Vierde klasse A (zaterdag)- Na zes gespeelde wedstrijden is Oegstgeest de enige koploper geworden en die positie wil de ploeg van Huig Jan Heeringa ook niet meer afstaan. Eerder werden Hazerswoudse Boys en VVSB al op achterstand gezet en nu was het de beurt aan Alphia om los te laten (5-3). Elders speelde SEV gelijk tegen VVSB en daardoor heeft de aanstaande fusieclub als enige een clean sheet.

Oegstgeest is de vierde klasse spuugzat. Vorig seizoen waren de bewoners van de Voscuyl al voornemens om direct terug te keren naar de derde klasse, maar ondanks een berg punten en een gemiddelde van bijna vijf doelpunten per wedstrijd ging het mis. Tegen de serieuze concurrentie werd teveel gemorst en in de oneindige nastoot voltrok zich eind juni een drama tijdens een minitoernooi. Strafschoppen brachten mineur tot op het bot.

Die klap dendert nog na, maar maakt tevens dat de gretigheid om revanche te nemen nu nog groter is. Niet ten onrechte voelt Oegstgeest zich te goed voor de vierde klasse en er is de club alles aan gelegen om straks als FC Oegstgeest, wanneer de handen volledig ineen zijn geslagen met UDO, niet te starten in de kelder van het amateurvoetbal.

Net als vorig seizoen zijn de verschillen weer groot in 4A en de teller loopt al weer flink op voor wat betreft de productie. Het gestelde doel is om zo min mogelijk averij op te lopen, want met beperkte concurrentie kan elke misstap fataal zijn. Natuurlijk zou nacompetitie nog een optie zijn, maar iedereen en alles wil klaar zijn na vierentwintig wedstrijden en vaarwel zeggen tegen het huidige niveau.

Alphia presteerde tot nu toe alleraardigst en heeft juist ingezet op nacompetitievoetbal. Ook in Alphen wordt de wens uitgesproken terug te keren naar de derde klasse. Voor de oranjehemden duurt de terugkeer immers al veel langer.

In de onderlinge tweestrijd was het verschil te groot. Adil Harfaoui, sterk acterend in de middenlinie bij de thuisploeg, nam het doel van Thomas Piket als eerste onder vuur. Zijn schot ging rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de kruising. Kelvin Hoogendoorn zette daar een speldenprik tegenover in de beginfase. Geleidelijk aan nam Oegstgeest het heft in handen en dat leverde de 1-0 op van Danny Wenink. De spits werd prima vrijgespeeld door Bob den Hollander en de puntaanvaller weet doorgaans wel raad met geboden ruimte.

Alphia voetbalde in die fase aardig mee, maar bij Oegstgeest oogde het net allemaal wat soepeler. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de marge voor de pauze opliep naar twee goals. Roy Elkerbout probeerde het met overtuiging vanuit de tweede lijn en niet zonder succes. De aanhangers van Oegstgeest hadden daar terecht een warm applaus voor over. Daarna had de score nog hoger kunnen oplopen, maar Alphia bleef nog enigszins in de race.

Pal na rust leek de spanning terug te keren, maar een poging van Bryan de Bruin belandde op de paal. Daar kwam de gastheer goed weg. Natuurlijk blijft het de vraag hoe de wedstrijd zou zijn verlopen wanneer de 2-1 daadwerkelijk zou zijn gevallen, maar als telt nu eenmaal niet. Tien minuten na de rust kwam de derde fraaie treffer op het inmiddels dienst weigerende scorebord. Lex Heemskerk haalde verwoestend uit en opnieuw moest Piket een antwoord schuldig blijven. Gelukkig hielden de lichtmasten wel stand tijdens de sombere weersomstandigheden zodat deze mooie goal door iedereen gezien kon worden. Ook de 4-0 mocht er zijn. Elkerbout plaatste de bal met precisie op het hoofd van Den Hollander, toch niet de grootste van de acteurs, en de middenvelder kon zo zijn tweede doelpunt van de middag laten aantekenen.

Nadat het eenmaal 4-0 was geworden kwamen de bezoekers nog wel dichterbij door tweemaal invaller Nando Meijer, maar in gevaar kwam de thuisploeg allerminst. Uiteindelijk scoorden beide ploegen nog eenmaal, maar dat was meer een nagerechtje voor de volgers op een druilige zaterdagmiddag qua weer. Bij 4-0 had de thuisploeg overigens zeker een strafschop verdiend, dus het had ook zomaar een riantere uitslag kunnen worden voor VVO. Al met al deed dat niet meer ter zaken.

Zo heeft Oegstgeest al enige afstand genomen van mogelijke concurrentie en liggen Heeringa en de zijnen op ramkoers. Euforie is er nog allerminst bij de trainer. ,,We weten hoe het vorig seizoen gegaan is. Op de beslissende momenten hebben we het laten afweten en daar zijn we nu waakzaam voor.” Collega Angelo Leverock sprak van een naïeve eerste helft van zijn ploeg, maar ziet perspectieven om eveneens afscheid te nemen van deze zo zoetjes aan vermaledijde vierde klasse.

Oegstgeest-Alphia 5-3 (2-0). 21. Wenink 1-0, 31. Elkerbout 2-0, 55. Heemskerk 3-0, 67. Den Hollander 4-0, 75. Meijer 4-1, 81. Meijer 4-2, 88. Den Hollander 5-2, 90. De Bruijn 5-3 (strafschop). Scheidsrechter: Lingen. Toeschouwers: 150.

Oegstgeest: Van der Meij, Heemskerk, Gras, Polet, Apcar, Harfaoui, Den Hollander, Dijkstra, Elkerbout (80. Tetteroo), Wenink, Van Tulder (73. Demirbas).

Alphia: Piket, Borreman (60.Egberts), Buynink, Duurham, Uiterwyk, Flippo, Zuijdervliet, Hoogendoorn (68. Radder), Lipsius (68. Meijer), Hoogervorst, De Bruin.

Foto’s: met dank aan L. van den Broek