Vierde klasse A (zaterdag) – Wie kent het niet als voetballer, wekenlang niet kunnen spelen door de winterstop, wel wat trainen en de eerste competitiewedstrijd toch weer afgelast. Dan sta je uiteindelijk vol enthousiasme op het veld en… daar loopt het toch allemaal anders dan  je had gedacht. Dat overkwam UDO ook deze zaterdagmiddag 4 februari op sportpark De Voscuyl want na twaalf minuten lieten de bordjes op het scorebord een kille 0-2 zien tegen Van Nispen. Uiteindelijk werd het na een 0-4 ruststand een 1-6 eindstand.

Verdediger Timo Lichtenbeld, geschorst voor één wedstrijd doordat hij het quotum van toegestane gele kaarten had bereikt, zag zijn medespelers niet met die felheid starten die ook hij had gehoopt en verwacht: ,,Ongelofelijk, we waren echt niet bij de les en veel te slap begonnen. En dat gold zeker de eerste twintig minuten. Maar uiteindelijk staan we na twaalf minuten wel met 0-2 achter. Dan weet je met Van Nispen dat het vechten tegen de bierkaai wordt. Bij hen zijn er spelers die op hoger niveau hebben gebald. Die laten zo’n voorsprong zeker niet meer lopen en dat hebben we dus kunnen zien vanmiddag.”

Van Nispen had thuis UDO al met 6-0 verslagen en met een vierde plek met 31 uit 13 en een doelsaldo van 43-18 weet je dat ze makkelijk scoren. ,,En dat is bij UDO juist het probleem”, liet verdediger Nick Bakker weten bij de voorbeschouwing op de tweede seizoenshelft. Want met 13 uit 13 en een doelsaldo van 16-33 heeft hij het wat UDO betreft helemaal gelijk. In dat interview meldde Bakker ook dat het verdedigend wel staat, maar dat het aanvallend wel beter moet kunnen. Dat was ook de reden dat wedstrijden in de eerste competitiehelft als tegen Leiden en om de Koetshuis Cup uit bij Koudekerk net werden verloren. En de eerste voetbalmeters om te laten zien dat het beter ging, konden ook niet gemaakt worden zaterdag 28 januari uit bij Roodenburg door de afgelasting van het grasveld.

Lichtenbeld: ,,Je zag die jongens van Van Nispen met die 2-0 voorsprong lekker ballen. Bij ons is er dan toch het gevaar dat de koppies gaan hangen. Je hebt dan als speler weer het gevoel dat het niet gaat lukken. Terwijl we zeker de laatste wedstrijden voor de winterstop steeds beter zijn gaan voetballen. En als je weet dat KSD/Marine op plek zeven staat met maar vier punten meer dan is er voor UDO zeker wat te halen deze competitie. Logisch daarom dat onze trainer Nikivor van Rijn niet blij was met die 0-4 ruststand en het vertoonde spel in het eerste wedstrijdgedeelte.”

In de tweede helft liet UDO beter en wat meer de tanden zien, er kwamen zelfs ook wat kleine kansjes voor de thuisploeg. Maar het was toch Van Nispen dat tot 0-6 uitliep. ,,Van Nispen speelde met een 5-3-2 systeem waar wij altijd gaan voor de 4-3-3. En dan bleek ook deze wedstrijd weer dat wij dan moeite hebben om ons direct goed in te stellen op zo’n ander systeem wat de tegenstander ons voortovert. Misschien is het nog onze onervarenheid dat we ons niet snel en goed genoeg kunnen aanpassen? Maar toch gaaf om te zien dat Patrick Vergeer, onze topscorer, na een droom van een steekpass van Ozcan Bayram de eretreffer kon laten aantekenen, 1-6.” Dat was voor Vergeer alweer de achtste van dit seizoen.

En daar duidde Bakker bij de voorbeschouwing ook op wetende dat er nog maar tien andere doelpunten door de thuisploeg zijn gemaakt. UDO neemt op de ranglijst in deze boeiende vierde klasse A nu nog steeds een elfde plek in met 13 uit 14 waar Van Nispen een plekje hoger kwam, derde, door het thuisverlies van Leiden tegen Blauw Zwart. En met het gelijke spel van Wassenaar versus KSD/Marine (3-3) loopt deze Haagse ploeg weer één puntje verder uit op de Oegstgeestenaren o.l.v. hun jonge en ambitieuze trainer Van Rijn.

Komende zaterdag is Oosterheem thuis de tegenstander waar er uit met 1-3 werd gewonnen. Deze komende tegenstander zal zeker zeer gedreven het gezellige sportpark De Voscuyl opkomen, want de thuisnederlaag deze zaterdagmiddag met 1-8 tegen Roodenburg wil men  wegpoetsen. En dat ze doelpunten kunnen maken, hoewel ze er ook zeer veel tegen krijgen, blijkt uit hun doelsaldo (40-63). Lichtenbeld: ,,Ik ben blij dat ik er dan weer bij kan zijn na mijn schorsing en het is voor ons een belangrijke pot.”

Met een stevige overwinning kan UDO al wat meer naar boven kijken, waar een plekje in de middenmoot de doelstelling voor dit seizoen is. Een week later is een andere concurrent de tegenstander, namelijk Wassenaar. Bij alle wedstrijden geldt dat doelpunten maken een eerste vereiste is want anders blijf je het op doelsaldo ook altijd verliezen bij een mogelijk gelijke eindstand. Van Rijn heeft iets om aan te werken de komende week op de trainingsavonden. Zal Oosterheem het gaan merken komende zaterdag?

UDO-Van Nispen 1-6 (0-4). 0-1 Van der Plas, 0-2 Van der Vlugt, 0-3 Polman, 0-4 Cornelissens, 0-5 Van der Plas, 0-6 Van der Vlugt, 1-6 Vergeer.

Basisopstelling UDO: Heeren, Uittenboogaard, M. Franken, Bayram, Isik, Gras, N. Bakker, P. Franken, Van Moorsel, M. Bakker en Vergeer.