Nu de velden weer groen zijn, pakken onze vierdeklassers dit weekend de draad weer op. Op zaterdag staan er twee interessante wedstrijden op het programma, tussen een titelkandidaat en een subtopper die zal strijden voor zijn laatste kans. En in de staart van de zondag 4A ontmoeten twee Leidse laagvliegers elkaar in een heuse stadsderby.

ZATERDAG VIERDE KLASSE A

Koploper en titelfavoriet VV Oegstgeest hervat de competitie bij op het militaire sportterrein aan de Oude Waalsdorperweg waar KSD-Marine de vaste bespeler van is. De ploeg van Huig-Jan Heeringa heeft ontegenzeggelijk meer kwaliteit dan deze middenmoter, die het menig topclub dit seizoen al aardig lastig wist te maken. De Oegstgeestenaren zijn dus gewaarschuwd. In de thuiswedstrijd waren de geelroden prima bij de les. Die werd in een klinkende 4-0 zege omgezet. Sowieso maakte de lijstaanvoerder dit seizoen tot dusverre pas één grote misstap, op bezoek bij concurrent Van Nispen, waar een 0-3 voorsprong na rust – hoe actueel – als sneeuw voor de zon verdween: 5-3. Komende donderdag komt de koploper in 4A overigens ook nog uit voor de Koetshuis Cup. Dit gebeurt op eigen veld tegen Koudekerk voor een plaats in de kwartfinale.

De Zilkers, die derde staan, reizen dit weekend af naar Leiden-Noord, waar Roodenburg als gastheer zal fungeren. Roodenburg-coach Nino Poulina hoopte met zijn ploeg dit seizoen tot het einde mee te kunnen doen om het kampioenschap, maar heeft zijn ambities inmiddels moeten bijstellen. Een vierde plek, die waarschijnlijk volstaat voor een vervangende periodetitel, lijkt nog het hoogst haalbare, terwijl ook de derde periode nog perspectief biedt. Bovendien kunnen de Leidenaren nog steeds doorslaggevend zijn in de titelstrijd: niet als kandidaat maar als scherprechter. Bijvoorbeeld door zaterdag Van Nispen eronder te houden.

Datzelfde geldt eigenlijk voor FC Rijnland, dat met 25 uit 14 de vijfde plek met Roodenburg deelt en zaterdag runner-up Blauw-Zwart in Wassenaar het vuur aan de schenen gaat proberen te leggen. Roberto Escudero heeft absoluut kwaliteiten in zijn elftal, met spelers als Ozan Demirbas en ‘good old’ Michael de Roode, maar conditioneel wil het nog wel eens een ander verhaal zijn bij de zaterdagtak van de club uit de Mors, die afgelopen zomer ontstond na het faillissement van GHC. Op sportpark De Morsch 2 was Blauw-Zwart eerder dit seizoen overigens een duidelijk maatje te groot: 1-5. De Leidse ploeg is evenwel gegroeid in de competitie.

Voor VV Leiden was het wellicht wel lekker om een weekendje vrijaf te hebben. Het bood Cees van Tongeren en de zijnen uitgebreid de mogelijkheid de wonden te likken na het verlies tegen Blauw-Zwart van twee weken geleden. Door die nederlaag lijken de titelkansen verspeeld – koploper Oegstgeest heeft al zeven punten meer – en is ook winst van de tweede periode verder weg dan ooit. Met nog twee speelronden te gaan, hebben Blauw-Zwart en Van Nispen daarin de beste papieren, al wacht hen nog een pittig programma. Wellicht dat de ambitieuze Morsbewoners daarvan kunnen profiteren. Met eerst een thuiswedstrijd tegen het teleurstellende Woubrugge, dat slechts tiende staat, en vervolgens een bezoek aan hekkensluiter WVC, liggen er wellicht nog mogelijkheden voor de roodwitten. Om de kansen op nacompetitie zo groot mogelijk te houden, doet Leiden er sowieso goed aan de huidige vierde plek minimaal te behouden.

Football Factory snakt naar een zege. De laatste driepunter dateert alweer van 24 september, toen Oosterheem op het universitair sportcentrum afdroop met een 5-4 nederlaag. En laat de club uit Zoetermeer nou komende zaterdag uitgerekend wéér de tegenstander zijn van de ploeg van Carlos Pinas. Twee weken terug waren zijn mannen overigens dicht bij een bevrijdende overwinning, maar op bezoek bij Woubrugge kon een 0-3 voorsprong niet over de streep worden gebracht: 3-3.

UDO, dat in 2018 met VV Oegstgeest fuseert tot De Vossen, hoopt zaterdag ook weer het zoet der overwinning te proeven. Niet ondenkbaar, met een uitwedstrijd tegen SV Wassenaar in het verschiet. Bij winst achterhaalt het elftal van Nikivor van Rijn de Wassenaarders en lonkt een plaatsje in de middenmoot.

ZONDAG VIERDE KLASSE A

Het Leidsche Boys van Edwin Kluivers, die onlangs werd aangesteld als eindverantwoordelijke aan de Vliet, zal deze zondag opnieuw niet in actie komen. Tegenstander Floreant trok zich recent terug uit de competitie, naar aanleiding van interne strubbelingen. Wel in actie komen de andere twee Leidse ploegen in deze afdeling. De nog puntloze hekkensluiter, GOL Sport, gaat op bezoek bij de zondagtak van Roodenburg, dat het met 4 uit 13 al niet heel veel beter doet. De formatie van Nouri Essaoui won eerder de heenwedstrijd bij het Grote Oosten Leiden met 2-3, de enige overwinning voor de blauwzwarten tot nu toe. Mocht daar zondag een tweede zege bijkomen, dan wordt de stand op de ranglijst in ieder geval weer iets dragelijker voor Essaoui en zijn manschappen.