In de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal nadert voor FC Rijnland en Roodenburg het uur der waarheid. Beide teams zijn in de derde periode goed gestart en volgen na drie duels het in dat klassement leidende Blauw Zwart op twee punten. Komend weekend ontmoeten de ploegen elkaar op De Morsch. FC Rijnland-goalie Colin Oudenaarden en Victor Leonora (Roodenburg) blikken vooruit.

Het behalen van de derde periodetitel lijkt zowel voor de groengelen als de bewoners van sportpark Noord de enige mogelijkheid om dit seizoen van succes te voorzien. De vierde plek op de ranglijst, die aan het einde van de rit hoogstwaarschijnlijk een vervangende periodetitel oplevert, is voor de twee ploegen ver weg. De achterstand op het op die positie bivakkerende Leiden bedraagt voor Roodenburg tien punten en voor Rijnland, dat een wedstrijd minder speelde, negen.

 

,,Maar VV Leiden heeft nog wel een zwaar programma. Zij moeten bijvoorbeeld nog tegen Van Nispen en Oegstgeest, de bovenste twee”, vertelt Leonora (op de foto tegen VV Oegstgeest j.l. zaterdag), die begin mei met zijn eigen ploeg ook nog tegen de roodwitten moet aantreden. ,,Dus je weet maar nooit, maar voorlopig richten we ons op de periode. Daarin doen we volop mee. We zijn deze competitie goed begonnen, alleen verloren we op een gegeven ogenblik van de topclubs en kwam de klad erin. We gingen toen ook onderuit tegen teams waar we sowieso  van hadden moeten winnen, zoals VVSB en Woubrugge. In die tijd werd er ook weinig van elkaar aangenomen. Als er iets gezegd werd leidde dat snel tot een botsing. Gelukkig is dat veranderd. Er wordt positief gecoacht, vooral door onze aanvoerder Jeroen van Hooidonk, en dat wordt volledig geaccepteerd. Op die manier lukt het ook beter om punten te pakken en er iets moois van te maken. We vechten er nu als team voor en gaan voor elkaar door het vuur”, meent de bijna 27-jarige Leidenaar.

In de formatie van coach Nino Poulina acteert Leonora centraal achterin. ,,Ik ben dit seizoen als rechtsback begonnen, maar na een aantal wedstrijden ben ik even weg geweest. We zaten met elkaar niet op één lijn. Na de winterstop ben ik teruggekomen en heb ik me teruggevochten in het team. Sindsdien speel ik als vrije man in de achterhoede. Het is voor mij lekker voetballen: het  aansturen van de backs, het goed regelen als we compact moeten staan, het aanspelen van de middenvelders die zich aanbieden en ook het elkaar oppeppen. Het gaat de laatste tijd in de verdediging ook best goed. Alleen als een tegenstander gaat pompen, met veel hoge ballen, hebben we het moeilijk. We zijn allemaal zo rond de 1.80 meter, dus niet al te groot. Aanvallend loopt het bij ons sowieso wel. We hebben creatieve middenvelders en aanvallers, die een doelpunt kunnen maken.”

Voor Leonora (op de bovenstaande foto op Mallorca), in het dagelijks leven werkzaam als fulltime medewerker in een Haagse kledingzaak, is Roodenburg niet zijn eerste vereniging. ,,Ik ben begonnen bij de jeugd van UVS en daarna ging ik van club naar club. Ik heb er nu wel spijt van dat ik vaak al na één seizoen weer verkaste. Hier bij Roodenburg heb ik het erg naar m’n zin. Het is een leuke club met een fijne sfeer. Als het zo gezellig blijft als het nu is, wil ik hier mijn voetbalcarrière te zijner tijd afsluiten. Ik hoop dan wel dat  Roodenburg niet net als veel andere clubs hoeft te fuseren. Maar goed, eerst dit seizoen eens afmaken. Wat dat betreft zijn de komende twee wedstrijden voor ons cruciaal. Komende zaterdag FC Rijnland en daarna Blauw Zwart. Die moeten we beide winnen om kansrijk te blijven voor de derde periodetitel. Thuis wonnen we eenvoudig van FC Rijnland, maar zij hebben de laatste tijd tegen de bovenste ploegen heel goed gepresteerd. Het zal een zwaar potje worden voor ons, maar ik reken op een kleine overwinning”, aldus Leonora.

Of het inderdaad een lastig treffen gaat worden voor Leonora en de zijnen is de vraag. FC Rijnland boekte de afgelopen weken inderdaad aansprekende resultaten tegen Van Nispen en Oegstgeest, maar leed eveneens een 2-3 verlies tegen laagvlieger KSD-Marine.

,,We zijn heel wisselvallig”, zegt de 28-jarige Oudenaarden (foto hierboven). ,,En ik kan het niet verklaren. Kijk, in het begin van het seizoen waren er allemaal nieuwe gezichten. Wel allemaal goede voetballers, maar nog een beetje zoekende als team. En nu zie je dat we de ene week winnen van toen koploper Oegstgeest en de week ervoor verliezen van KSD. Aan onze trainer (Roberto Escudero/NV) ligt het niet. Hij speelt een positieve rol. Bij de bespreking hamert hij erop dat wijzelf onze grootste tegenstander kunnen zijn als we als niet weten te focussen. Het is ontzettend jammer dat hij weg moet. Een aantal spelers van GHC is ook voor hem naar FC Rijnland gekomen. Het is een goede trainer, gedreven, heeft zelf op niveau gespeeld en kan vooral de jonge, talentvolle jongens – en daarvan hebben we er veel –  nog heel wat leren.”

Net als Leonora beproefde ook Oudenaarden zijn geluk bij diverse verenigingen. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Stolwijk. Dat was mijn eerste club. Daarna ging ik naar ONA. Met de A-junioren kwamen we in de tweede divisie uit. Toen ik senior werd kwam ik er in het eerste elftal, dat toen tweedeklasser was. Na twee jaar ben ik teruggegaan naar Stolwijk. We werden kampioen van de derde klasse. In die tijd verhuisde mijn familie naar Leiden en datzelfde heb ik gedaan, ook al vanwege mijn werk op Schiphol. Ik ben daar leidinggevende bij HMS hoast, een bedrijf dat uit Engeland is komen overwaaien. Alleen in Londen al schijnen er 43 vestigingen van te zijn. We bieden een fastfoodconcept, met speciale aandacht voor mensen met allergieklachten. Nadeel voor mij is wel dat ik wisselende diensten draai en dus regelmatig een training moet missen. In Leiden ben ik net als mijn broer Kay (zie foto hieronder), die daarvoor al bij UVS speelde, eerst bij Leidsche Boys beland. Hartstikke leuk, maar niet erg succesvol. Vervolgens is FC Rijnland op ons pad gekomen. Straks volgt nog de fusie met VV Leiden. Het samengaan van verenigingen is onvermijdelijk, al vind ik de opstelling van de gemeente wel erg hard. Het is een lastig onderwerp. Feit is wel dat het Leidse voetbal niet brengt wat het zou moeten kunnen.”

Komende zaterdag zal blijken of FC Rijnland presteert naar de mogelijkheden die de ploeg heeft. ,,We hebben sowieso nog iets goed te maken. Uit verloren we met 5-1. Bij rust was het 1-1 en na de pauze kantelde de wedstrijd. Zij waren veel feller, wonnen de duels en scoorden een aantal keren heel makkelijk. Het is voor ons essentieel om van ze te winnen in verband met de derde periode. Voorwaarde is wel dat het bij ons mentaal goed zit. Als je naar de rest van het programma kijkt hebben wij het op papier tamelijk eenvoudig. Bij winst zetten we dus een belangrijke stap voorwaarts”, besluit Oudenaarden.