Mediapartners Studio Alphen en VoetbalRotterdam maakten zojuist melding van een mogelijke ‘aanval’ op de nacompetitie. Het betoog van Studio Alphen is hier te lezen, plus aanvulling vanuit LeidenAmateurVoetbal.nl.

ARC (1e Klasse A) en Aarlanderveen (4e Klasse C) zouden komende zaterdag allebei het kampioenschap mis kunnen lopen omdat hun doelsaldo minder is dan dat van concurrenten Volendam en NSV ’46. Anderzijds zou Alphia (4e Klasse A) juist wel kampioen kunnen worden dankzij een beter doelsaldo dan VVSB. In de zondag-3e Klasse A kan Bernardus op zijn beurt weer degraderen op basis van het doelsaldo.

Maar gaat dit alles wel door? Het voetbalplatform http://Voetbalrotterdam.nl meldt dat tweedeklasser Hellevoetsluis overweegt een rechtszaak aan te spannen omdat de KNVB pas in december bekend maakte beslissingsduels per dit seizoen af te schaffen als meerdere ploegen met evenveel punten eindigen bij hun kampioens- of rechtstreekse degradatiestrijd. Het doelsaldo is doorslaggevend. Dat zijn de regels aanpassen tijdens het seizoen en dat mag niet, vindt Hellevoetsluis.

Als het tot een gerechtelijke uitspraak komt, want Hellevoetsluis zou eerst willen afwachten of ze onverwachts op de laatste speeldag kampioen wordt, heeft de uitspraak gevolgen voor alle voetbalcompetities op eerste-, tweede-, derde- en vierde klasse-niveau. Het kort geding zou dan dienen in de week na de reguliere voetbalcompetities, volgende week dus. Met eventueel uitstel van de nacompetitie tot gevolg indien Hellevoetsluis in zijn gelijk wordt gesteld.

Nacompetitie 

Voor het wel of niet spelen van nacompetitievoetbal is het doelsaldo al jaren doorslaggevend. Zwammerdam en Koudekerk zouden op basis van doelsaldo de nacompetitie kunnen ontlopen. Beide zaterdag-derdeklassers moeten vrezen voor degradatiewedstrijden.

LeidenAmateurvoetbal vult aan: Voor tweedeklassers UVS, Valken’68, TAVV en Lugdunum zou een en ander ook gevolgen kunnen hebben. In de derde klasse komen VV Leiden en LSVV’70 dan ook in het stuk voor en in de vierde klasse zaterdag bijvoorbeeld kan er deining ontstaan voor Oegstgeest. En zo zijn er nog wel meer scenario’s te bedenken. Krijgt de competitie wellicht dus weer een onverwachte staart zoals vorig seizoen het geval was voor onder meer Oegstgeest? We gaan het weer op de voet volgen.