Foreholte heeft zich geplaatst voor de poulefase in de halve finale van de Rabobank LAV Cup. De Voorhouters scoorden vlak voor tijd de winnende treffer in de Leidse Morsch. VV Leiden had lang zicht op de penaltyreeks en kreeg in de slotfase kansen om de wedstrijd te beslissen, maar de bezoekers gingen met de winst aan de haal na een uiterste vermakelijke voetbalavond.

Foreholte speelt dit toernooi hoofdzakelijk met spelers O23 uit het tweede of zelfs A-junioren, gesteund door enkele krachten uit het eerste. Dit was/is mede afhankelijk van de verrichtingen van de hoofdmacht. De tweedeklasser is in een hevige degradatiestrijd verwikkeld en probeert de nacompetitie om p/d-wedstrijden te ontlopen. Na de winterstop loopt het beduidend beter voor Marcel IJzendoorn en de zijnen dan in de eerste competitiehelft.

VV Leiden is ook al bezig aan een moeizaam seizoen en staat zelfs laatste in 3A op zaterdag. Minimaal één ploeg moet onder de formatie van Cees van Tongeren blijven om niet rechtstreeks terug te vallen naar de vierde klasse. Dat streven heeft de Leidse ploeg niet alleen, maar zichzelf veilig spelen is ook nog niet uit het hoofd gezet.

In de midweekse ontmoeting werd al snel duidelijk dat dit duel werd benut om vertrouwen te tanken, te schaven aan het spelsysteem en zeker ook om verder te komen in dit toernooi. Daardoor ontstond er een open wedstrijd, die in een hoog tempo werd opgevoerd. De drang om te presteren leverde al in de vierde minuut resultaat op voor de gastheren. Koos de Haas haalde vernietigend uit vanaf links en zijn doelpoging verdween in de bovenhoek. Kort daarna moest Jan de Koning, dit keer als hoofdcoach op de bank naast IJzendoorn, al wisselen vanwege een blessure bij Gido Drewes. Weer wat fracties later kwam de thuisploeg al op 2-0. Joeri Devilee opende heerlijk op de vooral in de eerste helft sterk spelende Vincent Donders. De rechtsbuiten snelde er vandoor en klopte Boyd Slobbe in de korte hoek. Een droomstart dus voor VV Leiden, maar de gasten lieten het er zeker niet bij zitten. Binnen een mum van tijd was het alweer 2-1 door de bedrijvige Jesse Tijsen.

Nog binnen het kwartier leek Amine Khattala de gelijkmaker snoeihard binnen te schieten, maar Raymond Meijers hield zich staande. De Haas was vervolgens dicht bij de 3-1, maar zijn inzet ging via een Voorhouts lichaamsdeel voorlangs. Het gaf aan dat beide ploegen niets wilden weten van een ‘zomeravondpotje’. Dat was ook niet mogelijk, want ook nu was het nog niet heel erg aangenaam langs het veld vanwege de temperatuur. Verveling was er voor de volgers evenwel niet bij, want er bleef genoeg gebeuren.

Na een klein halfuur poetste Foreholte de achterstand weg na een prachtige aanval over de rechterflank, die wederom door Tijsen kon worden afgerond. Diezelfde speler kreeg kort na rust de kans op zijn derde treffer van de avond, maar dit keer zeilde de bal naast en over het doel van Meijers. Kort daarop kreeg ook VV Leiden een dompertje te verwerken met het uitvallen van Jeroen van Egmond. Beide blessures hadden overigens niets te maken met (overdreven) ruw spel. Naar het zich laat aanzien valt de schade voor deze spelers wel mee gelukkig.

Geleidelijk aan kwam VV Leiden niet meer van eigen helft en Foreholte wilde overduidelijk de wedstrijd naar zich toetrekken. Dylan Kooi kreeg twee kansen en Tijsen zag een kopbal van de doellijn worden gered. Omdat de 2-3 niet viel, bleef ook VV Leiden geloven in een winstpartij. De Haas trof een keer het zijnet, maar in het laatste kwartier waren de beste kansen vooral voor Donders. Eerst ging de snelle aanvaller voor eigen succes, waar afspelen wellicht een betere optie zou zijn geweest. Daarna leek hij een geheel vrij veld voor zich te hebben, maar zijn aanname liet nu te wensen over.

Juist toen strafschoppen voor de hand lagen, besliste de met een geweldige trap in de benen gezegende Pim Spreeuw de wedstrijd. Weliswaar was zijn schuiver dit keer niet indrukwekkend, maar Meijers oogde in deze situatie bepaald niet zeker van zijn zaak en dat leverde de winnende goal op van de avond. Aan de kant van VV Leiden liep ook Wesley Schreuder een blessure op. Het leek ernstig te zijn vanwege zijn weer opspelende knie, maar een tijdje later leek ook hier de kwetsuur mee te vallen. Uiteraard hoopt onze redactie dat de drie genoemde spelers gewoon kunnen spelen komend weekend.

Al met al was ook deze tweestrijd het aanschouwen meer dan waard. Beide ploegen verdienden een compliment en los van het resultaat kan er met vertrouwen worden gekeken naar het restant van de competitie. Bij VV Leiden is Sipan Khalid weer terug en ook Elroy Lammers is weer terug te vinden op het trainingsveld. Een opmars lijkt mogelijk. Niet voor het eerst toonde Foreholte aan een frisse jonge ploeg te hebben met de nodige kwaliteiten. Die dienen in april aangewend te worden voor de duels met Ter Leede en Stompwijk’92 of LSVV’70.

VV Leiden-Foreholte 2-3 (2-2). 4. De Haas 1-0, 6. Donders 2-0, 8. Tijsen 2-1, 29. Tijsen 2-2, 88. Spreeuw 2-3. Scheidsrechter: De Jong.

Basisopstelling VV Leiden: Meijers, Van Egmond, Fokkema, Van Heusden, Te Hennepe, K.de Haas, Devilee, Van der Meel, Donders, Middelkoop, Bakker.

Basisopstelling Foreholte: Slobbe, D.de Haas, Ligtvoet, Spreeuw, Drewes, Pool, Brabander, Tijsen, Rotteveel, Khattala, Spies.

Hoofdsponsor:  

Subsponsor: