Met nog zeven speelronden te gaan, nadert de razend spannende titelstrijd in 4A (zaterdag) zijn ontknoping. Nog drie clubs zijn volop in de race en voor twee daarvan wacht een zwaar weekend.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Crisis op de Voscuyl? Huig Jan Heeringa wil er niets van weten. Neemt niet weg dat de twee opeenvolgende nederlagen van zijn team de trainer van Oegstgeest (46 uit 19) bepaald niet lekker zitten. Zeker die van afgelopen zaterdag kwam, na de zeperd van een week eerder bij FC Rijnland (3-2), hard aan. Door het 1-4 verlies tegen medekoploper Van Nispen gaat die ploeg nu alleen aan kop en heeft Oegstgeest het niet meer in eigen hand. ,,We zijn geen moment in de wedstrijd geweest”, was de pijnlijke constatering van Heeringa na de topper, waarin zijn spelers niet thuisgaven.

Komende zaterdag staat er voor de geelroden wederom een lastig duel op de rol. Roodenburg mag dit seizoen dan niet aan de hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen, van een walk-over zal alles behalve sprake zijn. Het elftal van Nino Poulina staat op een teleurstellende zesde plaats, maar leidt wel de dans om de derde periode (met 6 uit 2). Er zal de club uit Leiden-Noord, die zaterdag moeizaam won bij KSD-Marine (2-3), dan ook veel aan gelegen zijn de bezoekers pootje te lichten en zo uitzicht te houden op verlenging van het seizoen. In oktober vorig jaar wonnen de Oegstgeestenaren in eigen huis met het kleinste verschil (1-0) van de Leidenaren dankzij een treffer van aanvaller Rens van Klaveren.

Ook FC Rijnland richt zijn pijlen op de derde periode – en in het verlengde daarvan de vierde plaats – en kan in dat kader zaterdag goede zaken doen. De formatie van Roberto Escudero zal dan wel op de toppen van zijn kunnen moeten presteren, want niemand minder dan koploper Van Nispen (49 uit 19) is zaterdag gastheer voor de Morsbewoners. Dat Rijnland in staat is om De Zilkers te kloppen, bewees het eerder dit seizoen. Het thuisduel werd – overigens in twee delen, naar aanleiding van een staking – met 3-1 gewonnen. Escudero zal hopen dat Kay Oudenaarden zijn goede vorm nog wat langer etaleert. De aanvaller was zaterdag, in de met 5-2 gewonnen stadsderby tegen Football Factory, driemaal trefzeker, Ook is Rijnlands hoop gevestigd op een andere aanvaller, Ozan Demirbas, die bij de eerdere ontmoeting met Van Nispen al een keer doeltreffend was.

Ook Blauw Zwart (44 uit 18) is nog kansrijk in de race om het kampioenschap. De Wassenaarders spelen zaterdag de beladen dorpstwist tegen de plaatselijke SV. Afgelopen weekend won de nummer drie nog van UDO, al ging dat zeker niet van een leien dakje. Het elftal van Nikivor van Rijn is groeiende en verweerde zich op de Schulpwei, waar de trainer vorig seizoen nog de A1 onder zijn hoede had, kranig. Het werd uiteindelijk 3-1 voor de thuisploeg, maar niet voordat de bezoekers in de slotfase nog flink aandrongen om de 2-2 te forceren. ,,Aan het begin van het seizoen was het nog wennen met dit nieuwe team, maar ten opzichte van de eerste seizoenshelft zijn we gegroeid”, aldus verdediger Nick Bakker. ,,De resultaten na de winterstop zijn redelijk goed.”

De kans is groot dat die cijfers na het komend weekend nog wat beter zijn. Dan ontvangen de Oegstgeestenaren hekkensluiter WVC, dat deze jaargang al 127 (!) tegentreffers moest incasseren. UDO had eerder dit seizoen overigens de nodige moeite in de Veen, toen het maar met 1-2 won dankzij doelpunten Patrick Vergeer en Timo Lichtenbeld.

VV Leiden (41 uit 19) lijkt zich na de 1-1 bij VVSB te moeten focussen op de vierde plek, die overigens geen garantie op een nacompetitieticket biedt. ,,Met de instelling van de wedstrijd tegen VVSB gaan we het niet redden”, sprak Erik Bakker, aanvaller in het elftal van Cees van Tongeren, na de teleurstelling in Noordwijkerhout. ,,Het lijkt wel of het besef er niet is dat we voor een plek in de nacompetitie spelen. Het is toch echt de bedoeling om nu eens hoger te eindigen dan een vijfde plek, want dan sta je dus weer met lege handen.” Als de roodwitten nog iets van het seizoen willen maken, moet zaterdag toch minimaal gewonnen worden van het nietige Oosterheem, waar op verplaatsing al vlot mee werd afgerekend: 1-5. Aanvaller Roland Middelkoop was in die wedstrijd op schot met een hattrick.

Football Factory moet voor komend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. ,,Ik ben er niet uitgekomen met het bestuur en dan stopt het dus”, lichtte Carlos Pinas na het verlies bij FC Rijnland zijn naderende vertrek toe . ,,Uiteraard wil ik graag aan de bak blijven en mijn visie overbrengen op spelers. In deze regio zijn alle clubs zo ongeveer weer bezet, maar je weet nooit hoe het loopt. Ik wil het seizoen netjes afmaken en met nog wat leuke resultaten.” Wellicht dat dat laatste er zaterdag al in zit. Dan vereert KSD-Marine, dat thuis met 5-2 te sterk was, de Leidse studenten met een bezoekje.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Leidsche Boys kwam dit kalenderjaar pas vier keer in actie en zonder succes. De Vlietclub behaalde dit seizoen sowieso pas drie punten, maar staat door puntenaftrek nu op een schamel puntje. Daardoor bungelt het dan ook troosteloos onderaan de ranglijst. Afgelopen zondag kregen Edwin Kluivers en zijn spelers even adempauze, maar komende zondag wordt de competitie hervat bij het sterke ASW, dat nog als outsider voor de titel geldt en in de heenwedstrijd al met 0-2 te sterk was. In de persoon van Kluivers hebben de Leidenaars echter een rasoptimist aan het roer staan en ook deze wedstrijd begint gewoon weer bij 0-0.

Vorige week hield Roodenburg nog een bemoedigend punt over aan het bezoek dat titelkandidaat DIOS (2-2) aan Leiden-Noord bracht. Dat de ene week de andere niet is voor de equipe van Nouri Essaoui bleek afgelopen zondag in Langeraar. Daar toonde Altior zich een flink maatje te groot voor de blauwzwarten: 10-1. Aanstaande zondag kunnen de Leidenaars opnieuw aan de bak. Dan ontvangen ze in RKDES, de huidige nummer twee van de ranking.