Nacompetitie (tweede/derde klasse)- ,,Dit is natuurlijk een hoogtepunt als trainer; ik ben zo verschrikkelijk trots op de spelers. Wat een slijtageslag en dan toch winnen. Moet je die jongens zien feestvieren bij hun supporters”, aldus een stralende en apetrotse trainer Eric van Manen zo rond de klok van kwart voor elf als de wedstrijd tegen Wilhelmus eindelijk tot een einde is gekomen. Mitchell Jacobs tekende in een gevoelsmatig eindeloos durende verlenging de winnende treffer aan waardoor de ploeg uit Stompwijk zondag samen met HVV gaat uitmaken wie volgend jaar in de tweede klasse gaat spelen. Mocht er worden verloren dan is er nog steeds een achterdeur om alsnog te promoveren.

Wie naar het prachtige complex van Wilhelmus was getrokken om een vrolijke, open pot zomeravondvoetbal te zien met fris en fruitig voetbal kwam zeer bedrogen uit. Het was zeer povertjes, zeker in de eerste helft. De voorwaartsen van Wilhelmus zoals Jake Smart of Jacky Adam zijn technisch vaardig en kunnen een mannetje uitspelen, als ze in de voeten worden aangespeeld. Meestentijds trachtte de thuisploeg hen te bereiken met de lange bal van achteruit. Vanzelfsprekend konden de mannen voorin hier weinig mee. Ook het fameuze duo van Stompwijk, Nick Ammerlaan en Enrico Geus, bleef vrijwel onzichtbaar, omdat ook zij geïsoleerd stonden. Centrale spits Rick Luiten probeerde hen nog regelmatig met het hoofd te bedienen als er weer een pegel richting de voorhoede kwam, maar ook hij kon geen potten breken in deze.

Voetballend mocht het dan matig zijn, met de passie en inzet in deze zeer sportieve wedstrijd was van beide kanten niets mis. Vlak voor rust kwam het meer in balbezit zijnde Wilhelmus op voorsprong door een prima individuele actie van Smart. Deze voorsprong werd pal na rust teniet gedaan door John Onderwater na een chaotische situatie in de defensie van de thuisploeg. Uitgespeelde kansen waren er amper in de verdere reguliere speeltijd.  Ammerlaan was in de slotminuut nog het dichtst bij een doelpunt. Zijn met een fraaie curve mee gegeven schot werd door de onorthodox keepende doelman Mahrsano met het nodige geluk tot hoekschop verwerkt. De 1-1 maakte een verlenging noodzakelijk, een verlenging die voor veel spelers een ware kwelling was.

Van Manen: ,,Je vraagt je af of een verlenging op dit niveau wel een goed idee is. Iedereen zit er compleet doorheen. Ik heb aan beide zijden wel zes of zeven serieuze krampgevallen gezien. Moet je dit je spelers aandoen?” De verzorgers maakten ook de nodige meters om de krampgevallen te behandelen en de extra tijd van de extra tijd maakte het voor de toeschouwers een langdurig kijkspel. ,,Het wordt al weer licht in de verte”, merkte een van de meegereisde spelers van de A1 van Stompwijk spottend op. Hoe kapot de voetballers van Wilhelmus en Stompwijk ook waren, de wil om te winnen was ongebroken. Toen penalty’s al aan de horizon gloorden maakte invaller Jacobs de meest glorieuze treffer uit zijn carrière. De eerste bal die hij raakte was uit een voorzet van Geus die meteen de 1-2 betekende. Met hangen en wurgen sleepte Stompwijk de overwinning in de resterende minuten uit het vuur. Vergeten waren alle pijntjes toen de spelers van de ploeg uit Stompwijk elkaar dronken van geluk in de armen vielen en de zege met de vele meegereisde supporters vierden.

De door de aanhang gekozen man of the match Bo van Vliegen: ,,Hard gewerkt ja, maar dat geldt voor het hele team. Spelen op gras zijn we ook niet zo gewend en het is gewoon zwaarder. Maar ja, als je een goed resultaat wil halen dan doe je dat door alles te geven tot en met kramp toe. Een paar dagen op bed liggen lijkt me een goed idee, maar morgenvroeg moet ik weer werken. Vanaf morgen ook toeleven naar de wedstrijd van zondag natuurlijk. Deze zege smaakt naar meer.”

Ook Van Manen blikt vooruit: ,,Een fantastische avond voor ons natuurlijk. Je ziet dat gras voor een aantal van ons niet lekker spelen is. Zondag staat er weer een nieuwe wedstrijd op het programma en ik moet dan eens zien of we dezelfde speelwijze hanteren en dezelfde basis in het veld brengen. Misschien zijn er aanpassingen nodig, maar eerst nog eens nagenieten.”

Feest in Stompwijk natuurlijk en diepe droefenis in Voorburg. Wilhelmus was dan wel tweede geworden op een straatlengte achterstand van SVV, 22 punten, maar achtte zichzelf kansrijk om naar de tweede klasse te promoveren. Die kansen zijn er nu voor Stompwijk. Omni-voorzitter Michel Guijt zei het al voor de wedstrijd: ,,Mocht Stompwijk naar de tweede klasse gaan dan wacht ons het nodige werk: hoe gaan we dat faciliteren en organiseren binnen de vereniging.” Vooraf vooral een hypothetische vraag, nu toch meer realiteit.

Wilhelmus-Stompwijk’90 1-2 (na verlenging), (1-0). 44. Smart 1-0, 47. Onderwater 1-1, 112. Jacobs 1-2. Toeschouwers: 350.

Wilhelmus: Mahrsano, Ruygrock, Bas de Bree, Jasper Warma, Matthijs Warma (67Bud de Bree) Bruno, Duuk, Gyamfi, Smart, Adam, Kant (74. Besamusaa)

Stompwijk’90: Bennis, Bart van der Salm, Bosch, Sem van der Salm, Van Marwijk, Van Vliegen, Van der Linden (81. Knijff),  Onderwater (108.Jacobs), Geus, Luiten (63. Van den Arend), Ammerlaan.

Foto’s: met grote dank aan Martin van Oostveen, Het HaagsAmateurVoetbal.nl