Nacompetitie- Deze eerste wedstrijd in de nacompetitie tussen de vierdeklassers Leiden en Bergambacht op het Leidse sportpark Morsch 2 bracht alles wat voetbal zo mooi maakt: drie doelpunten en een veelvoud aan kansen, een bus met betrokken supporters van de uitploeg, heerlijk echt gras met verse witte kalklijnen, twee prachtig coachende trainers, een echte skybox van tentdoek, een heerlijk zonnetje, tweeëntwintig strafschoppen na afloop, voortdurende verbale beoordelingen van de drie heren in het geel en voetballende tegenstanders vanaf de zijlijn, vele liters goudgele rakkers om de stembanden te smeren, vette muziek bij de warming-up en een fotograaf die alles op de kiek vastlegde voor deze website en het nageslacht. Het voetbal leeft in Leiden, zeker met deze dik verdiende 3-0 thuiszege van  VV Leiden op Bergambacht.

 

Vorige week maakte Erik Bakker, aanvaller van de rood-witten, al kenbaar niets van deze tegenstander te weten. Maar dat ze zouden gaan knallen in deze nacompetitie met Floreant als derde ploeg in deze poule, dat stond voor Bakker als een paal boven water. Hoe zou Leiden-trainer Cees van Tongeren zijn team laten spelen tegen Bergambacht, die ook vierde in de reguliere competitie van de zaterdag vierde klasse C was geworden? Zouden ze direct vol druk zetten of met slim countervoetbal de drie punten proberen binnen te halen? Bergambacht-trainer Bert Potuyt had als trainer van Stolwijk vorig seizoen met twee nacompetitiewedstrijden tegen Warmunda ook al de nodige ervaringen op gedaan.

Na het eerste fluitsignaal van de jonge scheidsrechter Van Egmond, werd rap duidelijk hoe Van Tongeren zijn basisspelers in de kleedkamer had geïnstrueerd. Een echte Leidse supporter: ,,Man, gaat die Bakker er in de eerste minuut al op links als een echte Zoef de Haas vandoor. Die rechtsback van Bergambacht kon direct zijn rugnummer lezen, zo rap was hij. Laat die bijna onze spits Roland Middelkoop nog scoren ook.” Een paar minuten later was het de gedegen ballende Danny Sjaardema die zijn spits weer kansrijk in stelling bracht, maar de brilstand bleef nog gehandhaafd.

Maar na een kleine tien minuten was het wel al raak voor de thuisploeg. ,,Wat een krul legde Bakkertje in zijn schot. Ik ga het nog een keer nameten, maar het was toch wel van vijfentwintig meter dat hij van links de bal in de rechterbovenhoek liet verdwijnen”, aldus de supporter met de zeer bekende Leidse tongval. En daar bleef het niet bij, ware het niet dat de zeer behendige Leiden-aanvaller Mitchell Hage eerst een bal na een scrimmage op de lat tikte en daarvoor even later zijn hoofd nodig had. Maar de Rotterdamse beschermengel op de lat boven de Rotterdamse doelman Roy Pons zat er deze zaterdagmiddag niet voor niets.

En de blauwzwarte bezoekers dan, hadden die niks in petto? Ze hadden in het seizoen 2003 – 2004 voor het laatst in de derde klasse gespeeld en bijna tien seizoenen geen platte prijs gewonnen dus deze promotiekans moest toch ook kunnen leiden tot beter voetbal halverwege de eerste helft? De vele meegereisde supporters zagen tot dat moment tot hun teleurstelling dat bij elke aanval twee woorden centraal stonden… ‘net niet’. Trainer Potuyt had met de jonge negentienjarige voorwaartsen Jelle Hordijk en Etienne van den Heuvel en de zeventienjarige centrale middenvelder Rody Bezemer pareltjes binnen de lijnen gebracht. Van den Heuvel wist als spits de eerste grote kans vanaf zestien meter helaas ook niet te benutten. Leiden-doelman Raymond Meijers keek het lederen monster een meter naast het doel.

Leiden bleef hoog druk zetten waardoor de uitploeg louter een vaak kansloze lange bal naar voren moest hanteren. En het was de robuuste Leidse spits Middelkoop die uit een voorzet van Hage nu wel het net wist te vinden, 2-0. ,,Ongelofelijk man, we gaan Europa in. Wat is dit gaaf en zeker met hoe onze Leidse jongens spelen. Kijk die Ivo Nolet nou eens op zijn plekkie centraal in de verdediging, het lijkt Frans Beckenbauer wel zoals hij strooit met rustgevende pasjes. Man, hij is zesendertig en kan zo nog jaren mee wat mij betreft”, vervolgde de Leidse supporter terwijl hij zijn tweede goudgele rakker kreeg aangeboden vanuit de Leidse skybox.

Blijkbaar had Nolet de woorden van deze Leidse supporter gehoord, want kort voor rust ging hij achterin twee keer opzichtig in de fout. Maar ook daar kon de uitploeg niet van profiteren. Het was Leiden dat bleef domineren waarbij de snelheid van Hage en Bakker voortdurend werd benut. Deze laatste schoot na een flitsende counter kort voor rust van dertig meter op het doel van Pons. Hij kreeg de bal niet klem en na een scrimmage was het Hage die van dichtbij voor de 3-0 zorgde. Met deze tussenstand werd de thee voor de pauze opgezocht. Wat zou Potuyt gaan doen om na rust het Leidse tij te doen keren?

Hij paste direct een dubbele wissel toe waar zeker de lange Damy Stramer als centraal aanspeelpunt voorin voor meer reuring zorgde. De uitploeg ging meer opportunistisch te werk waar Leiden zichtbaar moeite mee had. Ook Leiden-stofzuiger, de technisch zeer begaafde Joeri Devilee op het middenveld, kon de bal niet meer zo laten circuleren zoals de vele thuissupporters voor de pauze nog konden waarderen. Deze wedstrijd kreeg ook meer en meer te maken met al dan niet overtredingen waar door spelers luidkeels op werd gereageerd, naar elkaar maar zeer zeker ook naar de scheidsrechter. Deze bleef echter onverstoorbaar fluiten, ook toen de lijntoeschouwers zijn fluitoptreden geregeld op de verbale fileertafel legden. Een andere oudere Leidse supporter: ,,Hier zou die fantastische Amsterdamse schrijver Simon Carmiggelt zo een nieuwe Leidse ‘Kronkel’ kunnen schrijven. Hij hoeft alleen maar op te schrijven wat je hoort. Het zou zeker een voetbal-bestseller worden.”

Leiden-trainer Van Tongeren bleef zeker bij elke Rotterdamse spelhervatting al coachende op de organisatie wijzen. Met zijn aanvoerder Sietse Fokkema had hij gedurende de gehele wedstrijd een prima verlengstuk binnen de lijnen van al zijn voetbalwensen. Toen halverwege de tweede helft spits Middelkoop werd gewisseld werd Nolet naar het front gestuurd en liet Van Tongeren Melvin Dieke centraal achterin spelen. ,,Let op, die Nolet gaat weer een ‘Roodenburgje’ maken”, sprak de Leidse supporter hoopvol verwijzende naar de hattrick van Nolet onlangs in deze recente Leidse derby. Maar deze keer ging die Leidse vlieger niet op. Leiden kwam niet meer aan scoren toe en Bergambacht-spits Van den Heuvel zag zijn grootste kans in de tweede helft, een schot van zestien meter, door de goed optredende doelman Meijers met gestrekt been gekeerd worden op de Leidse doellijn.

Na een terecht stevig aantal minuten extra tijd door de vele verzorgende momenten, vooral bij de thuisploeg, floot Van Egmond voor de laatste maal. Deze 3-0 winst is voor Leiden een grote eerste stap voor promotie naar de derde klasse. De Leidse supporter met een ietwat gefronst voorhoofd terwijl hij zich de nodige felicitaties van zijn Leidse vrienden beukende op zijn schouderpartij liet welgevallen: ,,Toch jammer dat we in de tweede helft niet meer het spelletje van de eerste helft konden spelen. Het zijn drie punten, maar tering… er had toch meer ingezeten vandaag. Voor hetzelfde geld gaat het doelsaldo met de wedstrijd komende zaterdag uit bij Floreant nog meespelen.”

Maar eerst moesten er nog strafschoppen worden genomen, voor het geval ploegen gelijk eindigen in deze poule  qua punten en doelsaldo. Wat er toen op het Leidse sportpark werd vertoond, zou zo een instructievideo voor de K.N.V.B. in Zeist kunnen worden. Pas na tweeëntwintig strafschoppen was namelijk de winnaar bekend… Bergambacht. Nadat Leiden-invaller Yannick van der Meel de achtste gestopt zag door Bergambacht-doelman Pons miste deze zelf ook in zijn gelijkmakende beurt. In de elfde ronde zag Leiden-doelman Meijers ook zijn inzet gekeerd worden door Pons. En toen was het de beurt aan Henk ter Harmsel, de cultheld van de Rotterdamse ploeg die nooit een strafschop hoeft te nemen maar nu… schoot hij zijn elfde inzet onberispelijk in. Negentien extra doelpunten buiten de drie wedstrijddoelpunten, waar kom je dat nog tegen op de Hollandse velden…? In Leiden dus!

Voor Leiden is er nog niets aan de hand, gewoon komende zaterdag uit bij Floreant de drie punten pakken en een rondvaart door de Leidse grachten kan worden uitgevoerd om met alle Leidenaars deze promotie te vieren. Het zou een enorme opluchting zijn voor de club die al zo lang hunkert naar een terugkeer in de derde klasse.

VV Leiden- Bergambacht 3-0 (3-0). 9. Bakker 1-0, 25. Middelkoop 2-0 en 43 Hage 3-0. Scheidsrechter: S. van Egmond. Toeschouwers: 200.

VV Leiden: Meijers, Dieke, Fokkema, Nolet (85. Donders), Schreuder, Hamelink (58. Van der Meel), Hage, Devilee, Middelkoop (65. Van Heusden), Sjaardema en Bakker.

Bergambacht: Pons, Den Hartog, Bakker, Kelvin Potuyt, Ter Harmsel, Boers, Hordijk (46. Straver), Patrick Potuyt (46. Zandijk), Van den Heuvel, Bezemer (64. Graafland) en Meijer.

Foto’s: Stan van der Meel (zie ook gehele fotoreportage)