Vierde klasse A (zaterdag) – Verdediger Michael Derksen van het zaterdagteam van FC Rijnland liet in de voorbeschouwing op de tweede seizoenshelft al weten dat de goede serie voor de winterstop zeker zou worden doorgetrokken. De zesde plek met negen punten achterstand op nummer vier, Van Nispen, zou zeker verbeterd moeten worden om nog voor de nacompetitie in aanmerking te kunnen komen. Voor de tweede periodetitel is er al niks meer te halen, of Hans Kazan moet nog iets in petto hebben. Maar de derde periode komt er nog aan dus… Daarom was het voor de Leidse ploeg zeker jammer dat vorige week de thuiswedstrijd tegen WVC, hekkensluiter met één punt, werd afgelast. En hoe zou het vandaag gaan tegen VVSB, de afkorting voor de zeer bekende Noordwijkerhoutse naam Voetbalvereniging Sint Bavo, waar aan het begin van het seizoen thuis met 0-3 van werd verloren?

Reservedoelman Ricky Philippo die een paar puike partijen in het FC Rijnland-doel heeft gespeeld en vaste Koetshuis Cup-doelman is, moest nu weer collega-doelman Colin Oudenaarden na het herstel van zijn hielblessure voor laten gaan. Maar zo kon hij als Rijnlands waarnemer deze zaterdagmiddag bij VVSB een mooie terugblik geven op deze redelijk eenvoudige 0-4 uitzege: ,,VVSB is een goede en leuke vriendenploeg, maar behalve met de voet proberen ze verbaal de tegenstanders ook te bespelen. En dat gebeurde ook deze middag, maar deze scheids had er een goede kijk op. En vooral wat gaaf om vanaf de zijlijn te zien dat onze topscorer Ozan Demirbas weer drie doelpunten aan zijn totaal kon toevoegen na vanmiddag. En de 0-3 was van de jonge Efe Yagin, zijn derde alweer dit seizoen. En dan zag Demirbas zelfs nog een strafschop gekeerd door een katachtige reflex van de doelman van VVSB.”

Het liefste had Philippo zelf onder de lat gestaan: ,,Natuurlijk mag ik in het doel bij de wedstrijden om de Koetshuis Cup, maar ik ben onwijs fit en kan spelen. Dat is voor een trainer in de vierde klasse best bijzonder dat je over twee gelijkwaardige doelmannen kan beschikken. Ik ben er klaar voor als het nodig is, maar na deze 0-4 is er voor onze trainer Roberto Escudero natuurlijk geen enkele aanleiding om iets te gaan veranderen met de doelverdediger. En of mijn kans nog komt, we zullen het gaan zien. Gewoon geduld hebben en er staan wanneer het nodig is.”

Philippo kon door zijn werk in de zorg helaas niet mee naar Barcelona waar in de winterstop in het kader van teambuilding een lang weekend werd genoten: ,,Je ziet het ook gewoon duidelijk terug binnen de lijnen, we werken als team en foutjes maken we goed voor elkaar. Kortom, ik denk dat we sterk uit deze winterstop zijn gekomen. Het belangrijkste is dat we met deze zaterdagtak van FC Rijnland voor na dit seizoen focussen op teambehoud want Demirbas zal, zo schat ik in, mogelijk meer dan dertig doelpunten gaan maken. En dat aantal blijft natuurlijk lokaas voor amateurclubs, dus we wachten het af. Als selectie hopen we toch ook dat onze trainer toch kan blijven. Je ziet het team groeien onder zijn leiding en we hebben echt allemaal het idee dat er iets heel moois staat te gebeuren hier op zaterdag bij FC Rijnland.”

Hoe gek kan het lopen, want waar de thuiswedstrijd een 0-3 nederlaag voor FC Rijnland (za) opleverde tegen VVSB waren er nu zelfs kansen op een 0-5 of 0-6. Philippo: ,,Zover heeft het niet mogen komen. Maar laat het wel duidelijk worden dat we met onze spits Demirbas een pareltje in huis hebben. Als team zullen we er zeker voor zorgen dat hij de ballen krijgt om tegen de touwen te jagen. En Demirbas is daarmee ook een beetje onze Jörgensen van Feyenoord. Elke bal telt!”

De groengelen staan met deze 0-4 zege op een zesde plek in deze vierde klasse A met 25 uit 14 (40-32) waar komende zaterdag KSD / Marine de tegenstander is. Vandaag was er voor hen een verdienstelijke 3-3 uit bij Wassenaar wat voor de Hagenaars uitmondde in plek zeven met 18 uit 14. Uit werd het 2-2, maar het FC Rijnland in deze vorm heeft hele snode planen. Dat zal weer een week later uit bij Blauw Zwart, nu nog steviger op de tweede plek na een knappe 2-3 uitzege bij Leiden, moeten leiden tot het concreet maken van de inhaalslag op de top vier.

Oh ja, en wie de basisopstelling hieronder mist, dat klopt. Philippo: ,,Ik volgde zo aandachtig die prachtige aanvallen van ons dat ik eigenlijk niet meer zo heb opgelet wie er allemaal nog meer binnen de krijtlijnen liepen.” Het zij hem vergeven voor deze ene keer!

VVSB-FC Rijnland 0-4 (0-2). Demirbas 0-1, Demirbas 0-2, Yagin 0-3 en Demirbas 0-4.