Rabobank LAV Cup- Lugdunum heeft de eerste wedstrijd in poule A in winst omgezet. De Leidse ploeg won in Oegstgeest van de plaatselijke VV, maar dat ging allerminst vanzelf. De wedstrijd tussen de vierde-en tweedeklasser was in een groot deel van de tijd in evenwicht en de ploeg van Huig Jan Heeringa leek alweer te kunnen stunten na de uitschakeling van eersteklasser FC Boshuizen in de vorige ronde. Niet ver voor tijd scoorde Adam Atif, met enig fortuin want zijn inzet werd van richting veranderd onderweg, echter het enige doelpunt van de tweestrijd.

Beide ploegen spelen in de competitie nog om de prijzen. Oegstgeest heeft in 4A nog steeds de beste papieren op de titel, maar zal nog wel moeten afrekenen met SEV, een tegenstander die in mei nog op de rol staat. Lugdunum wenst zich op te maken voor de nacompetitie voor promotie, maar is ondertussen niet meer gevrijwaard van zorgen ten opzichte van de ranglijst. De formatie van Jan Wansink en Henk de Cler staat inmiddels negende, nadat het in de eerste fase van de competitie de dans nog leidde, en wanneer de ploeg terugvalt naar plek twaalf zal er ook nacompetitie gespeeld worden, maar dan met als inzet handhaving.

Op de Voscuyl ontspon zich een interessant duel. Beide teams gaven elkaar weinig ruimte en dat leidde tot spaarzame kansen in de eerste helft, maar wel tot een boeiend en sportief geheel. De eerste mogelijkheid kwam op naam van de thuisploeg. Joep van Tulder vond Jurgen Bouwman, die zijn inzet niet tot wasdom zag komen. Even later moest de aanvaller er al licht geblesseerd vanaf. Sergio Vrede tekende voor het eerste wapenfeit aan de overkant. Het spel golfde vervolgens op en neer waarbij Robin Noort het dichtst bij een doelpunt kwam. Na een misverstand klopte de centrale verdediger bijna zijn eigen doelman, maar Lucas van der Meij kon de bal nog net van de doellijn wegwerken.

Tien minuten voor de rust had Roy Elkerbout een gevaarlijke vrije trap in huis, maar doelman Joey Singerling redde bekwaam. Ozan Isitir kopte even daarna bijna de 0-1 binnen, maar het bleef bij een doelpuntloze eerste helft, ook al omdat de gastheer een keer goed weg kwam met een inzet van de kikkers op de paal. Onderhoudend was het zeker en gesteld kon worden dat er nauwelijks krachtsverschil te bemerken was. Daarmee bewees Oegstgeest andermaal dat het in staat is om prima mee te kunnen met voetballende ploegen die op een hoger niveau uitkomen.

Na de pauze bleven de kemphanen gaan voor de zege. Terry Polet vond net niet Bob den Hollander voor de 1-0, maar Lugdunum kreeg ook wel kansen om de voorsprong te pakken. Zo bleef het spannend en kon het duel nog steeds twee kanten op. Halverwege de tweede helft ging het fout bij de Leidse ploeg. Twee spelers kregen het, tot ieders verbazing, onderling aan de stok en dat leidde tot de nodige commotie. Het gedrag van het tweetal was verwerpelijk, ongepast en moet intern maar eens nader aan de kaak worden gesteld.

Na een korte onderbreking kon er door worden gevoetbald. De ingevallen Gijs Jansen hield zijn ploeg in de race met een aantal waardevolle reddingen. De vierdeklasser kwam in het zicht van een knap gelijkspel, maar de haven werd alsnog bereikt met een tik op de neus. Een poging van Atif viel via een speler van Oegstgeest plotsklaps achter de nu wel kansloze Jansen: 0-1.

In de extra tijd kreeg Oegstgeest nog eenmaal een kansje via Abel Bormans, maar de bezoekers hadden ook zomaar nog de 0-2 kunnen binnen schieten via Mo Elhamami en Ozan Isitir. Dat gebeurde niet en dat had ook teveel van het goede geweest, want Lugdunum had het reëel gezien alweer lastig met de naar de derde klasse snakkende tegenstander. Vorig seizoen verloor Lugdunum nog in dit toernooi van de ploeg waarvan nu werd gewonnen en tussentijds gingen ook al twee onderlinge oefenduels verloren. Uiteindelijk kon de tweedeklasser nu opgelucht adem halen, maar leverde deze avond ook op dat er stof tot nadenken en handelen is.

Volgende week dinsdag speelt UVS in deze poule nu thuis tegen Oegstgeest en een week later ontvangt de groen-witte kant van de Kikkerpolder de blauw-witte kant van dit sportcomplex. Een beslissing is er nog niet, maar zal er komen. In elk geval kan Oegstgeest nu al tevreden zijn met het optreden in dit toernooi. De Rabobank LAV Cup zal waarschijnlijk niet worden gewonnen, maar een kampioenschap in de vierde klasse zal niemand deze ploeg misgunnen. Hooguit SEV uit Leidschendam..

Basisopstelling Oegstgeest: Van der Meij, Heemskerk, Noort, Gianfiglio, Polet, Harfaoui, Gras, Elkerbout, Boersma, Bouwman, Van Tulder.

Basisopstelling Lugdunum: Singerling, Berdai, C.Isitir, Vrede, Escudero, O.Isitir, Elhamami, Van Leeuwen, Atif, Gajadien, Latifi.