Vierde klasse A (zaterdag)-Het krachtsverschil was enorm zaterdagmiddag op sportpark De Voscuyl. Oegstgeest was vanaf de eerste seconde veruit de beste ploeg en het eindresultaat van 6-1 was dan ook niet meer dan logisch. En dan te bedenken dat Huig-Jan Heeringa nog eens vijf basisspelers miste. Van een derby op het scherpst van de snede was geen moment sprake.

Vuurwerk was er wel, maar alleen voor de wedstrijd toen dikke geelrode rook van vuurpotten de tribune aan het oog onttrok. Het inspireerde Oegstgeest  kennelijk om scherp en overdonderend te starten. Halfslachtig en slap verdedigen van de kant van UDO gaf de thuisploeg de kans om in twintig minuutjes tijd uit te lopen naar 3-0 door twee keer Rens van Klaveren en een keer Danny Wenink. Toen de laatste er vlak voor rust een vierde inprikte was dat een voorbode van een saaie tweede helft.

En die kwam er dan ook. Oegstgeest raakte de scherpte kwijt en UDO probeerde een monsterscore te voorkomen. Dat lukte. Het kwam zelfs op 4-1 door een doelpunt van Daniel Gras maar Mario Gianfiglio scoorde vrijwel direct de 5-1 voor de thuisploeg. Steven Apcar deed in de slotminuten ook nog een duit in het zakje: 6-1. Het was een wedstrijd tussen de jongens en de mannen geweest.

Trainer Nikivor van Rijn kreeg dit jaar met een elftal te maken dat voor het grootste deel vanuit de A-jeugd was doorgestroomd. De stijgende lijn was ingezet, maar zaterdagmiddag was er een terugval. UDO middenvelder Martijn Teunissen, eerstejaars A-junior, zeventien jaar en vandaag startende hield zich goed staande. ,,Je ziet dat zij een stap verder zijn. We kwamen niet onder hun druk uit.  Zij vonden steeds een vrije man als wij dan druk probeerden te zetten.  Dan scoorden zij ook nog eens in rap tempo in de eerste fase en het was in feite gespeeld. Oegstgeest was op alle fronten beter.”

Teunissen betwijfelt of hij volgende week nog eens in de basis start. Hij speelt in de A, dat nog volop kansen maakt om kampioen te worden. UDO lijkt vooral een paar ervaren, fysiek sterke mannen te missen. Zo iemand zou Özcan Bayram kunnen zijn. Dat hij rust uitstraalt, sterk aan de bal is en overzicht heeft bleek toen hij het laatste kwartier inviel. Hij is nog steeds kwetsbaar door een lang geleden opgelopen blessure. Zonde voor de voetballer en zonde voor UDO.

Oegstgeest boekte eindelijk weer eens een zege en die was hard nodig na het verlies tegen FC Rijnland en Van Nispen  en het gelijke spel tegen Roodenburg. Mario Gianfiglio (inderdaad, met Italiaanse roots), normaal gesproken spelend  in het tweede, zag zijn naam terug  in de basis op het wedstrijdformulier.  ,,Het was mijn debuut in de basis dit seizoen en dan met een dikke zege én een doelpunt is dat natuurlijk erg leuk.”

De spelverdeler was vaak aan de bal, deed daar meestentijds goede dingen mee, maar werd halverwege de tweede helft toch gewisseld. ,, Het tempo ligt wel een stuk hoger merkte ik. Daar kan ik wel mee omgaan. Ik miste wel echte strijd en dat vond ik in het tweede juist een aantrekkelijk aspect. Deze derby met zoveel mensen langs de kant is natuurlijk ook heerlijk om te spelen.”

Voor Heeringa moet het een opsteker zijn geweest dat zijn selectie kennelijk breed genoeg is om nog steeds goed te kunnen voetballen ondanks de afwezigheid van een aantal vaste krachten. Topscorer Bob den Hollander heeft last van gekneusde ribben en volgende week is Danny Wenink afwezig.  De laatste zal wellicht een kleine kater oplopen als hij de uitslagen bekijkt. ,,Blauw Zwart staat met 3-1 achter met nog tien minuten te spelen”, wist hij zeker pal na de wedstrijd.  De concurrent won echter met  5-4 van Woubrugge en heeft nog steeds evenveel punten als Oegstgeest, maar had daar en wedstrijd minder voor nodig. Op 29 april komt de ploeg uit Wassenaar op bezoek en dan zou het dodelijke spitsenduo  zich maar weer eens moeten onderscheiden.

Oegstgeest-UDO 6-1 (4-0). 2. Van Klaveren 1-0; 13.  Van Klaveren 2-0; 21. Wenink 3-0, 30. Wenink 4-0; 50. Gras 4-1; 54. Gianfiglio 5-1, 88. Apcar 6-1.

Oegstgeest: Van der Kaay, Polet, Dijkstra, Apcar, Tetteroo, Zenden (60. Gilliams), Gianfiglio (72. Bouwman), Wenink, Van Klaveren, Heemskerk, Harfaoui (46. Van Tulder).

UDO: Van der Maat, Uittenboogaard, (68. Juffermans), Lichtenbeld, Nick Bakker, Franken, Gras, Theunissen, Menno Bakker (74. Bayram), Van Moorsel , Franken, Vergeer.

Foto’s: L van den Broek