Rabobank LAV Cup- Ter Leede 2 en UVS hebben gezelschap gekregen van RCL op het zevende Event van LeidenAmateurvoetbal.nl waarop de finales worden afgewerkt van de Rabobank LAV Cup. Vorige week dinsdag verloren de Leiderdorpers verrassend van Meerburg en daardoor had Voorschoten’97 de beste papieren voor een plaats in de eindronde. De formatie van André Lourens mocht zelfs met één doelpunt verschil verliezen, maar het werden er drie: 1-4. De tweestrijd boeide van het begin tot het einde en pas na zeven minuten extra tijd viel het doek voor de thuisploeg tot ontgoocheling van de trainer van de thuisploeg.

Beide ploegen spelen nog ergens om in de competitie. RCL is nog steeds niet geheel veilig en Voorschoten’97 heeft nog een kans om de derde periodetitel voor zich op te eisen. Het spel gaat op 12 mei weer op de wagen. Dit midweekse duel werd mede om die reden aangegrepen om het ritme te houden voor de eindfase van de competitie. Meer nog werd van meet af aan duidelijk dat er honger was naar een finaleplaats. De twee kemphanen remiseerden eerder in competitieverband en treffen elkaar nog op de laatste wedstrijddag. Mogelijk is het belang van die derby dan ook nog aanwezig. Gisteravond werd in elk geval duidelijk dat de ploegen elkaar respecteren, maar dat cadeautjes niet werden uitgedeeld.

Onder ideale omstandigheden stak Voorschoten’97 van wal. De gastheer liet de bal rollen van voet tot voet en het oogde overtuigend. RCL moest meteen aan de bak om niet snel op achterstand te komen, en waken voor een vrijwel kansloze missie. Arie van der Niet werd geen kans gegund om rustig op te warmen, maar de eerste speldenprikken werden door de doelman overleefd. Het eerste gevaar aan de overkant kwam op naam van Melvin van Gent , die een vrije trap van Tommy Sinteur koppend verlengde. Marcel Quax haalde de bal uit de bovenhoek. Zo was direct duidelijk dat het de ploegen menens was.

Na tien minuten kwam Van der Niet met de schrik vrij na een slippertje van Sander Blijleven. Peer van Paasen probeerde het van grote afstand, maar de middenvelder zag zijn inzet wel over de Leiderdorpse doelman zeilen maar ook naast het vijandelijke doel. Even later vond Shemiel Constancia Jeffrey Abspoel. De aanvaller dacht de 1-0 te maken, maar via de sluitpost en de paal ging dat feestje niet door. In deze fase was de nummer zes van de ranglijst gretiger en voetballend beter, maar een doelpunt bleef uit.

Na ruim een kwartier zette Ewoud Kroneman de wedstrijd op zijn kop. Met een ‘dwarrelschot’ van een meter of dertig verraste de centrale verdediger Quax en misschien ook wel zichzelf: 0-1. Kort daarna zette Sinteur Thom Wijnalda weg en zijn inzet kon nu nipt door Quax tot hoekschop worden verwerkt. Voorschoten’97 was het vanaf dat moment kwijt en RCL profiteerde optimaal met flitsend combinatievoetbal. Na een aanval uit het boekje waarbij Sinteur Mitchel de Kroon de diepte in stuurde, had de rechtsback vervolgens een voorzet op maat in huis. Nu toonde Wijnalda zich wel trefzeker. Koppend bracht de spits de 0-2 op het scorebord. Op dat moment was er al evenwicht in de poule. Beide ploegen stonden op 1 zege en een doelsaldo van plus 1.

Daar bleef het evenwel niet bij. Even na de tweede treffer mocht Voorschoten’97 alweer aftrappen. Een nieuwe vlotte aanval resulteerde in de 0-3 van wederom Wijnalda. Vanaf dat moment moest Voorschoten’97 dus karakter tonen. Dat deed de ploeg ook en er ontstonden weer kansen. Een inzet van Thom de Koning was echter niet overtuigend genoeg en een poging van Sem Simonis werd door Van der Niet in de kiem gesmoord. Een minuut of zes voor de pauze werd het zelfs 0-4. Simonis stopte Van Gent af en scheidsrechter Van Polanen wees resoluut naar de stip. Sinteur had vervolgens geen moeite om het net te laten bollen.

Met deze zeer opmerkelijke ruststand was het de vraag of Voorschoten’97 nog kon opstaan of dat RCL al veilig was voor de tweede vijfenveertig minuten. Het antwoord bleef niet lang uit. Na een carambole zorgde Nick Guijt voor spanning met zijn treffer tegen zijn oude club. De marge was dus teruggebracht naar drie doelpunten en dit leidde een zeer vermakelijke tweede helft in, waarbij het tempo overeenkomsten had met een Intercity die slechts een paar stations zou aan doen om van A naar B te komen. Gewisseld werd er volop en Lourens probeerde zo weer in de buurt te komen van een finaleplaats. In de tegenstoot speelde RCL het een aantal keer matig uit en zo bleef de spanning er volledig op staan.

Ruim een kwartier na rust moest Van der Niet redding brengen met zijn voeten op een inzet van Guijt, die was weggezet door Constancia. De 2-4 hing in de lucht, maar viel niet naar beneden. Wijnalda kreeg een grote kans op de 1-5 op aangeven van Mark van der Tak, maar zijn schot ketste af op de bovenkant van de lat. De genadeklap bleef zo uit en dat kwam de ontmoeting ten goede. In het slotstuk passeerde De Kroon bijna zijn eigen doelman, maar had Wijnalda bijna onbewust ook zijn derde treffer in huis na matig uitverdedigen aan de kant van de groen-gelen.

Voorschoten’97 ging meer en meer pompen en RCL stond op kraken. Toch bleef ook de tegenstoot levensgevaarlijk. Wijnalda kreeg in de extra tijd de grootste kans, maar ook nu werd de knock-out niet uitgedeeld. Voorschoten’97 gaf zich nog steeds niet gewonnen en kwam met twee kopballen nog aardig in de buurt van strafschoppen. Bart Vonk en Kevin Koek waren ook mee naar de frontlinie, maar ook het centrale verdedigingsduo kreeg de 2-4 niet in de boeken. Na de nodige bijgetelde tijd klonk het bevrijdende eindsignaal voor de ploeg uit Leiderdorp. En zo speelt RCL alsnog in de finale op het eigen complex (zaterdag 23 juni). Voor Voorschoten’97 waren de druiven zuur. De commentaren na afloop van de beide trainers, Lourens en Buyn, waren veelzeggend over de meer dan amusante avond. Hieronder te beluisteren. Opmerkelijk en goed om te zien was nog het feit dat Stefan Luykx ook weer op de bank zat bij de Racing Club.

Basisopstelling Voorschoten’97: Quax, Apaydin, Vonk, Koek, Simonis, Manuputty, De Koning, Van Paasen, Abspoel, Constancia, Guijt.

RCL: Van der Niet, De Kroon, Blijleven, Kroneman, De Boer, Van Bemmel, Overvliet, Sinteur, Van Gent, Wijnalda, Van der Tak.

Foto’s: Sandra Akerboom (een uitgebreide versie volgt later vandaag!)