LAV Cup, poule B- Over één ding waren de trainers Arie van Duijn (Valken ’68) en Marcel IJzendoorn (Foreholte) het snel eens: de overwinning van de Valkenburgers (3-0) was dik verdiend. De wedstrijd werd daags na terugkeer van de elftallen van een trainingskamp gespeeld. Valken ’68 verbleef een paar dagen in het Groningse land, terwijl de Voorhouters recent zijn thuisgekomen van een verblijf in Barcelona.

De teams traden op volle sterkte aan en beschouwden deze wedstrijd als een serieuze test ter voorbereiding op de tweede competitiehelft. De eerste helft, waarin Valken ’68 het meeste balbezit had maar vrij slordig was in de eindpass, eindigde nog zonder doelpunten maar na rust werd wél het net gevonden.

Onder aanvoering van Jaap van der Plas, van origine middenvelder maar tegen Foreholte als rechteraanvaller opererend, gingen de rood-gelen in de tweede helft met meer overleg op zoek naar een goal. Dat betaalde zich vrij snel uit, want Jaap van der Plas opende met een fraaie kopbal een kwartier na rust de score: 1-0. Vlak daarvoor hadden trouwens de Voorhouters dé kans op het openingsdoelpunt maar het aluminium redde doelman van der Nagel.

Valken ’68 bleef ook na de 1-0 de bovenliggende partij en kwam diverse keren gevaarlijk door over de zijkanten. Een van deze combinaties werd tien minuten voor tijd door diezelfde Van der Plas bekroond met de 2-0. Daarna was de wedstrijd wel gespeeld, de 3-0 van verdediger Mark van der Plas benadrukte nog duidelijker het krachtsverschil tussen beide teams. Vlak hierna floot de prima leidende scheidsrechter Janssens voor het einde van de wedstrijd.

Van Duijn: ,,Wij hebben een brede selectie met achttien volwaardige eerste elftalspelers. Dat betekent dat ik rustig wat spelers in de rust kan wisselen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het team. Dat is prettig voor een trainer. We hebben in de rest van het seizoen trouwens iedereen keihard nodig in de jacht op Die Haghe. We zijn ons bewust van het belang van de komende wedstrijd tegen Die Haghe (27 januari in Den Haag, SN) en hebben daar nu al de focus op. Overal worden we genoemd als dé titelfavoriet. Wij lopen daar niet voor weg, aan ons de taak om het waar te maken. Wij hebben er de kwaliteit voor.”

Daar waar Van Duijn dus op jacht gaat naar het kampioenschap, heeft IJzendoorn andere zorgen aan zijn hoofd. Foreholte heeft door het vertrek van diverse bepalende spelers afgelopen seizoen duidelijk aan kwaliteit (en vooral goals) ingeboet en zal zich moeten richten op handhaving.  Momenteel bezet Foreholte de laatste plaats in de tweede klasse zondag met slechts zes punten en elf gescoorde goals.

Afgelopen week bezocht de selectie van Foreholte de wedstrijd FC Barcelona tegen Celta de Vigo. In dat duel gaf een twee keer scorende Lionel Messi een ware ‘masterclass’. Misschien kunnen de Voorhouters die prachtige voetbalavond in gedachten nog even terugspoelen, zodat ze de rest van het seizoen wél profijt hebben van de lessen van de ‘Meester’.

Valken ‘68 – Foreholte 3-0 (0-0).

Scheidsrechter: M. Janssens

Basisopstelling Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Boere, Haasnoot, M. van der Plas, S. van der Plas, Hogewoning, De Mooij, J. van der Plas, Van Beelen, Van der Bent.

Basisopstelling Foreholte: M. Guijt, Verhart, Van der Zwaan, Spreeuw, Drewes, Roukema, Bleijswijk, C. Guijt, Geerlings, S. Admiraal, Nolles.

Bekijk hier de groepsindeling, het volledige wedstrijdschema en de uitslagen van de LAV Cup (voor zover bij de organisatie bekend).