Vierde klasse A (zaterdag)- Dankzij een 3-0 thuiszege op Oosterheem staat VV Leiden steviger op de vierde plek. De ploeg van trainer Cees van Tongeren liep uit op de nummers vijf en zes, respectievelijk Roodenburg en FC Rijnland, die niet verder kwamen dan een gelijkspel. ,,Het begint er steeds beter uit te zien voor ons’’, zegt middenvelder Danny Sjaardema.

De vierde plek geeft waarschijnlijk aan het einde van het seizoen recht op nacompetitie voor promotie naar de derde klasse. Alleen als een andere ploeg dan de top drie de derde periodetitel pakt, staat VV Leiden met lege handen. ,,We gaan er eigenlijk vanuit dat we de vervangende periode krijgen, maar dan moet die vierde plek wel worden behouden’’, benadrukt Sjaardema. Met respectievelijk negen en tien punten voorsprong op Roodenburg en FC Rijnland zijn de Morschbewoners in ieder geval een eind op weg.

Tegen Oosterheem had de formatie van Van Tongeren het in de beginfase nog redelijk lastig. De bezoekers uit Zoetermeer raakten binnen tien minuten de paal. Na het eerste kwartier kregen de Leidenaars meer controle en kwam het ook op een 1-0 voorsprong. Een vrije trap van Sjaardema werd doorgekopt door Sietse Fokkema, waarna Wesley Schreuder de bal bij de tweede paal binnenliep. Vlak voor rust was het opnieuw raak voor VV Leiden via Roland Middelkoop: 2-0. Doelman Raymond Meijers voorkwam overigens nog wel de aansluitingstreffer door een inzet van Oosterheem uit de hoek te plukken.

Na de pauze besliste Middelkoop met zijn tweede de wedstrijd voortijdig na een goede voorzet van rechtsbuiten Erik Bakker: 3-0. Daarna kreeg de thuisploeg nog wel kansen om de voorsprong verder uit te bouwen, maar Peter Hamelink had pech dat hij twee keer de paal raakte. ,,We hebben de tweede helft weinig meer weggegeven en dat zegt wel wat over hoe het verdedigend stond’’, vindt Sjaardema.

VV Leiden heeft de minst gepasseerde verdediging met achttien tegendoelpunten in twintig duels. Dat is minder dan koploper Van Nispen (23), Blauw-Zwart (21) en VV Oegstgeest (23). ,,Daar ligt onze kracht. Als team staan we verdedigend goed. We krijgen weinig doelpunten tegen en scoren iedere wedstrijd’’, aldus Sjaardema, die ploeggenoot Middelkoop dit seizoen al zestien keer zag scoren.

,,Hij is balvast en scoort veel. Voor mij is het als middenvelder ook wel lekker dat ik aan kan sluiten als hij de bal bij zich houdt. Hij heeft ook een goed schot in de benen en is beslissend op belangrijke momenten. Vorige week tegen VVSB begon hij op de bank, omdat hij op wintersport was geweest. Maar uiteindelijk maakt hij als invaller de gelijkmaker. Tegen Blauw-Zwart verloren we, maar scoorde hij ook als invaller.’’

Sjaardema, die voldoende kans ziet om via de nacompetitie te promoveren naar de derde klasse, blijft waarschijnlijk ook komend seizoen bij VV Leiden. ,,Met aanwinsten als Elroy Lammers en Sipan Khalid worden we nog beter en met Cees van Tongeren als trainer komt het helemaal goed. Ik ben tevreden. De trainer maakt spelers beter en hij communiceert goed met het team.’’

Komende zaterdag is KSD-Marine voor VV Leiden de tegenstander. De ploeg uit Den Haag, gastheer in speelronde 21, won afgelopen weekend met 1-4 bij Football Factory.

Foto’s: S. van der Meel