Een raar gevoel heerste er bij de een-na-laatste Oegstgeestse derby tussen UDO en VV Oegstgeest. De clubs fuseren zoals bekend aan het einde van het seizoen tot FC Oegstgeest. Maar spelers die zaterdagmiddag tegenover elkaar stonden, kunnen volgend seizoen elkaars ploeggenoten zijn. De koploper van de vierde klasse won met 0-4 op bezoek bij de buurman.

UDO wachtte Oegstgeest in de eerste helft op en kwam er zelf ook nu en dan gevaarlijk uit. De bezoekers hadden de nodige moeite om door de defensie van trainer Nikivor van Rijn heen te komen. Slechts één keer lukte het, toen Roy Dijkstra halverwege het eerste bedrijf binnenkopte uit een hoekschop: 0-1.

Na de pauze ging het los, nadat bij UDO de organisatie was verdwenen. Vlak na rust werd een mooi hakballetje van Dijkstra in eigen doel gewerkt door tegenstander Bert Juffermans: 0-2. In het laatste kwartier liepen de mannen van coach Huig-Jan Heeringa verder uit naar 0-4 via treffers van verdedigers Özcan Bayram en Steven Apcar.

Na de wedstrijd was het een weerzien van oud-ploeggenoten. Zo speelden Roy Elkerbout, Bayram en Daniël Gras eerder nog voor UDO. Elkerbout had voorafgaand aan de gemeentederby een foto op Facebook geplaatst met een jeugdfoto van vroeger in UDO-shirt. ,,Ik ben daar begonnen met voetballen als kleine jongen. Na een uitstapje naar Oegstgeest en DoCoS koos ik om terug te keren naar Oegstgeest.”

Bij de buurman staat Elkerbout momenteel bovenaan in de vierde klasse. ’Begrijpelijk’ noemt UDO-aanvoerder Timo Lichtenbeld de keuze van zijn voormalig ploeggenoten. ,,Zij wilden op een hoger niveau spelen en Oegstgeest is op dit moment gewoon een paar klasses beter dan wij. Het is te hopen dat ze promoveren, maar voorlopig ben ik meer met mijn eigen team bezig.’’

Elkerbout en Lichtenbeld kunnen volgend seizoen zomaar elkaar ploeggenoten worden bij de fusieclub, waar Oegstgeest-trainer Huig-Jan Heeringa met zekerheid de leiding heeft over de selectie. De Katwijkse oefenmeester kan dus gewoon blijven, terwijl er voor collega Nikivor van Rijn van UDO geen plek meer is. Afgelopen donderdag werd ik gebeld dat ik het ben geworden’’, aldus een blije Heeringa. ,,Ik word de eerste trainer van FC Oegstgeest.’’

,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar ik begrijp het wel’’, reageert Van Rijn sportief. ,,Huig-Jan (Heeringa, red.) staat met zijn ploeg hoger dan ik. Bovendien heeft hij meer ervaring. Ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het liefste zoek ik het hogerop, want ik heb de papieren om trainer te zijn op hoger niveau. Misschien wel in de derde klasse of tweede klasse, maar ik kan ook hogere jeugdteams training geven. Het is even afwachten, maar eerst wil hier goed afsluiten bij UDO.”

Beluister hier de volledige interviews met UDO-aanvoerder Timo Lichtenbeld en Oegstgeest-trainer Huig Jan Heeringa over de fusie en het trainerschap.

[soundcloud id=’364452302′ artwork=’false’ height=’false’]

[soundcloud id=’364452308′ artwork=’false’ height=’false’]

Foto’s: met dank aan Leo van den Broek