Meerburg wil de komende jaren werken aan een complete opleiding voor prestatie- en recreatievoetballers, trainers, scheidsrechters en vrijwilligers. De prestatieve tak van de jeugdopleiding moet daarbij uiteindelijk spelers opleveren die in Meerburg 1 (heren/dames) actief worden. Daarnaast willen we graag iedereen verleiden om zo lang mogelijk te blijven voetballen. Een van de eerste stappen die we nemen om deze doelstellingen te realiseren is het nog verder verbreden van onze opleiding in de onderbouw.

Meerburg is al jaren bezig om met name in de onderbouw naast de selecties ook de zogenaamde recreatieve breedteteams zo goed mogelijk te begeleiden. Twintig jaar geleden begonnen we al met de Champions League voor 5- en 6-jarigen, een opzet die ondertussen door menig club in de regio wordt gekopieerd. De afgelopen jaren hebben we voetbalschool De Complete Techniek ingezet om de trainers van breedteteams van JO8-JO15 te begeleiden bij het geven van training. Komend seizoen gaan we nog een stap verder. Onze hoofdtrainers van JO8, JO9 en JO10 gaan niet meer alleen de selecties trainen, maar de complete leeftijdsgroep. Ze worden hierbij ondersteund door startende jonge trainers uit de O17 en O19 en ouders uit de diverse teams. Deze jonge trainers en ouders worden door het jaar heen getraind om te trainen door de Complete Techniek en krijgen op het veld dus ondersteuning van de hoofdtrainers. Ook alle coaches van de teams zullen we komend seizoen nog beter ondersteunen (en opleiden) bij het uitvoeren van hun taak op zaterdag.

We stoppen dus op deze jonge leeftijd met aparte selectietrainingen. Zowel interne als externe onderzoeken wijzen uit dat het zeer jong selecteren van spelers niet de beste resultaten geeft. Bij Meerburg speelt in de hogere selectieteams slechts een relatief klein aantal van deze vroeg geselecteerde spelers. En bij clubs om ons heen (van prof tot amateur) die zeer actief scouten, zien we dat er jaarlijks een grote stoelendans plaatsvindt. Waarbij eerder gescoute jonge spelers een (paar) jaar later alweer vervangen worden door het volgende talent. Veel meer eigen spelers zelf goed opleiden is volgens ons dus een veel betere weg. Extern scouten doen wij niet.

Wordt er dan helemaal niet meer geselecteerd? Jawel, maar op een andere wijze en continu. Bij de trainingen verdelen we het veld in 4 vakken waarbij het niveau per vak verschilt. Ontwikkelt een speler zich gedurende het jaar sneller of langzamer, kan het zijn dat hij/zij in een ander vak gaat trainen. Of misschien zelfs met een andere leeftijdscategorie (een snel ontwikkelend o8 talent kan dan bij de o9 mee gaan trainen bijvoorbeeld). We geloven namelijk dat kinderen het meeste plezier hebben en zich het beste ontwikkelen als ze trainen met kinderen die zich op hetzelfde niveau bevinden. Jonge kinderen ontwikkelen zich echter heel grillig en door het jaar heen en daar willen we op dat moment iets mee kunnen doen. Niet alleen in mei/juni.

In mei/juni maken we wel de teams (zo goed mogelijk op het niveau van dat moment) waar komend seizoen mee gespeeld gaat worden. Dit veranderen we door het jaar heen niet meer. Het kan dus zijn dat een kind speelt in de JO8-6, zich heel snel ontwikkelt en einde seizoen traint met kinderen uit de JO8-1 en 2, en elke zaterdag heel veel doelpunten maakt. Heerlijk om een jaar de ster van je team te zijn toch?

Wij geloven heel sterk in deze nieuwe opzet. Het zal zeker zijn opstartproblemen kennen en al doende zullen we leren en aanpassen. Mocht u nog vragen hebben de komende tijd dan kunt u altijd één van de hoofdtrainers, leden van het Technisch Hart of bestuur benaderen. Vooral doen! We leggen graag uit wat we doen en staan zeker open voor verbeteringen.

Hajo Laman
bestuurslid voetbal