt aan de oude garde van Meerburg 1 spelers om het op te nemen tegen het huidige 1e elftal. Op het inmiddels weer groen geworden hoofdveld ontspon zich een aantrekkelijk duel. Oud Meerburg 1 kon zich zelfs knap staande houden in de 1e helft. Toch kon Meerburg 1 spits Jorge Bonekamp met 2 treffers al een verschil maken in die 1e helft.
Na diverse wisselingen in beide teams brak de 2e helft het leeftijdsverschil op bij de oude garde. De ooit gelouterde voorhoede  van de oudjes lieten diverse goede mogelijkheden onbenut en konden niet voorkomen dat de uitslag uiteindelijk 7-0 werd voor de jongelingen. Doelpuntenmakers: wederom Jorge Bonekamp, Mats van der Poel, Ramon Weijers 2 x en Ahmed Fernane.
De selectie van oud Meerburg 1 bestond uit: Jarko Kortekaas, Robbert Hannaart, Bas van Heek, Remco van Veen, Marcel Zwetsloot, Nico Mooijenkind, Joris Pieter Neuteboom, Jelle en Bas Korbee, Sander van Haastert, Johan Vermont, Luan Kameri, Joep van Vuren, Gidion Loos,  Pieter van Dijk en coach Rien van Veen.

Nieuwjaarsreceptie.  De kersverse nieuwe voorzitter Michiel Cuijpers nam nadat het clubgebouw volgestroomd was met vele Meerburgers de microfoon ter hand. Hier de onverkorte 1e  Nieuwjaars speech van de nieuwe preses:

Welkom Meerburgers bij de Nieuwjaarsreceptie

2016 begon met de benoeming van Leo Dolle, als Meerburger van het jaar 2015. Hij is nog steeds een vaste waarde van de groep zeer belangrijke stille krachten, zij die het gebouw en opstal beheren, de schoonmaakploegen die de kantine en kleedkamers op orde houden, de kantine runnen en de leden- en wedstrijdadministratie verzorgen.

2016 was ook het jaar van 1150 leden spelende leden ingedeeld in 9 senioren teams, 1 damesteam en 70 jeugdteams waarin 5 meiden teams en 1 G team. Het was ook het jaar dat het Technisch Hart opstond. Hierin doen de technische coördinatoren voetbaltechnische voorstellen aan het bestuur inzake het aantrekken van trainers en het doorschuiven van spelers als dat voor hun individuele groei belangrijk is. Hierin zitten een aantal bekende voetbaldieren met een zwart -wit Meerburg-hart.

In februari werd na het opleveren van het kruispunt aan de van de Madeweg ook de Molentocht geopend over de A4. Hiermee zijn we als vereniging nog makkelijker te bereiken vanuit Roomburg en de rest van Leiden. Meer dan de helft van onze leden komt over die brug. Het is vreemd genoeg nog steeds zo dat er mensen via een van de twee oude routes aankomen rijden. Gisteenr nog bij het interview door LeidenAmateurVoetbal met Hennie en mijzelf over de voorzitterswissel. Hennie Muller heeft na 10 jaar voorzitter te zijn geweest de hamer overgedragen aan mij. Ik wil hem hier bij mijn eerste Nieuwjaarstoespraak van harte bedanken voor zijn uitstekende werk. Hen, ik ben blij dat ik de afgelopen 6 jaar naast je heb kunnen staan om nu zelf de voorzittersrol op me te nemen.

We zijn in 2016 bij Meerburg gestart met het organiseren van een buitenlands traingskamp voor de selectie. De eerste keer was bij Barcelona en vorig week kwam de groep terug van een fantastisch kamp in Valencia. Dit soort trainingskampen zijn uitstekend voor de teamgeest en horen bij een club als de onze waar selectievoetbal intensief beleefd wordt. Dagelijkse trainingen, groepsactiviteiten en een uitwedstrijd met bus en al vergen een uiterst precieze planning en robuuste begeleiding.

Niet onvermeld kan blijven dat in maart is de voetbalwereld wereldwijd geschokt is als Nummer 14 overlijdt, ook bij Meerburg hing de vlag halfstok.

In april wordt MB-2 kampioen uit bij Altior. En na een valse start wordt op 8 mei MB-1 op eigen kracht kampioen en wel -aan de verkeerde kant van het spoor – uit bij SJZ. Het was Spike – Matz die met twee doelpunten de uitslag op 1-2 bracht. Promotie naar de tweede klasse werd een feit dankzij een superseizoen met slechts twee verloren wedstrijden, een voor de winterstop en eentje na.

Met een prachtig artikel in het Leidsch Dagblad en op LAV nam routinier Joep met het onwaarschijnlijke aantal van 108 doelpunten afscheid. Hij bleef trainen en zou als het nodig was beschikbaar zijn voor Ron en zijn staf. We zijn bij elke invalbeurt erg blij als de strijder weer voor dreiging zorgt.

Ook bijzonder was de tweede plaats die de E15 behaalde in de KNVB beker, zij waren het enige team dat zo ver doorbekerde. In totaal werden 8 jeugdteams kampioen in het afgelopen seizoen waaronder de A2 en de F2.

Bij de ALV in juni werd definitief duidelijk dat we het als vereniging financieel prima voor elkaar hebben. We hebben namelijk alle schulden afgelost. Daarmee zijn we schuldenvrij en dat is echt een superprestatie van de hele vereniging en in het bijzonder de mensen achter de schermen die de contributies innen, het winkeltje en de kantine runnen.

In september werden de twee nieuwe kunstgrasvelden opgeleverd waardoor we nu volledig overgestapt zijn op kunstgras en geen afgelastingen meer hebben vanwege natte, zwarte velden. Dit hield ook in dat er geen lijnen getrokken meer hoeven te worden en ook de consul heeft makkelijker. Over de consul gesproken: Ed Romijn heeft op het Ed Romijns poffertjesfestijn in de kerstvakantie de Gouden Speld van de KNVB gekregen voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk. Ed nogmaals gefeliciteerd.

Verlenging ING: Jullie weten dat we als vereniging de erkenning hebben gekregen van de ING dat we goed bezig zijn. De ING heeft ons een volledige verlenging van 3 jaar gegund als hoofdsponsor. Dit is een serieus bedrag dat we samen hebben verdiend. We staan bekend als een sportieve, nette en moderne vereniging en dat is te danken aan jullie allemaal!! Het thema van de ING inzending die de sponsorcommissie maakte was Kansen Verzilveren. Dat gaat over het grijpen van je kansen, het realiseren van je sportieve dromen. Als bestuur willen we de vereniging graag helpen om de randvoorwaarden te creëren waardoor we hier onze kansen kunnen verzilveren. Als voorzitter wil ik daar graag leiding aan geven.

2017. In het komende jaar staan we voor een aantal wijzigingen vanuit de KNVB, denk aan de nieuwe speelvormen voor de jeugd, maar ook de herindelingen in de diverse jeugdgroepen. Sportief hoop en verwacht ik dat we ons handhaven in de tweede klasse en onze jeugdopleiding verder verbeteren. Waardoor de aansluiting van de A naar de senioren nog verder versterkt wordt. Afgelopen seizoen zijn er 8 jongens uit de eigen jeugd doorgestroomd en dat is ook waar we het voor doen. We hebben verder plannen om meer sponsoren aan ons te gaan binden onder andere via een businessclub bij Meerburg. Ook dat hoort bij de kansen verzilveren die horen bij een club met zoveel potentie als de onze!

Nu naar de Meerburger van het jaar. De persoon die ik zo tot Meerburger van het jaar wil benoemen heeft de zaakjes goed voor elkaar. Het is het voorbeeld van iemand die kansen ziet en verzilvert- niet voor zichzelf- maar voor de groep waarin hij beweegt. Hij begeleidt zowel jeugd als senioren. Hij denkt aan werkelijk alles , maar altijd op een positieve humoristische manier. Hij is een talent in het zien van de grote lijn zonder de details uit oog te verliezen. Ik ben blij dat we deze Meerburger aan boord hebben in het Technisch hart, In de senioren selectie en bij de C jeugd.. Het is Twan van der Poel. Hulde!

Hierna nam Joep van Vuren het woord  en dankte namens de gehele selectie, oud en inmiddels tot ere-voorzitter benoemde Hennie Muller voor zijn inzet voor de gehele vereniging en de selectie in het bijzonder in de laatste 10 jaar. Als presentje werd na een leuke speech van Joep, een fraaie kist wijn (met Meerburg logo)  en een gesigneerd  Meerburg shirt getekend door de gehele selectie overhandigt. Ook de naam van Hennie kreeg een prominente plek op het shirt.

Na deze officiële plichtplegingen barste het feest los,  ingezet door de bekende Leidse zanger Danny Plezier die de sfeer er meteen goed in kreeg. Het bleef nog geruime tijd uiterst gezellig …..

Peter van der Heijden