Rabobank LAV Cup- Terwijl elders het grote Katwijk zich op de training aan het voorbereiden was op de volgende competitiewedstrijd tegen Scheveningen, stonden Katwijk 2 en Sporting Leiden (zo) tegenover elkaar voor de eerste groepsontmoeting in poule A. Het leverde een leuke voetbalavond op met veel doelpunten. De thuisploeg trok uiteindelijk aan het langste eind (5-3), waarbij er zomaar een uitslag in balans had kunnen uitrollen of zelfs een zege voor de Leidse ploeg.

Jonathan Jonk en zijn staf stuurde een jonge equipe het veld in voor hun primeur van dit toernooi. Sporting Leiden kwam al behoorlijk op sterkte binnen de lijnen, hoewel onder meer Mo Berdai nog ontbrak. De verdediger is nog herstellende van een blessure die hij opliep in een oefenduel tegen Voorschoten’97. Fenno Blikman verdedigde het doel, omdat Mario van der Pluym ondertussen gestopt is en Jeffrey Smeele niet langer tussen de palen wenst te staan. Blikman verkaste tussentijds van de zaterdagtak naar de zondagafdeling.

Na ruim tien minuten opende Katwijk de score. Hassan Erdogan en Jelle van der Oever, later op de avond wel vaker, vonden elkaar voor de 1-0. Daarbij moet vermeld worden dat de tijdelijk dienstdoende grensrechter van Sporting geen oog had voor een overduidelijk buitenspelmoment. De afronding was hoe dan ook overtuigend te noemen. Daarna ontspon zich een alleraardigst duel. Weliswaar werden er een hoop fouten gemaakt, maar de ploegen waren aan elkaar gewaagd en voor elke meter werd arbeid geleverd. Nadat Katwijk beter opende, kregen de gasten stilaan ook enkele mogelijkheden. Vooral Gökhan Yazici en Tolga Karpuz moesten in bedwang worden gehouden. Dat lukte de thuisploeg lange tijd nog wel, omdat het tweetal voorin vaak tegen een overmacht aan spelers moest opboksen. Ronald Mink had bijna de fraaie 1-1 op zijn pantoffel. Een vrije trap werd van grote afstand, en met windje mee, richting doelman Frank Kardjani gestuurd. De sluitpost tilde de bal nog net knap over.

Toch ging Sporting met een voorsprong rusten. De 1-1 kwam op wat gelukkige wijze tot stand door een eigen doelpunt, maar de vlotte 1-2 daarna was zeker wel de verdienste van het eerder genoemde tweetal voorin. Yazici scoorde uiteindelijk en toonde aan gretig te zijn om doelpunten te maken. De aanvaller scoorde in het laatste districtsbeker ook al viermaal. De Katwijkse staf was niet geheel en al tevreden, en meende dat er ‘meer tempo in het spel’ gelegd moest worden en ‘de beuk er wel wat meer in mocht’.

Na de rust drong Katwijk ook meer aan, maar Sporting was geenszins van plan zich in te graven om de voorsprong te verdedigen. Het spelconcept was omgezet naar 4-3-3 waarbij Mo Abassie dieper ging spelen. De gastheer kreeg aanvankelijk enkele schietkansen, maar de 2-2 kwam voort uit een aanval over rechts. Van der Oever bediende Edin Bibuljica, die gedecideerd profiteerde van matig defensief werk van de zondagderdeklasser. Yazici bracht zijn ploeg daarna toch weer op voorsprong met een technisch prima doelpunt, maar na een verkeerde terugspeelbal van Abassie ging de ingevallen Matthias van Beelen over een Leids been en zo mocht Bibuljica doeltreffend afronden vanaf elfmeter.

Kort daarop kreeg Kenneth Maaskant een zelfde kans van die afstand, maar de Katwijkse doelman bracht redding op de strafschop. In de slotfase kon het duel nog steeds twee kanten op, maar Jonk zag zijn ploeg uiteindelijk over de langste adem beschikken. Via Van Beelen en Tim den Hollander werd de marge alsnog naar twee getild in het nadeel van de fusieclub. Al met al boeiden de twee ploegen en was er bij beide ploegen zichtbaar sprake van de intentie om te willen winnen. Het smaakt naar meer in poule A. En B, C, D, E, F en G…

Basisopstelling Katwijk 2: Kardjani, Van la Parra, Korndorffer, Spek, Hing, de Jong, Bibuljica, Best, Boon, Erdogan, Van der Oever.

Basisopstelling Sporting Leiden: Blikman, J. Maaskant, K. Maaskant, Heemskerk, D. Maaskant, Habraken, De Bolster, Abassie, Mink, Yazici, Karpuz.