,,Het idee begon eigenlijk bij een avondje op de bank”, vertelt Gloire Kalangu. De speler van FC Rijnland is de initiatiefnemer van de eerste editie van het topzaalvoetbaltoernooi, dat afgelopen woensdag werd gespeeld in De Zijl in Leiden. ,,Ik denk dat het eind december was rond de Zijlcup. Toen dacht ik: ‘waarom hebben we dat niet voor de jeugd, voor JO10 en JO11’? Al snel zette Kalangu, zelf jeugdtrainer van RCL JO10-1, het toernooi op.

Hij hoefde vervolgens weinig moeite te doen om de deelnemers over te halen nadat de uitnodigingen de deur uit waren gegaan. In totaal meldden zestien teams van twaalf verschillende clubs zich aan. ,,Geweldig”, zegt Kalangu. ,,Misschien wordt het toernooi volgend jaar wel nóg groter, want er waren nog teams die hadden willen meedoen. Ik kijk terug op een mooie dag, er werd super positief gereageerd. Dus volgend jaar absoluut weer. Dan in samenwerking met Leidenamateurvoetbal.nl.”

Kalangu ziet dat er steeds meer interesse ontstaat voor zaalvoetbal, voornamelijk vanuit de jeugd. ,,Zaalvoetbal is toch een beetje een ondergeschoven kindje geweest, maar je ziet de belangstelling nu weer wat toenemen. Ook door de Zijlcup en de zaalcup van Voetbalindebollenstreek. Ouders krijgen weer een déjà vu. Ze denken terug aan de tijden van vroeger toen er een groot zaalvoetbaltoernooi was in de Groenoordhallen. Misschien kunnen we dat gevoel weer een beetje terugkrijgen.”

Eindstanden JO10-1 
1. HVV Den Haag
2. UVS
3. SV Leidschenveen

Eindstanden JO11-1
1. Quick Boys
2. Alphense Boys
3. RCL

Winnaars FairPlay prijs:
Valken JO11-1 en RCL JO10-1

Quick Boys JO11-1 won naast het toernooi ook de prijzen voor beste speler en keeper van het toernooi. De zoon van Dirk Kuyt werd onder toeziend oog van pa de beste speler van het toernooi. Kuyt zelf was overigens de hele dag aanwezig. UVS leverde bij de JO10-1 de beste speler en keeper van het toernooi.

De doelmannen kregen naast een beker, gesigneerde handschoenen van Tim Krul (Brighton & Hove Albion, ex-keeper van ADO Den Haag, Newcastle United, Ajax en AZ). De moeder van Krul kwam de handschoenen overhandigen. De prijzen werden uitgereikt door Corneille Kalangu (FC Twente) en Gustavo Hamer (FC Dordrecht, gehuurd van Feyenoord).