Aanstaand weekend ontvangt vv UDO op eigen bodem voor de laatste keer in de geschiedenis van de club vv Oegstgeest. Later dit seizoen ontmoeten de beide teams elkaar nog een keer. Dan fungeert – logisch – de buurman als gastheer. Daarna gaan de twee samen verder als FC Oegstgeest.  UDO-verdediger Nick Bakker en Daniël Gras (Oegstgeest) kijken naar het komende duel uit.

Voor de 27-jarige Bakker, vanaf zijn jeugd al actief bij de geelzwarten, is het overigens nog maar de vraag of hij bij de derby acte de présence kan geven. ,,Ik heb al enige tijd last van een hamstringblessure, maar ik hoop natuurlijk deze week aan te kunnen sluiten”, vertelt hij. Zijn team kende, na drie opeenvolgende overwinningen in oktober, de afgelopen periode een flinke terugval en zakte door de laatste drie potjes te verliezen naar de tiende plek. ,,De nederlaag van afgelopen week tegen Football Factory had zeker niet gehoeven. Al speelden we slecht, we creëerden toch voldoende kansen. Alleen gingen die er niet in. Uiteindelijk verloren we met 1-0 door een fout van de scheidsrechter, die een buitenspelgoal goedkeurde.”

Vervolgend: ,,Ach, we hebben een jong team, met maar een paar oudere spelers. Daarom ben ik ook blij dat Diederik Houbolt (gekomen van vv Oegstgeest/red.) bij ons terug is”, vervolgt Bakker. ,,Hij, Pascal Franken en ikzelf zijn de routiniers. Het is voor de jonge spelers nog wel eens zoeken hoe ze op een bepaalde positie moeten spelen, dus er wordt in het veld nog wel eens iets tegen elkaar gezegd. We moeten wennen aan elkaar. Zo gaat dat nu eenmaal. Positief is wel dat die jonge gasten ook zorgen voor gretigheid. We weten dat Oegstgeest een sterker team heeft. Zij beschikken over verschillende spelers die hoger gespeeld hebben en die individuele kwaliteiten bezitten. Wij zullen ze het als collectief moeilijk zien te maken. Dat zal onze insteek moeten zijn. Kansloos ben je nooit.”

De in Oegstgeest geboren en getogen, maar sinds anderhalf jaar in Leiden woonachtige Bakker is bezig aan zijn laatste seizoen als selectiespeler. ,,Ik werk als commercieel medewerker bij Van der Kroft’s Party Rental in Wassenaar. We organiseren evenementen. We richten bijvoorbeeld locaties in, zorgen voor de catering, enzovoorts. Mijn werk is eigenlijk ook mijn hobby. Het is voor mij soms lastig om tweemaal in de week te trainen. Vorig seizoen was er al sprake van dat de fusie zou plaatsvinden. Als dat gebeurd zou zijn, was ik toen al als selectiespeler gestopt. Na dit jaar ga ik bij de nieuwe club gezellig in een vriendenteam spelen. Ik kan me voorstellen dat de oudere leden van de verenigingen moeite hebben met het samengaan. Er is immers altijd veel strijd geweest tussen de twee clubs. Maar bij de jeugd leeft dat niet of nauwelijks. Het wordt nu een grote club. Ik voorzie dan ook een mooie toekomst. En voor wat de derby’s betreft kom ik wellicht ASC nog wel tegen.”

Ook de in de voorbije zomer van UDO naar Oegstgeest verkaste Gras juicht de samenvoeging toe. ,,Ik ben er blij mee. Je hebt als grotere club in sportief en financieel opzicht meer mogelijkheden, ook op een hoger niveau. Ik verwacht dan ook zeker bij FC Oegstgeest te blijven en dan te strijden voor een plek in de basis. Het zou mooi zijn als dat in de derde klasse zou zijn, want met ons elftal horen we eigenlijk niet thuis in de vierde klasse. We hebben in wedstrijden tegen hoger spelende clubs, zoals Lugdunum, al wel laten zien dat we in de derde klasse zeker geen modderfiguur zouden slaan.”

Voor de deze week 21 jaar geworden Leidenaar is vv Oegstgeest zijn derde club. ,,Ik ben opgeleid  bij UVS en heb daarna twee jaar bij UDO gespeeld. Het was een leuke tijd. We hadden een heel jong elftal en ik had het idee dat ik degene was die er de kar moest trekken. En dat op mijn leeftijd. Omdat het niveau bij Oegstgeest hoger lag heb ik er uiteindelijk voor gekozen over te stappen. Ook al vanwege de op handen zijnde fusie. Hier ben ik een van de jongeren en speel ik met ervaren spelers die het klappen van de zweep kennen. We hebben sowieso een grote selectie met veel goede voetballers. Als je niet scherp traint sta je ernaast. Conditioneel zijn we dan ook sterk. In de tweede helft zijn we vaak nog in staat om extra gas te geven. En door de breedte van de selectie is het ook geen ramp als er eens iemand wegvalt.”

Doorpakkend: ,,Een minpuntje is wel dat we regelmatig niet scherp starten, ook na de rust. Dat zou op een hoger niveau zeker beter moeten. Afgelopen zaterdag, tegen SEV, begonnen we ook niet goed. Zij startten juist heel fel en wij werden daardoor toch wel een beetje afgebluft. Gelukkig wisten we, ook met een mannetje minder, nog 1-1 te maken. Een hele opluchting. Zo bleven we koploper en hielden we het verschil met SEV gelijk.”

Gras, die rechten studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en na het behalen van zijn bachelor-diploma nu stage loopt bij advocatenkantoren, acteert in de equipe van coach Huig-Jan Heeringa doorgaans op het middenveld. ,,Meestal sta ik op zes. Ik ben fysiek wel sterk en daarnaast vrij technisch. Ze kunnen het balletje altijd aan me kwijt, ook met een mannetje in m’n rug. M’n scorend vermogen is voor verbetering vatbaar, maar met mijn overzicht en combinatievermogen is niets mis. De opbouw verzorg ik vaak samen met Adil Harfaoui. Dat loopt lekker.”

Tegen z’n oude club verwacht Gras drie punten te behalen. ,,Het is een jong elftal en ze zullen zich onder leiding van de trainer (Nikivor van Rijn, red.) zeker goed ontwikkelen, maar ik denk toch dat wij een maatje te groot zijn. Het niveauverschil is duidelijk. Wat het voor ons lastiger kan maken is dat we op gewoon gras zullen spelen. Dat is in hun voordeel. Desondanks reken ik op drie punten. We moeten dit jaar echt promoveren”, besluit Gras.