Met het schaamrood op de kaken en met gebogen hoofden dropen de mannen van FC Boshuizen af richting kleedkamer. Spelers en staf van vv Oegstgeest beukten elkaar nog eens op de schouders na de even onverwachte als verdiende 2-3 zege op de thuisploeg. Een vierdeklasser had op niet mis te verstane wijze een eersteklasser te kijk gezet.

De basis van de overwinning van Huig Jan Heeringa en de zijnen werd al in de eerste helft gelegd. FC Boshuizen nam het (weer) allemaal veel te makkelijk op en liet zich in de duels telkenmale aftroeven door het gretige Oegstgeest. De thuisploeg speelde in een veel te laag tempo om de nummer twee uit de vierde klasse A voor werkelijke problemen te stellen. Aanvallend hadden de bezoekers weliswaar weinig in de melk te brokkelen, maar kwamen toch op voorsprong toen Jurgen Bouwman profiteerde van een fout van doelman Fenno Blikman.

Na de rust scoorde Kauzi Nomen onmiddellijk de gelijkmaker en Oegstgeest wankelde. Toen Giovanni Cairo met een schitterend schot in de kruising de 2-1 had gemaakt was de partij over. Dacht men langs de lijn en bij FC Boshuizen in het veld zo leek het. Het vuurtje dat even opgeflakkerd was doofde bij hen snel. De kampioenskandidaat in de vierde klasse A profiteerde tweemaal, en hoe! De gelijkmaker getuigde van pure klasse. Een razendsnelle uitval, waarbij de bal van voet tot voet ging eindigde bij Mario Gianfiglio die koeltjes afrondde. FC Boshuizen was amper bekomen van de schrik toen Oegstgeest naar wat niet veel later bleek de winnende treffer via Abel Bormans scoorde.

FC Boshuizen trainer Jasper de Muijnck had voor een maal de verantwoordelijkheid over gelaten aan een stagiair in de TC 1 cursus, maar had zich aan de kant groen en geel zitten ergeren: ,,Arrogantie, pure arrogantie. Daardoor ga je het schip in. En dit is niet de eerste maal (in de voorronde verloor FC Boshuizen met 1-4 van RCL, red.). Op een gegeven moment liep iedereen uit de organisatie en deed iedereen zijn eigen ding. Dan krijg je de deksel op je neus. Die doelpunten van hen kwamen uit de omschakeling waar wij niet goed op reageerden. Er was een hoop commotie over vermeend buitenspel bij die derde, maar dat was absoluut niet het geval. Hier was sprake van frustratie. Een aantal spelers van ons is grandioos door de mand gevallen en die horen op dit niveau niet thuis. Voetbal gaat niet alleen om het spel met de bal, maar misschien meer nog om het spel zonder de bal en mentaliteit. Spelers zouden zichzelf vaker in de spiegel moeten bekijken en zich achter de oren krabben. Dat heb ik al heel, heel vaak dit seizoen gezegd. Blijkbaar toch te weinig nog.”

Oegstgeest spelers Adil Harfaoui en Joep van Tulder voelden zich als een vis in het water op dit niveau en waren misschien wel de beste spelers op het veld. Van Tulder hierover met een lach:  FC Boshuizen ligt ons wel. Niet lang geleden wonnen we al in een oefenwedstrijd van ze. Oegstgeest hoort gewoon in de eerste klasse, daar kan niemand nu meer omheen.” Dan wat serieuzer: ,,Heerlijk voetballen zo. Je krijgt op een heel andere manier tegenstand dan in de vierde klasse. Hier kunnen wij ook echt mee voetballen. En dan te bedenken dat we vandaag zeker vier basisspelers misten. Dit soort wedstrijden brengt het beste in ons boven. Blijkbaar hebben we deze uitdaging nodig, maar het bewijst wel denk ik dat we voetballend tot veel in staat zijn. We hebben even een mindere periode in de competitie gehad, maar daar hebben we mee afgerekend. Hazerswoudse Boys zaterdag is een lastige, maar winnen doen we daar. Dit was een meer dan aardige opsteker voor de rest van het seizoen.”

Oegstgeest bewees maar weer eens dat het uitstekend kan voetballen en niet in de vierde klasse thuis hoort. De Leidse ploeg moet nog steeds leren dat een honderd procent inzet nodig is om tot goede resultaten te komen. De Muijnck heeft gelijk als hij zegt dat zijn club in competitieverband virtueel derde staat. Om daar te geraken is een heel andere instelling nodig dan dinsdagavond aan de Kade. Oegstgeest mag zich opmaken voor smakelijke potjes tegen Lugdunum en UVS. Deze ploegen kunnen hun borst nat maken.

FC Boshuizen-Oegstgeest 2-3 (0-1). 38. Bouwman 0-1, 47. Nomen 1-1, 70. Cairo 2-1, 82. Gianfiglio 2-2, 85. Bormans 2-3. Scheidsrechter: Van Polanen.

Basisopstelling FC Boshuizen: Blikman, Scheltens, Winkelman, Nomen, Arnoldus, Bayram, Safi, Pretel Castillo, Bekooij, Neuteboom, Zandbergen.

Basisopstelling Oegstgeest: De Ruiter, Heemskerk, Polet, Noort, Apcar, Harfaoui, Schaddé van Doorn, Gijselman, Elkerbout, Tulder, Bouwman.