Tal van regioclubs voelen de behoefte om de vierde klasse A, de kelder van het amateurvoetbal, eens te verlaten. Wellicht claimen meer clubs dan ooit tevoren een selectie te hebben waarmee om de prijzen kan worden gespeeld, zeker ook door de overstap van Meerburg van zondag naar zaterdag. Een wekelijks rondje langs de velden is op zijn plaats. Hoe ziet het programma in de openingsronde eruit?

Zaterdag

4A

UDO start met een uitwedstrijd tegen Hazerswoudse Boys. De Oegstgeestenaren zijn bezig aan hun laatste seizoen, waarna de club in 2018 fuseert met buurman VV Oegstgeest. Voor trainer Nikivor van Rijn wordt het echter geen ‘verloren’ seizoen. ,,We spelen om de eigen erkenning als club”, vertelde de oefenmeester ruim een week terug. ,,Bovendien wil ik dit team klaarstomen voor de aankomende fusie. De spelers moeten zich individueel en als team ontwikkelen, want het zou zomaar kunnen dat er jongens in het eerste van de nieuwe fusieclub gaan spelen. We zijn wel flink uitgedund en er zijn een aantal belangrijke spelers vertrokken, zoals Eus Bayram en Patrick Vergeer, maar daar tegenover staat de komst van een aantal ervaren spelers.”

Hazerswoudse Boys, dat na een uitstapje in C weer terug is in de vierde klasse A, liep vorig seizoen een plek in de nacompetitie mis ondanks een derde plaats. De ploeg uit Hazerswoude-Dorp heeft sinds deze zomer een nieuwe trainer. Edwin de Bruin volgde Manfred van den Bosch op. Gezien de klassering van afgelopen seizoen zijn de Hazerswoudenaren een geduchte tegenstander voor UDO, dat tiende werd en dit jaar bij de eerste zeven wil eindigen.

Ook Meerburg begint op vreemde bodem, in Den Haag, op bezoek bij Haagse Hout. Onder leiding van de nieuwe trainer Alex Redel, die Ron de Roode opvolgde, stapten de Rijndijkers over naar de zaterdag. Redel denkt dat zijn relatief verjongde ploeg zich moet aanpassen aan de vierde klasse. ,,Er zitten jonge jongens bij en die moeten natuurlijk wel even wennen aan de kracht in het seniorenvoetbal. Dat zal zo zeker in die vierde klasse het geval zijn, elke week weer”, zei de Leierdorpse oefenmeester eerder.

Tegen Haagse Hout, dat afgelopen seizoen als tien eindigde in 4B, is Meerburg favoriet. Redel wil met zijn ploeg vol voor promotie gaan, maar hij waarschuwt tegelijkertijd voor te veel optimisme. ,,We hebben allemaal gezien hoe het vorig seizoen met Oegstgeest in de zaterdag vierde klasse is verlopen? Uiteindelijk stonden ze aan het einde van de rit wel met lege handen ondanks schitterende cijfers. We moeten er dus echt elke week gemotiveerd staan en daar hebben we ook de selectie voor.”

Roodenburg neemt het op eigen veld op tegen WVC, dat vorig seizoen twee keer met grote cijfers werd verslagen (7-0 en 0-11), mede dankzij veel goals van Sipan Khalid. De spits vertrok echter naar derdeklasser VV Leiden, waardoor coach Nino Poulina een doelpuntenmachine moet missen. ,,Ik ben wat de voorhoede betreft natuurlijk een berg doelpunten kwijt, maar toch geloof ik dat we met deze selectie dat kunnen opvangen. Als iedereen van vakantie en andere verplichtingen terug is kunnen wij een representatief elftal op de been brengen. Daar ben ik van overtuigd”, sprak de jonge trainer drie weken geleden.

Tegenover het vertrek van scorend vermogen bij Roodenburg staat naar verluidt een versterkt WVC, dat waarschijnlijk beter voor de dag komt dan de laatste plek van afgelopen seizoen. Zo speelde de fusieclub in de beker onder meer gelijk tegen Woubrugge.

Football Factory ontvangt SV Wassenaar. De Leidse studenten, vorig seizoen nog eindigend als voorlaatste, hebben weer behoorlijk wat nieuwe gezichten. Maar de prestaties van de voorbije jaren moeten beter, weet ook routinier en oprichter van de club Pieter van Schie. ,,Het uitblijven van succes is zeer wel verklaarbaar. Op een gegeven moment misten we vorig seizoen acht (!) spelers vanwege knieblessures. Noem jij eens een club die zoveel potentiële basisspelers langdurig kan missen. Ik ken ze in ieder geval niet. Nu is de selectie aanzienlijk breder en tijdens het seizoen kunnen we mogelijk ook nog eens instromers verwachten”, aldus Van Schie.

Voor de studentenclub is SV Wassenaar overigens een bekende tegenstander. Vorig seizoen verloor Football Factory zowel thuis als uit (1-2 en 4-1). Tijd voor revanche dus.. Laatste bemoedigende resutaat werd dinsdagavond j.l. geboekt. In de districtsbeker werd VV Leiden op 2-2 gehouden. De vierdeklasser stond zelfs eerst met 2-0 voor..