Hoewel het programma door de verwachte herintreding van Koning Winter op losse schroeven staat, blikken we op deze plek toch maar even vooruit op de geplande speelronde in de zaterdagse en zondagse vierde klasse. Al is het maar omdat daar toch weer mooie potten tussen zitten.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Grote verliezer van de vijftiende speelronde werd VV Leiden. De ploeg van Cees van Tongeren had bij winst in de topper met Blauw-Zwart een voorschot genomen op de tweede periode, maar stelde teleur en trok op de eigen Morsch aan het kortste eind: 2-3. Een opleving met de inbreng van invaller Roland Middelkoop kwam te laat voor de roodwitten. Verdediger Wesley Schreuder toonde zich tegenover LAV realistisch. ,,Al met al was Blauw-Zwart vandaag de bovenliggende partij en hebben we geen moment aanspraak gemaakt op de overwinning. We moeten dit verlies snel vergeten en de focus weer op de volgende wedstrijd leggen.” Aanstaande zaterdag is de tegenstander van een ‘iets’ andere orde. WVC is, met één schamel puntje, de hekkensluiter, ging er in Leiden al met 10-0 van af en incasseerde in veertien wedstrijden al bijna honderd tegengoals.

VV Oegstgeest legde er afgelopen zaterdag nog acht in het Weteringse mandje, waarbij vooral Danny Weenink (4) zich bij vlagen in een speeltuin waande. Dit weekend kan de koploper op meer weerstand rekenen. Al is het bezoekende VVSB niet meer de ploeg die de afgelopen jaren steevast in de top vijf meedraaide. Zo werd Oegstgeest twee seizoenen geleden in de nacompetitie – destijds om zich te handhaven als derdeklasser – nog tot het uiterste gedwongen. De Noordwijkerhouters vinden zichzelf terug in de grijze middenmoot, op gepaste afstand van de clubs die deze jaargang om de prijzen gaan spelen.

Zaterdag ging VVSB er nog hard af tegen FC Rijnland (0-4), dat ook nog stille hoop heeft zich misschien nog wel te kunnen gaan mengen in de jacht op een periode. Dat het elftal van de scheidende Roberto Escudero, voor wie nog altijd geen opvolger is gevonden, steeds beter begint te draaien, bewijst de reeks van vijf overwinningen op rij wel. Bij (thuis)winst op KDS-Marine houden de Morsbewoners de buren van VV Leiden (toekomstig fusiepartner bovendien, RT), dat op de vierde plek bivakkeert, in ieder geval in het vizier.

Ook Roodenburg, dat de vijfde plaats met FC Rijnland deelt, zal de hoop op een verlenging van het reguliere seizoen nog niet geheel hebben opgegeven.  Het gat met de top-3 is weliswaar (te) groot, maar ook een vierde plek zou zomaar kunnen volstaan. De 1-8 winst bij Oosterheem gaf de burger bovendien moed. ,,Een goede boost voor ons zelfvertrouwen”, beaamde verdedigende middenvelder Aymen Mizap. ,,Er zitten veel spelers in ons team die van verschillende clubs komen. We zijn nu goed op weg en leren elkaar steeds beter kennen.” Zaterdag wacht voor de club uit Noord een Leids onderonsje. Voor trainer Nino Poulina is het bezoek aan Football Factory nog eens extra speciaal. De sympathieke Leidenaar was afgelopen seizoen nog de eindverantwoordelijke bij de studentenclub en broers Milan en Rocky voetballen er nog steeds, zij het niet meer in de hoofdmacht. Vorig jaar won Poulina als trainer van Football Factory nog verrassend van Roodenburg (2-0) en ongetwijfeld zal zijn opvolger, Carlos Pinas, ook uit zijn op een dergelijke stunt. Verrassen deed zijn ploeg zaterdag ook al (bijna). De roodzwarten namen in en tegen Woubrugge een 0-3 voorsprong, al werd die in de slotfase – in een zucht en een scheet – nog wel uit handen gegeven: 3-3. Het deed weinig met het humeur van Pinas. ,,Normaal gesproken ben je niet blij wanneer je met 3-0 voor staat en alsnog een gelijkspel moet toestaan, maar ik moet het ook wel reëel blijven bekijken. Zij hadden voor de rust ook met 4-1 voor kunnen staan en kregen de gehele wedstrijd meer kansen. Wij kregen drie kansen en die vlogen erin. Dus nee, ik mopper niet. Ik ben in elk geval trots op mijn jongens want ze hebben de gehele pot strijd geleverd.”

UDO begon ronduit slap aan het thuisduel met titelkandidaat Van Nispen en liep dan ook negentig minuten lang achter de feiten aan. Al herpakte de Oegstgeestenaren zich, na een 0-4 ruststand, in de tweede helft nog aardig. Niettemin liet de 1-6 eindstand weinig aan duidelijkheid te wensen over. Een makke houding zal het elftal van Nikivor van Rijn zich ook zaterdag niet kunnen permitteren. Dan komt Oosterheem, dat vanaf de twaalfde plek UDO in de nek hijgt, naar de Voscuyl. Uit won Uithoudingsvermogen Door Oefening al met 1-3 en een goede conditie zou zomaar eens nodig kunnen zijn om ook nu weer als winnaar uit de bus te komen.

UDO viert een doelpunt tegen Oosterheem, dat in september vorig jaar met 1-3 werd verslagen.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Leidsche Boys wist pas één punt te behalen en ging zaterdag weer eens hard onderuit bij VEP (7-1), maar toch gloort er licht aan het einde van de donkere tunnel. In de persoon van Edwin Kluivers is er eindelijk een vervanger gevonden voor de begin december opgestapte Jan Wansink, die geen trek meer had om ‘aan een dood paard te trekken’. De bevlogen Kluivers is inmiddels aan een dappere reanimatiepoging begonnen. ,,Het resultaat boeit me nu nog niet. Eerst moet de knop om bij de club en op dat gebied is er al heel veel gebeurd deze week. Andere teams willen weer meewerken om een positieve uitstraling te krijgen en ons te helpen. Daarnaast was het twee keer druk op de training en dat maakt dat ik ontzettend veel zin heb om er hier wat van te maken.”

Ook Roodenburg kreeg er zeven om de oren, al was dat gezien de tegenstander niet zo verwonderlijk. Koploper Bernardus was een duidelijk maatje te groot voor de formatie van Nouri Essaoui, die zaterdag opnieuw voor een hels karwei staat. Ook Taurus is immers titelkandidaat en in Leiden-Noord lieten de Delftse TU-studenten vroeg in het seizoen al zien een aardig balletje te kunnen raken: 0-5.