Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Nu even een tussentijdse gang van zaken. Wederom een mooi overzicht van de jeugdteams in de regio!

A-Junioren

A-Junioren (=O19)

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag.

Historie: In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior werd landskampioen 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. Ook in 2015 ging het landskampioenschap naar Ajax, vóór AZ (2e), PSV (3e), ADO Den Haag (4e) en Feyenoord (5e).  Het landskampioenschap 2015/16 is pas door een extra wedstrijd beslist. Daarin won Ajax met 1-0 van PSV. In 2016/17 ging het kampioenschap  voor de vierde achtereenvolgende keer naar Ajax, dat PSV 9 punten voor bleef. AZ werd 3e.

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was SC Heerenveen. In de bekerfinale 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior. In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ. In 2015 ging de finale tussen AZ en SC Heerenveen. De uitslag was 1-1 na verlenging, de Friezen wonnen na strafschoppen. In 2016 was er een verrassende finale: Vitesse tegen NEC/FC Oss. Na verlenging was het 2-2, Vitesse won na strafschoppen. In 2016/17 haalde Ajax de double door in de finale met 3-0 van PSV te winnen.

Sinds 2014/15 wordt er  geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt  de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan  de eerste 8 teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen  met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2018/19 (naam: “Eerste Divisie Hoog”). Opvallend is dat een grote club als FC Twente niet meer in de Eredivisie speelt.  Ook PEC Zwolle, Excelsior, VVV  en NAC Breda spelen dit seizoen  niet in de Eredivisie, maar wel NEC/Oss, FC Volendam en De Graafschap.

Opvallend is ook dat er een paar clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals  NEC/FC Oss;  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”. Andere combinaties zoals  VVV/Helmond Sport, Feyenoord / Excelsior  en FC Twente / Heracles / Go Ahead zijn inmiddels weer opgeheven.

Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen play-off of nacompetitie meer.

Halverwege het seizoen 2017/18 is de splitsing gemaakt. In de kampioenspoule komen Ajax, Feyenoord, PSV, ADO Den Haag, AZ, FC Utrecht, Vitesse en NEC/Oss. De andere 6 gaan naar de “handhavingsgroep”.

Eerste divisie  

In de Eerste divisie spelen 12 teams, hierbij zijn dit jaar geen clubs uit onze regio.  De beste 4 uit de najaarscompetitie spelen in het voorjaar om promotie naar de eredivisie en er is ook hier een  “handhavingsgroep” waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7  moeten herkansen en nummer 8  degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling B   Quick Boys, Alphense Boys en het gepromoveerde ARC .  

Halverwege de competitie lijkt het er sterk op dat de strijd om het kampioenschap gaat tussen Alphense Boys en MVV. Quick Boys staat 5e en zal zich gemakkelijk handhaven, maar ARC is 10e en moet oppassen.

De  kampioenen van de afdelingen A en B  promoveren, de periodekampioenen  krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10  en 11 moeten herkansen, de nummers 12 degraderen. MVV won de eerste periode door een beter doelsaldo dan Alphense Boys.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. Daar zijn dit jaar geen clubs uit onze regio bij.

De kampioenen  promoveren,  de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, nummers 12  degraderen.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van (in principe) 12 clubs. In de Vierde Divisie A spelen Ter Leede, het gedegradeerde UVS en het gepromoveerde FC Lisse.

Op de helft van de competitie staat FC Lisse 2e, met 3 punten achterstand op leider DWS. Ter Leede is 4e, UVS is 7e, maar heeft slechts 3 punten voorsprong op nummer 10.

De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11  herkansen, de nummers 12 degraderen. DWS won de eerste periode.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse E  spelen Rijnsburgse Boys, Noordwijk , de gedegradeerde clubs Voorschoten’97 en RCL , het gepromoveerde VVSB en het eveneens gepromoveerde  Quick Boys 2.

Halverwege de competitie staat RKDEO aan de leiding, maar VVSB heeft maar één punt minder en Voorschoten heeft slechts 3 punten achterstand. Quick Boys 2 is knap 5e, maar Noordwijk (8e)  en Rijnsburgse Boys (9e) moeten oppassen en RCL staat redelijk kansloos onderaan.

De kampioen  promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers 10  en 11 moeten herkansen, nummer 12 degradeert. RKDEO won de eerste periode door een beter doelsaldo dan VVSB.

Eerste klasse

Tot Kerstmis is er gespeeld in poules, waarna een nieuwe indeling heeft plaatsgevonden. Sommige clubs zijn tussentijds gepromoveerd, anderen gedegradeerd.

In de voorjaarscompetitie vinden we in de Promotie-afdeling 02: DOSR, Foreholte en ARC 2.

In afdeling 06 spelen DOCOS, Katwijk, Meerburg en SJC

Tweede klasse

Tot Kerstmis is er gespeeld in poules, waarna een nieuwe indeling heeft plaatsgevonden. Sommige clubs zijn tussentijds gepromoveerd, anderen gedegradeerd.

In afdeling 02  vinden we ASC (dat het seizoen in de 1e klasse begon)  SJZ, de combinatie UDO / Oegstgeest ,  Blauw Zwart , FC Rijnvogels  en Valken’68.

In afdeling 03 spelen Alphia, Altior, TAVV, ROAC, Kickers’69, Kagia en Van Nispen

In afdeling 08: het gepromoveerde Floreant

Derde klasse en lager    

Tot Kerstmis is er gespeeld in poules, waarna een nieuwe indeling heeft plaatsgevonden. Sommige clubs zijn tussentijds gepromoveerd, anderen gedegradeerd.

In de derde klasse 01 spelen : Woubrugge en  Koudekerk

In de derde klasse 02 spelen : Lugdunum (dat in het najaar nog 2e klasse speelde) , Gol Sport en Hazerswoudse Boys

In de derde klasse 06  speelt Teylingen

In de vierde klasse 01 spelen Warmunda en Roodenburg

In de vierde klasse 06 speelt Bernardus

In de vijfde klasse 03 speelt  WVC

In de 5e klasse 04 speelt  Alphen (in het najaar nog 4e klasse)

Géén A-junioren hebben   vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV’70, FC Rijnland, MMO  

B-junioren

B-Junioren (=O17)

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.

Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht. Daarnaast organiseren de 6 districten regionale competities.

Vanaf het seizoen 2012/13 spelen de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren (o/19) kennen ook de B-junioren (o/17)  een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio.

Historie: Ajax B1  werd  kampioen van Nederland 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden  geen rol van betekenis. De kampioenstitel 2014/15 was verrassend voor FC Utrecht, vóór Ajax (2e) en AZ (3e).  In 2015/16 werd PSV landskampioen  met één punt voorsprong op Feyenoord. In 2016/17 ging de landstitel naar Ajax, dat één punt voor bleef op AZ. De 3e plaats was voor  Feyenoord.

In de eerstejaarscompetitie voor B2’s (= o/16)  werd Feyenoord/Excelsior zowel in 2014 als in 2015 kampioen. In 2016  werd AZ  kampioen voor PSV (2e) en ADO Den Haag (3e). In 2017 ging het kampioenschap naar Feyenoord voor Ajax (2e) en AZ (3e).

In de bekerfinale 2016 voor o/17-ploegen won Feyenoord met 3-1 van het verrassende PEC Zwolle. In 2017 ging de beker weer naar Feyenoord, dat in de finale met 4-1 won van het eerstejaars team (= o/16)  van AZ.

Sinds 2014/15 wordt geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste 8 teams verder met een hele competitie om het Kampioenschap van Nederland, de andere 6  strijden voor een plaats in de Eredivisie 2018/19 met de 4 besten uit de Eerste Divisie (naam: “Eerste Divisie Hoog”) . De uitkomst van vorig seizoen is dat o.a. Willem II  in 2017/18 niet meer in de Eredivisie speelt (net zo min als Excelsior, VVV Venlo  of NAC Breda), maar wel  o.a. NEC/Oss.

Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen play-off of  nacompetitie meer.

Eerste divisie   

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen opnieuw  de Alphense Boys , in 2015 gedegradeerd naar de Tweede Divisie maar weer gepromoveerd in 2016. Ook AFC (Amsterdam), Hollandia ( Hoorn) en het Zeeuwse JVOZ spelen als amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!).

De beste 4 clubs spelen  om promotie naar de eredivisie (“Eerste Divisie Hoog”) : Dat zijn dit seizoen Excelsior, NAC Breda, Willem II en FC Volendam. Alphense Boys gaat naar de handhavingscompetitie (“Eerste Divisie Laag”) waarin de nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks moeten uitkomen. De eerste 5 clubs handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van  12 clubs.  Uit onze regio speelt in afdeling A Quick Boys en in afdeling B (eigenlijk niet te geloven…) het eerstejaarsteam (o/17-2) van Alphense Boys.

A:  Halverwege de competitie staat Quick Boys in de veilige middenmoot op de 7e plaats met 16 uit 11. DEM uit Beverwijk won de 1e periode en staat bovenaan.

B:  Halverwege de competitie  leidt VVV Venlo (ook winnaar 1e periode) en staan de onderste 5 clubs nog dicht bij elkaar, met een onderling verschil van 2 punten.  Alphense Boys 2 staat 10e maar is aan het klimmen op de ranglijst.

De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 10 en 11 moeten herkansen , de nummers 12 degraderen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B spelen  UVS en ARC.

Halverwege de competitie staat TOGB bovenaan (de ploeg uit Berkel en Rodenrijs won ook de 1e periode). UVS is 4e met 10 punten achterstand. ARC is 8e en heeft maar één punt voorsprong op nummer 10.

De 4  kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummers 12 degraderen.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van (meestal) 12 clubs. In de Vierde Divisie A (die slechts uit 11 teams bestaat) speelt FC Lisse opnieuw in een Noord-Hollandse afdeling. De Lissenaren staan in de middenmoot op de 6e plaats. De eerste  periode was voor De Foresters uit Heiloo.

De 8 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummers 10 en 11 moeten herkansen, de nummers 12  degraderen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we het in 2017 gedegradeerde Voorschoten’97, het in 2017 gepromoveerde VVSB  en verder  Rijnsburgse Boys,  Noordwijk en Foreholte.

Voorschoten’97 verloor op doelsaldo de 1e periode aan HVV en staat halverwege de competitie op de 2e plaats.  Noordwijk is 3e en VVSB 4e. Foreholte is 7e en Rijnsburgse Boys 8e, maar heeft voorlopig 7 punten voorsprong op nummer 10.

De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De nummers  10 en 11  moeten herkansen, nummers 12  degraderen.

Eerste klasse

Tot Kerstmis is een halve competitie gespeeld. Na de winterstop komt de voorjaarscompetitie. Sommige clubs zijn tussentijds gepromoveerd, anderen gedegradeerd.

In de promotie-afdeling 1 (10 clubs) vinden we ASC en Meerburg

In promotie-afdeling 2 spelen RCL en Ter Leede

In afdeling 3 (geen promotie-afdeling) spelen DOCOS, DOSR, SJC, Katwijk, Blauw Zwart, UDO en Warmunda.

In afdeling 5 (ook geen promotie-afdeling) speelt Alphen.

Ook Floreant speelt eerste klasse.

De promotie / degradatieregeling is nog niet bij ons bekend.

Tweede klasse    en lager

Tot  de Kerstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas. De meeste afdelingen bestaan uit 12 clubs. Sommige clubs zijn tussentijds gepromoveerd, anderen gedegradeerd.

In de tweede klasse 02 spelen Roodenburg, SJZ, TAVV, Woubrugge en  WVC

In de tweede klasse  09 vinden we Kagia, Oegstgeest, FC Rijnvogels, Teylingen en Valken’68

In de derde klasse 10 spelen Kickers’69, Koudekerk, Hazerswoudse Boys en MMO

In de vierde klasse 07 spelen Alphia en Altior

In de vierde klasse 08 spelen Leiden en Lugdunum

In de vijfde klasse 02 : Van Nispen

In de vijfde klasse 03 : ROAC

In de vijfde klasse 07: Bernardus

In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

 

Géén B-juniorenteams hebben:    Boshuizen, Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  GOL Sport.

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. In de C-groep wordt niet om periodetitels gespeeld, zoals in de A- en B-jeugd, en er is geen promotie/degradatie – play off.

In deze leeftijdsgroep spelen slechts 5 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 180  teams uitkomen.

Update verschijnt later.

D-pupillen

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”. Er zijn geen periodetitels en play-offs.

Update verschijnt later.

E-pupillen

E-pupillen

Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe)  7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten. Maar clubs kunnen er ook voor kiezen om in een 9:9 competitie te spelen (zie Variant 1). Alphense Boys kiest er voor, om de beste E-spelers (“E-top”) uit te laten komen in een (lage) D-competitie Daarnaast spelen een aantal profclubs (o.a. Ajax en ADO Den Haag) met hun E-teams zogenaamde “twingames” (zie Variant 2).

Update verschijnt later.