Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een ‘LAV-voetbalclub’ , die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold.  Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op een bijzonder elftal en wel dat van de zondagtak van DoCoS 2.

Een Belg, een Egyptenaar, een Syriër, een Sierra Leoner, een Zeeuw, een boer, een kok en een stel Leidenaren; het is duidelijk een gemêleerd gezelschap dat tweede zondagelftal van DoCoS. Kan dit bonte gezelschap ook voetballen is de vraag. Het antwoord is ondubbelzinnig ja zegt aanvoerder, coach en regelneef Sander met enige trots ,,Het team heeft jaarlijks een stek gereserveerd in de top drie in onze afdeling. Het geraamte van het elftal dat ooit in een grijs verleden startte staat er nog steeds. Sommige zijn afgehaakt door blessures (de arme Jos Walter scheurde onlangs voor de derde keer zijn kniebanden) of verhuizingen en daardoor is er steeds vers bloed nodig. Pas op he, we laten echter Jan en alleman niet zomaar toe. Ze moeten net als wij kunnen voetballen, aardig, knap, intelligent en sympathiek zijn, gevoel voor humor hebben. Spelers die niet in zijn voor een intense derde helft komen absoluut niet door de selectie.”

Achterste rij: Joost van Dam, Sander Kanbier, Jos Walter, Maarten de Bruin, David Kroone, Michael van Brakel, Moses Bodkin, Colin Klein, Salman Mehjazy. Voorste rij: Tom Hattink, Jeroen Poncin, Mahmoud Sakr, Wouter Olsthoorn en Thijmen Sijnesael.

Toen het elftal begon stonden hun vaders langs de lijn. Inmiddels zijn er een stuk of vijf zelf vader en voor drie is het vaderschap aanstaande. De mannen zitten duidelijk niet stil thuis. Van het vaderschap is het makkelijk een stap te maken naar een van de favoriete gespreksonderwerpen van manlijke voetbalteams: SEKS*). Sander hierover: ,,Vroeger kreeg je als voetballer nog wel eens te horen dat erotisch contact verboden was voor de wedstrijd. Bij ons is het verplicht. Geen zondagochtendseks betekent een plaats op de bank.”

Zo zitten er bij DoCoS spelers op de bank met een in dubbel opzicht zuur gezicht. Een streng regime, maar de sfeer lijdt er niet onder. ,,Het is echt een vriendenteam in de ware betekenis van het woord; niemand valt er buiten”, zo gaat de aanvoerder verder ,,Wie een onderzoek wil doen naar een geslaagde integratie kan bij ons terecht. Ook de Zeeuw is geaccepteerd, wellicht mede vanwege zijn on-Zeeuwse gulheid.” Hoewel het bierverbruik minder uitbundig is dan in het verleden vanwege de huiselijk plichten van de heren weten zij een goed biertje nog immer op prijs te stellen. De doos Ruhrgold werd na de fotosessie en voor de wedstrijd tegen Teylingen naast de zijlijn geparkeerd waar het op de juiste temperatuur zou komen. De roodwitten hadden blijkbaar meer oog voor de doos dan de tegenstander. DoCoS werd dit keer met schandelijke cijfers geslacht. Of Ruhrgold ook tegen zoveel leed bestand is vraagt de redactie zich af. Maar wat een leuk en bont gezelschap in de Leidse Mors.

*) Uit onderzoek blijkt dat 69 procent meer mannen dit artikel gaan lezen door dit woord met kapitalen te schrijven tegen twee procent meer vrouwen.