Voorbeschouwing: Football Factory (vierde klasse A, zaterdag)

Waar andere clubs een weekend naar Lunteren gaan bijvoorbeeld ter voorbereiding van het seizoen of gaan paintballen om te de teamgeest aan te scherpen, daar ging Football Factory twee weken naar China. De club vertegenwoordigde de Universiteit van Leiden op een prestigieus toernooi. Pieter van Schie: ,,In de weken ervoor waren we al in training geweest, want we wilden dit vanzelfsprekend serieus aanpakken. Wedstrijden in de moordende hitte tegen uitstekende opponenten hebben ons veel geleerd. Er werden tv-opnamen gemaakt, dus achteraf konden we ons spel analyseren. Met de groep hebben we veel gesproken over het spelletje en hoe het gespeeld kan worden door ons. Daarbuiten is de groepsgeest enorm versterkt; je zit twee weken bij wijze van spreken op elkaars lip en dat is boven verwachting zinvol en positief geweest. Daar kunnen we dit seizoen op voortbouwen.”

De voorzitter gelooft mede hierdoor in een veel beter seizoen dan het troosteloze zoals de club vorig jaar beleefde. ,,Het uitblijven van succes is zeer wel verklaarbaar. Op een gegeven moment misten we acht (!) spelers vanwege knieblessures. Noem jij eens een club die zoveel potentiële basisspelers langdurig kan missen. Ik ken ze in ieder geval niet. Nu is de selectie aanzienlijk breder en tijdens het seizoen kunnen we mogelijk ook nog eens instromers verwachten.”

De universiteits- en studentenclub mocht aan het eind van de transferperiode acht nieuwelingen noteren en daar is het niet bij gebleven. ,,Tijdens de El Cidweek hebben zich nog een paar jongens aangemeld met als gevolg dat we over een selectie van 35 of misschien wel 40 spelers beschikken voor twee elftallen, een luxe dus.”  Op het eerste gezicht lijken er wekelijks een fiks aantal spelers teleurgesteld te moeten worden, omdat er zelfs op de bank geen plaats voor hen is. Het student zijn betekent echter ook studieverplichtingen of andere zaken die hen op zaterdag het voetballen onmogelijk maken. Niet Nederlandse verrassingen blijven ook tijdens het seizoen mogelijk. ,,De universiteit heeft uitwisselingsprogramma’s met collega opleidingen uit diverse landen. Het zou zou maar kunnen zijn dat er een bovenmodale voetballer hier een paar maanden komt studeren en bij ons komt voetballen. Daar reken ik eigenlijk meer op dan vorig seizoen. Het potentieel heeft Football Factory zo in ieder geval.”

Van Schie steekt nog eens uitbundig de loftrompet over de facilitering door de Leidse universiteit. ,,De randvoorwaarden zijn weer dik in orde. We voetballen op een schitterend complex en de universiteit zorgt weer voor tassen, kleding en wat dies meer zij. Wij mogen ons gelukkig prijzen over de samenwerking en dat doen we dan ook.”

Ondanks alle positiviteit is Van Schie wars van euforie: ,,Laten we realistisch blijven. De top van de vierde klasse A bestaat uit de ‘usual suspects’: VVSB, Oegstgeest en nu ook Meerburg. Daar kunnen wij niet aan tippen. Ik hoop wel een keer tegen een van die ploegen te verrassen. Misschien dat we onze beste positie, de zevende plek, kunnen evenaren of zelfs verbeteren. Daar kunnen we mooi op voortbouwen, want we denken verder dan dit seizoen.”

Mutaties zomer 2017:

Gekomen: Brian Thong (Roda JC), Jonas Boukhedmi (vv Meerburg), Thomas van Geuns (UVS), Dave den Otter (FC Rijnland, za), Max de Gouw (UVS), Maikel van Doorn (FC Rijnland Za), Nigel den Otter (UVS), Rick Philippo (FC Rijnland, za).

Vertrokken: Wessel Sels (FC Rijnland,zo), Abe van der Slot (VVSB, za).

Beker:

2/9 Sportief-Football Factory 5-1

9/9 Football Factory-VV Leiden

16/9 SV Madestein-Football Factory

Competitie (eerste drie wedstrijden):

23/9: Football Factory-Wassenaar

30/9: GOL Sport-Football Factory

7/10: Alphia-Football Factory