woensdag, april 24, 2024
HomeColumnKommer en kwel tijdens de kerstperiode……….…..(column)

Kommer en kwel tijdens de kerstperiode……….…..(column)

-

De afgelopen weken stonden in het teken van de feestdagen. Rond Kerst en Oud en Nieuw had de KNVB in het geheel even geen competitieverplichtingen gepland om iedereen om op adem te laten komen en terug te kunnen kijken op de eerste helft van de competitie en de stand op de tussentijdse ranglijst te evalueren. Helaas was deze periode niet voor iedereen even aangenaam.

In de top van het amateurvoetbal (of moeten we dit inmiddels de staart van betaald voetbal noemen?), kwamen sommige verenigingen in de tweede divisie in grote (financiële) problemen, met als gevolg dat twee van hen, Achilles 29 en Magreb 90, na de winterstop mogelijk niet meer terugkeren. Dit kan voor een aantal regioploegen, die in deze competities uitkomen, grote gevolgen hebben. Onzekerheid over het besluit van de KNVB over terugtrekking van deze teams, wijzigingen in promotie- en degradatieregelingen, uitslagen die ongeldig verklaard worden etc, etc.

Voor bestuursleden en het amateurbestuur van de KNVB betekent dit dat zij veel tijd en energie steken in de besluitvorming hoe de competities van deze teams voortgezet moeten worden. De kans op competitievervalsing ligt dus op de loer en mocht de KNVB besluiten dat beide clubs het seizoen af mogen maken dan is de vraag natuurlijk of de (selectie) spelers van deze clubs voor het verdere verloop nog voldoende motivatie op kunnen brengen om het seizoen behoorlijk af te maken. Zij vragen, als amateurspeler, ontbinding van hun contract aan om na de winterstop elders bij een vereniging ‘aan het werk’ te kunnen en noemen zich en passant de grote verliezers van het wanbeleid van bestuurders en geldschieters. De grootste verliezers zijn echter de leden en vrijwilligers van beide verenigingen. Niet alleen is de naam van hun club in diskrediet gebracht maar ook voor het voortbestaan van de vereniging moet worden gevreesd. De betaalde krachten zetten hun carrière elders voort en de leden kunnen, ongeacht de beslissing van de KNVB, proberen om op de achtergelaten puinhopen de club opnieuw op te bouwen. Kortom: werk aan de winkel………

Bij een aantal verenigingen in onze regio waren de resultaten teleurstellend of werd niet voldaan aan de vooraf gestelde doelen. Over het algemeen wordt in dit soort situaties de trainer daar dan voor verantwoordelijk gesteld. Ook in onze regio ‘haalde niet iedereen de kerst’ zoals dat zo mooi plastisch wordt omschreven. Diverse trainer waren de afgelopen weken om die reden ‘het haasje’ en moesten, ook bij gerenommeerde clubs als Quick-Boys en FC Rijnvogels het veld ruimen. Anderen trokken zelf hun conclusie en leverden hun contract vrijwillig in. In een groot aantal gevallen wordt als oorzaak aangegeven dat er geen ‘chemie’ meer is tussen trainer en spelersgroep, dat de trainer de spelersgroep ‘niet meer aan het voetballen krijgt’, dat er verschil van inzicht/visie bestaat tussen trainer en bestuur of dat de spelersgroep niet datgene brengt wat voor voetballen op selectieniveau gevraagd wordt. Afgesloten contracten worden rücksichtslos verscheurd en alle partijen gaan ieder hun eigen weg.

Een aantal verenigingen laat in bovenstaande gevallen de trainer het seizoen afmaken, maar heeft aangekondigd voor het nieuwe seizoen op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. Soms het gevolg van onbehoorlijk bestuur, soms genoodzaakt door de financiële situatie van de vereniging. Er moet immers een financiële overeenkomst worden afgesloten over de ontbinding van het contract.
In alle gevallen betekent de afgelopen periode dat er achter de schermen keihard gewerkt wordt. Sollicitatiebrieven worden ingestuurd, gesprekken en onderhandelingen worden opgestart, kortom van een echte ‘winterstop’ is bij deze verenigingen geen sprake.

De scheidsrechters uit onze regio hebben de afgelopen weken geen competitieverplichtingen gehad, maar ook voor hen geldt dat er sprake is van een promotie- en degradatieregeling.  Zij maken dus halverwege het seizoen ook de balans op. Helaas heeft een aantal collega’s om verschillende redenen (werk, gezondheid maar ook motivatie) besloten de ‘fluit aan de wilgen te hangen’. Zoals ik in een eerdere column heb geschreven staat er voor degenen die wel doorgaan het een en ander op het spel en daarom zijn de meesten dus niet achterover gaan hangen. Uit de ontvangen beoordelingen is duidelijk waaraan zij moeten werken en op welke punten zij in de rest van het seizoen verbetering moeten laten zien om de gewenste promotie te bewerkstelligen of de gevreesde degradatie te voorkomen. De eerste opdracht was om de winterstop ongeschonden door te komen.

Het aanbod van oliebollen, appelflappen, snacks en kerstmaaltijden, over het algemeen ondersteund door een goed glas wijn of een ijskoud biertje, heeft ook bij hen vaak sporen achtergelaten. Veel duurlopen en het fluiten van (oefen) wedstrijden helpen daarbij om (enigszins) fit en op gewicht aan de herstart van de competitie te verschijnen. Hoewel regen en storm niet uitnodigen om ‘lekker te gaan lopen’ zag ik de afgelopen week menig collega de weersomstandigheden trotseren om de overtollige kilootjes weg te werken. Zij verschijnen dus vol goede moed en ’tot op de botten gemotiveerd’ weer aan de start. En dat geldt echt niet alleen voor de veelal jonge talentvolle scheidsrechters, maar ook voor de ‘senioren’.

Ondertussen bereiden de teams zich, vaak onbewust van de bestuurlijke perikelen, ook voor op de herstart van de competitie. Sommige clubs gaan op trainingskamp in binnen- of buitenland (al dan niet gesponsord), anderen bereiden zich in de eigen omgeving voor. Doelstellingen worden bijgesteld, speelstijlen worden aangepast en in diverse oefenwedstrijden uitgeprobeerd net als het inpassen van jeugdspelers, van blessure herstelde spelers en spelers die al enige tijd tegen het eerste elftal aanhangen. Voor de herstart van de competitie worden ‘de neuzen gericht’. Verenigingen organiseren kerst- en /of nieuwjaarsborrels om het verenigingsgevoel te vergroten en om de selectie tijdens deze weken bij elkaar te houden nemen veel clubs deel aan de zaalvoetbaltoernooien met de meest vreemde namen. Dit alles moet er toe leiden dat er eenheid binnen de selectie ontstaat of wordt uitgebouwd. Degradatiekandidaten nemen zich voor om álles uit de kast te halen’ om degradatie af te wenden. Titelkandidaten en subtoppers richten hun pijlen op het behalen van de algehele titel of een periodetitel. Kortom: ‘de messen worden geslepen’.

Voor de echte liefhebbers onder ons mag de competitie weer beginnen. Ook ik sta te trappelen van ongeduld om weer te beginnen. IJs en weder dienende zullen deze maand naast de competitie, ook de bekertoernooien van de KNVB en LAV, worden voortgezet. Spelers, staf en bestuur van de clubs staan vol goede moed, hoge verwachtingen en boordevol energie aan de start met als enige doel; resultaat halen. Naarmate de eindstreep nadert zal duidelijk worden hoe clubs, spelers en trainers de winterstop hebben doorstaan en of zij hun beoogde doelstellingen zullen behalen. Ook de scheidsrechters kunnen  aan de bak om dit alles weer in goede banen te leiden.

Niet iedereen zal de hervatting van de competitie met evenveel enthousiasme tegemoet zien. De leden van Achilles 29 en Magreb 90 wachten in spanning af wat het oordeel van de KNVB zal zijn en een aantal trainers zal de herstart niet meer actief meemaken maar moet vanaf de zijlijn toekijken. Hen wens ik de komende periode veel sterkte en wijsheid toe.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read