Dit seizoen hebben Leidenamateurvoetbal.nl en het Leidsch Dagblad een samenwerkingsverband. Zo levert onze redactie elke woensdag een bijdrage aan deze regionale krant en wordt een Leidse club in de schijnwerpers geplaatst. Afgelopen week was Roodenburg aan de beurt en meer in het bijzonder Ronald van Weerlee. Voor wie het interview nog niet las en daar wel geïnteresseerd in is hierbij een weergave. De komende weken uiteraard meer nieuws van deze club vanwege de aanstaande verjaardag!

Op 27 mei 1927 werd “Voor Ons Genoegen” opgericht, maar omdat die naam al werd benut bij de voetbalbond viel de keuze uiteindelijk op Roodenburg als clubnaam. Over pakweg tweeënhalve week bestaat de club op de kop af negentig jaar en dat willen de blauw-zwarten weten. In Leiden-Noord had men gehoopt op een succes van de zaterdagtak om de verjaardag luister bij te zetten, maar de ploeg van Nino Poulina kwam niet verder dan een plek in de subtop. Het equivalent op zondag gaat als tiende eindigen en verloor afgelopen zondag voor de derde keer dit seizoen met dubbele cijfers. Hoewel Ronald van Weerlee de sportieve prestaties wel volgt, heeft de penningmeester andere prioriteiten bij de club.

Het in de Leidse binnenstad woonachtige bestuurslid houdt zich nadrukkelijk bezig met Voetbal Vitaal, de toekomst en heeft nauwe contacten met de gemeente. ,,Met dat alles zijn we al tijden druk en dat blijft nog wel even doorlopen. Bovenal werken we ook toe naar onze verjaardag. Als club mag je trots zijn wanneer je negentig jaar bestaat. Al geruime tijd is een jubileumcommissie actief om tal van festiviteiten op poten te zetten en dat slaat prima aan bij de (oud-)leden. Vanaf volgende week gaan we volle bak reclame maken om er zo nog een grotere happening van te kunnen maken.”

Wat staat er dan zoal te gebeuren in de Leidse Pieter Bothstraat op het complex van Roodenburg? ,,Zaterdag 20 mei is de aftrap met een 7 tegen 7 toernooi voor leden van nu en toen. Dat is al een soort van reünie. Op Hemelvaartsdag wordt het roemruchte Kooi Cup toernooi georganiseerd, waar ook een hoop Leidse clubs aan meedoen. In de middag is er vervolgens een recreantentoernooi voor senioren. Daags erna organiseren we het Sportcafé en dat wordt gecombineerd met een receptie. Zaterdag 27 mei wordt de grote dag voor de club. Dan vindt de grote reünie plaats en daar zijn al heel veel aanmeldingen voor binnen. Op 11 juni tenslotte staat er nog een kaartmarathon op het programma.”

Roodenburg gaat dus feestweken tegemoet, maar moet ook vooruit kijken. ,,Dat doen we volop. De club groeit weer wat en volgend seizoen hebben we weer een A-jeugd en dan zijn we op alle leeftijdscategorieën weer van de partij. Verder hebben we met het derde en vijfde elftal twee kampioenen aan boord en kwamen we tot overeenstemming met Poulina voor een vervolg als trainer van de zaterdag. Hij past prima bij deze club.”

Van Weerlee vervolgt zijn relaas: ,,Het bestuur staat in constructieve zin in contact met de gemeente en de intentie is er dat we eruit komen. Roodenburg wil voortbestaan, ook al gezien onze sociaal, culturele functie in dit deel van Leiden. Graag hadden we stappen willen maken met andere clubs, maar er is vooralsnog geen vrijwillige gegadigde gevonden. De club begrijpt dat levensvatbaarheid essentieel is. Samen doen we er alles aan om aan de gestelde criteria te voldoen. We zijn er nog niet, maar staan overal voor open en onze focus is er op gericht dat dit grote feest een vervolg krijgt. Ik lees en hoor dat veel clubs te maken hebben met een gebrek aan ruimte voor trainingen en wedstrijden. Bij ons is er elke avond volop ruimte om te trainen en op zaterdag kunnen wij het ook prima managen. Jeugd en senioren zijn hier welkom om te kunnen zien dat we met visie werken aan een toekomst. We hebben in het verleden een imagoprobleem opgelopen en het liep terug qua ledenbestand, maar we staan er nu weer veel beter voor.”